ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Δεν κάνουν πίσω!

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με απεργία τη Δευτέρα, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, λέγοντας «όχι» στη διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ

Η απαίτησή τους να σταματήσει η διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ, αλλά και να ανακληθούν οι εφτά απολύσεις εργαζομένων εκφράστηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση. Παράλληλα, ανακοινώθηκε μια σειρά κινητοποιήσεων, που πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες και που περιλαμβάνουν 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 19 Ιούνη, τετράωρη στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια την Τρίτη 20 Ιούνη και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Επίσης την Πέμπτη 22 Ιούνη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χώρο του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ ζητούν να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι παράνομες αλλαγές ειδικοτήτων, να μη γίνει καμία μείωση προσωπικού, να σταματήσει το κλείσιμο τμημάτων και η συρρίκνωση της εταιρίας, να πληρωθούν όλες οι ώρες των απεργιών τους, μια και η ευθύνη των κινητοποιήσεων ανήκει αποκλειστικά στην εταιρία.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Ν. Κακαστής, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ένας χρόνος έχει περάσει από την πώληση της ΣΟΦΤΕΞ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στην επιχείρηση που δε λειτουργούν, μονάδες που υπολειτουργούν και που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα - Δράμα. Την ίδια ώρα χτυπιέται η απασχόληση στην επιχείρηση είτε με απολύσεις που έγιναν - επτά εργαζόμενοι στην Πάτρα και τη Λάρισα, ένας στο Μεγάλο Πεύκο - είτε με αλλαγές στην ειδικότητα των εργαζομένων.

Το σωματείο κατήγγειλε ότι η διεύθυνση της επιχείρησης ασκεί πιέσεις και απειλεί εργαζόμενους, προκειμένου να υποκύψουν στους νέους τρόπους εργασίας που προτείνει, ενώ την ίδια ώρα έχει πρόγραμμα μείωσης προσωπικού της εταιρίας και οργανογράμματα με λιγότερες θέσεις εργασίας. Επίσης, όπως κατήγγειλε το σωματείο, είναι πολλοί οι εργαζόμενοι που εκβιάζονται, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων.

«Η κυβέρνηση με ευθύνη της χάρισε τη μεγαλύτερη ελληνική χαρτοβιομηχανία, εγκληματώντας σε βάρος των εργαζομένων, αφού δέχτηκε να είναι ανοιχτό το εργοστάσιο χωρίς να έχει υποχρέωση να λειτουργεί», τόνισε ο Χρ. Κατσούλιας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ και συνέχισε: «Παλεύουμε να ανακληθούν οι επτά απολύσεις, αλλά και για να ακυρώσουμε τα σχέδια της επιχείρησης για ακόμα περισσότερες. Η Διοίκηση πρέπει να είναι σίγουρη ότι ο αγώνας μας μαζί με τη συμπαράσταση της εργατικής τάξης της Αθήνας θα φέρει λύση. Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ δε θα κάνουν πίσω!».

«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ» ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση

Καταγγέλλει κυβέρνηση και πλειοψηφία του σωματείου και καλεί σε αγώνα

Κάλεσμα αντίστασης στην κυβερνητική απόφαση για πλήρη ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και για συρρίκνωση του προσωπικού κατά 700-800 άτομα, απευθύνει στους εργαζόμενους με ανακοίνωσή της η «Εργοστασιακή Επιτροπή».

Η κυβέρνηση - σημειώνει - την Παρασκευή 9 Ιούνη δήλωσε καθαρά ότι «το ναυπηγείο ιδιωτικοποιείται και γι' αυτό θα γίνει συρρίκνωση προσωπικού κατά 700-800 άτομα, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΕΤΒΑ, των βιομηχανικών περιοχών που της ανήκουν, αλλά και της ιδιωτικοποίησης των άλλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και της αμυντικής βιομηχανίας». Πρόκειται - συνεχίζει - για μια πολιτική που κινείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που εκφράστηκε στο ναυπηγείο με τις «εξυγιάνσεις», τις «εκκαθαρίσεις» και μετά με το ερμαφρόδιτο μετοχικό σχήμα 51%-49% (ΕΤΒΑ - εργαζόμενοι).

Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου - αναφέρει - παρά τις ξεκάθαρες κυβερνητικές δηλώσεις για την ιδιωτικοποίηση, αλλά και για τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως έχει τη συναίνεση των εργαζομένων, κάνει την ανήξερη στις ανακοινώσεις της.

Οπως υπογραμμίζει είναι η ίδια πλειοψηφία, που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν λαλίστατη και εξαπέλυε επίθεση στην παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής», επειδή επισήμανε εξαρχής πως το μετοχικό σχήμα 51%-49% είναι θνησιγενές, κατηγορώντας τη για καταστροφολογία και για «κομματικό συμφέρον». «Στην τελευταία ανακοίνωση η πλειοψηφία - τονίζει - δε λέει ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση και στον οποιοδήποτε εργοδότη... Στην πραγματικότητα αυτό παζαρεύεται, ποιος θα έρθει και με ποιο τρόπο...».

Αντίθετα - συνεχίζει - στην ανακοίνωση κάνει λόγο για αναδιάρθρωση - εξυγίανση του ναυπηγείου και έχει αποδείξει τι εννοεί: «Εννοεί την επίθεση σε στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, με στόχο τη διπλή ειδικότητα, που έχει στηρίξει, την πολλαπλή απασχόληση και φυσικά και άλλα που δεν είδαμε ακόμα».

Οπως επισημαίνει, για όλα τα παραπάνω ζητήματα η παράταξη ζήτησε στις 12 Ιούνη την άμεση σύγκληση της διοίκησης του σωματείου, όμως ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση. Καλεί τέλος τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για ναυπηγείο 100% στο δημόσιο, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, για επιστροφή των χρημάτων που έχουν δώσει για επενδύσεις και μετοχές, για υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώνοντας τη φωνή τους με τα ταξικά σωματεία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Απαράδεκτη επιχείρηση φίμωσης

Αποκλείονται από περιοδείες τα στελέχη της Ομοσπονδίας που προέρχονται από τη ΔΑΣ

Πρακτικές που φέρνουν στο μυαλό άλλες εποχές αποφάσισε να εφαρμόσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, καθώς με απόφασή της αποκλείονται τα μέλη της ΔΑΣ από τις περιοδείες που θα γίνουν σε χώρους δουλιάς σε όλη τη χώρα, επειδή δε θα μεταφέρουν στους εργαζόμενους τις θέσεις της πλειοψηφίας!!!

Τα παραπάνω έγιναν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Ομοσπονδίας, που έγινε προχτές και όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του ασφαλιστικού και της εκπαίδευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας προχώρησε στην παραπάνω απόφαση βασιζόμενη στο γεγονός ότι οι θέσεις της ΔΑΣ τόσο για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι μεσαιωνικές στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όσο και για τις συλλογικές συμβάσεις - που με απόφαση της πλειοψηφίας παραπέμφθηκαν στον ΟΜΕΔ - και για το ασφαλιστικό, καθώς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ανήκουν στους εργαζόμενους που δε θα έχουν σύνταξη, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις απόψεις της πλειοψηφίας. Οι οποίες και μιλούν για «κοινωνικό διάλογο» και «εργασιακή ειρήνη», τη στιγμή που οι ξενοδόχοι έχουν μετατρέψει τα ξενοδοχεία της χώρας σε κάτεργα, όπου και εφαρμόζουν ό,τι καθεστώς εργασίας επιθυμούν.

Ετσι απαγόρευσαν στα μέλη της ΔΑΣ να επισκεφτούν εργασιακούς χώρους και να μιλήσουν με εργαζόμενους, προφανώς με το σκεπτικό ότι οι θέσεις της ΔΑΣ είναι «επικίνδυνες», καθώς μπορεί να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ οι θέσεις της πλειοψηφίας αντίθετα φέρνουν την εργασιακή «ειρήνη» στους χώρους δουλιάς.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι τραγική, καθώς οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η ανασφάλιστη εργασία παίρνει τεράστιες διαστάσεις, κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων κατά επιχείρηση, ενώ η κυβέρνηση καταργεί τη μετεκπαίδευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και την υπαλληλική τους ιδιότητα.

ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αυθαίρετη παραβίαση των αργιών

Αθετώντας και αυτή ακόμη την αρχική της - απαράδεκτη - ανακοίνωση, η διοίκηση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανάγκασε όλο το προσωπικό των τραπεζών της Μακεδονίας - Θράκης και ΧΙΟΣ να εργαστεί στις 10 και 11 του Ιούνη, από τις 10.30πμ έως και τις 5μμ το Σάββατο και από τις 1μμ έως τις 6μμ την Κυριακή.

Η εργοδοσία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φλεβάρη, την πρόθεσή της να εργαστούν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι κατά τις αργίες του Πάσχα και το τριήμερο 16, 17 και 18 του Ιούνη. Σύμφωνα με καταγγελία εργαζόμενου προς την Επιθεώρηση Εργασίας, προστέθηκαν δυο ακόμη μέρες υποχρεωτικής εργασίας και καταστρατήγησης των αργιών! Στην καταγγελία - που για ευνόητους λόγους είναι ανώνυμη - σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι υποτάσσονται στις εντολές της διοίκησης γιατί φοβούνται τις συνέπειες τυχόν άρνησής τους.

Η εργοδοσία επικαλείται αλλαγές στα συστήματα πληροφορικής στον όμιλο, για να αιτιολογήσει τη μη τήρηση των αργιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, είναι υποχρεωτική η παρουσία «ανεξαιρέτως όλου του προσωπικού των διευθύνσεων που εμπλέκονται (Πληροφορικής, Οργάνωσης, Προσωπικού, Εργασιών Δικτύου και Περιφερειακών) ως και του προσωπικού των υποκαταστημάτων».

Τους χάλασαν τη «βιτρίνα»

Οι εδώ και τρεις μήνες απλήρωτες και ανασφάλιστες εργαζόμενες του υποκαταστήματος της Αγίας Παρασκευής των κέντρων αδυνατίσματος «CHIC», έκαναν συγκέντρωση έξω από το υποκατάστημα στο Σύνταγμα και έστειλαν μήνυμα στον ιδιοκτήτη - ο οποίος έχει εξαφανιστεί - ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Η επιχείρηση έκλεισε το υποκατάστημα της Αγίας Παρασκευής στις 28 του Μάρτη και δεσμεύτηκε στις εργαζόμενες ότι θα τις απορροφήσει σε άλλα κέντρα. Ομως συνέχισαν να βρίσκονται χωρίς αντικείμενο εργασίας μέχρι που τις απέλυσε, με άκυρες απολύσεις και ακάλυπτες επιταγές για τις αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενες εκτός των άλλων, δεν μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας. Οι εργαζόμενες καταγγέλλουν ακόμη ότι τα περισσότερα «στούντιο», λόγω έλλειψης χρημάτων, δεν τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής. Η Κ. Δαλιάνη, πρόεδρος του Σωματείου Αισθητικών Ελλάδος και μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δήλωσε στο «Ρ»: «Το πρόβλημα με το υποκατάστημα της Αγίας Παρασκευής είναι η κορυφή του παγόβουνου στα κέντρα "CHIC". Εχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου. Είναι σκάνδαλο να δίνει εκατομμύρια για διαφημίσεις και να μην πληρώνει τις εργαζόμενες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ