ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Ξεκρέμαστοι οι 105 εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργασίας

Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους ζητούν οι ταξικές δυνάμεις

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στους δήμους να διεκδικήσουν μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία, μονιμοποίηση όσων μένουν όμηροι συμβάσεων κλπ. χωρίς όρους, κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων και μεταφορά όσων απασχολούν στις υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, ανέδειξε προχτές το απόγευμα το Συντονιστικό Εργαζομένων στους ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης), παρεμβαίνοντας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα σωματεία εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου και η ΠΟΕ ΟΤΑ, προχτές.

Την επιτακτικότητα που αποκτά η επισήμανση των ταξικών δυνάμεων επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα που βιώνουν σήμερα οι 105 εργαζόμενοι στον πρώην Οργανισμό Εργασίας του Δήμου Αμαρουσίου, οι οποίοι μετά τη διάλυση του Οργανισμού (αρχές του καλοκαιριού) δεν απορροφήθηκαν στις υπηρεσίες του δήμου και παραμένουν «ξεκρέμαστοι». Αδιέξοδα που οξύνει η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, γενικεύοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην ΤΑ, κατεύθυνση στην οποία ιδρύθηκε και ο συγκεκριμένος Οργανισμός Εργασίας (από την προηγούμενη «πράσινη» διοίκηση του δήμου και συνεχίστηκε από τη σημερινή «γαλάζια» (ΝΔ)). Η οποία είναι μια επιχείρηση ενοικίασης εργαζομένων που απασχολούνταν στο δήμο σε όλους τους τομείς. Οι οποίοι αντί να προσλαμβάνονται από το δήμο, προσλαμβάνονταν μέσω αυτής της επιχείρησης, με πολύ χειρότερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας.

Ενδεικτικό είναι το εξής παράδειγμα: Ενας υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας μέσω του Οργανισμού Εργασίας, παντρεμένος με ένα παιδί και με 10 χρόνια προϋπηρεσία αμειβόταν με 1.000 ευρώ καθαρά. Ενας δημοτικός αστυνόμος στο μόνιμο προσωπικό του δήμου, χωρίς προϋπηρεσία, ανύπαντρος χωρίς παιδιά αμείβεται με 980 ευρώ. Επίσης για τους μόνιμους δημοτικούς αστυνόμους οι ώρες εργασίας είναι λιγότερες και καταργείται η νυχτερινή βάρδια.

Μιλώντας εκ μέρους του Συντονιστικού ο Γιώργος Καταχανάς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τόσο η ανατροπή της σταθερής και μόνιμης εργασίας και η υποκατάστασή της από μερική και ελαστική απασχόληση, όσο και οι ιδιωτικοποιήσεις που υλοποιούνται με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, που καταργεί τις αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες προς τους πολίτες και ανοίγει τις πόρτες για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Δεν είναι "προνόμιο" της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου, αλλά βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εναλλασσόμενες και η πλειοψηφία των δημάρχων στην ΚΕΔΚΕ, που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ». Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ που και χτες περιορίστηκε να καταδικάσει φραστικά τα αδιέξοδα των 105 εργαζομένων.


«ΝΙΚΚΟ ΜΑΡΚΕΤ»
Εδιωξε εργαζόμενο που ζήτησε τα ένσημά του

Κινητοποίηση για την ανάκληση της απόλυσης έκανε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Μια πρώτη απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία ήταν η χτεσινή κινητοποίηση
Μια πρώτη απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία ήταν η χτεσινή κινητοποίηση
Σε δίωρο αποκλεισμό του πολυκαταστήματος «Νίκκο Μάρκετ» στο Παγκράτι, με κεντρικό αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη εργαζόμενου, πατέρα ενός παιδιού, που απολύθηκε επειδή ζήτησε τα ένσημά του προχώρησε χτες το απόγευμα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το σωματείο κάλεσε σε αγώνα ενάντια στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη αλυσίδα (έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 27 καταστήματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 7 στην Αθήνα), όπου όπως καταγγέλλει, οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αναγκάζονται να εργάζονται ανασφάλιστοι και με τρίωρες συμβάσεις αν και απασχολούνται στην επιχείρηση για 8 ώρες.

Το σωματείο καταγγέλλει: Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με σύμβαση εργάτη για να μη δικαιούνται όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, δηλαδή χωρίς τα προβλεπόμενα επιδόματα και χωρίς την αντίστοιχη αποζημίωση αν απολυθούν. Εργάζονται υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται. Πολλές φορές μάλιστα πληρώνουν από την τσέπη τους (!) ακόμα και τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται στην επιχείρηση (!!), όπως μαρκαδόροι, στιλό ακόμα και νάιλον τσάντες για να τοποθετήσουν οι πελάτες τα προϊόντα που αγοράζουν από το κατάστημα.

Η δυναμική κινητοποίηση του σωματείου θορύβησε την εργοδοσία καθώς ζήτησε να έχει συνάντηση σήμερα με τη διοίκηση του σωματείου. Το σωματείο διεκδικεί πέρα από την επαναπρόσληψη του απολυμένου, την εφαρμογή της ΣΣΕ των Εμποροϋπαλλήλων κτλ. Η εργοδοσία είχε δεσμευτεί και στο παρελθόν για ανάλογη συνάντηση, αλλά δεν εμφανίστηκε. Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων ξεκαθάρισε πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν σε περίπτωση που δε βελτιωθούν δραστικά οι συνθήκες εργασίας.

Στο ίδιο κατάστημα, τον περασμένο Απρίλη, η εργοδοσία απέλυσε υπάλληλο που συμμετείχε σε απεργιακή κινητοποίηση και αναγκάστηκε μετά από παρέμβαση του ταξικού σωματείου να τον επαναπροσλάβει.


ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
«Μοιράζουν» απολύσεις και ακρίβεια

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στον κλάδο

Να εμποδίσουν τις απολύσεις και τα αντεργατικά σχέδια των εταιρειών στον κλάδο των πετρελαιοειδών καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το πολυεθνικό ενεργειακό κεφάλαιο επιλέγει πότε και πού θα επενδύσει με βάση την απαίτησή του για μεγαλύτερη κερδοφορία και όχι με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Ετσι για την Ελλάδα, η SHELL και η BP αποφάσισαν την «αποχώρησή» τους από τη χώρα, προς αναζήτηση μεγαλύτερης κερδοφορίας. Στόχο έχουν την ακόμα μεγαλύτερη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στα πετρελαιοειδή. Tις δραστηριότητές τους εξαγόρασαν ο Ομιλος Λάτση (ΕΛΠΕ) και ο Ομιλος Βαρδινογιάννη (ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ).

Αυτές οι εξελίξεις, όπως έγινε και σε άλλους κλάδους, θα οδηγήσουν τελικά σε ακόμα ακριβότερες τιμές καυσίμων για το λαϊκό νοικοκυριό σε απολύσεις εργαζομένων αλλά και στο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις κλπ.

Πρώτα στην BP, αυτές οι εξελίξεις ακολουθούνται από ομαδικές απολύσεις εργαζομένων που στο παρελθόν είχαν "δανειστεί" σε άλλες εταιρείες (ΙΒΜ-ΒΤΟ, BOVIS, JOHNSON και ΗΝΙΟΧΟΣ).

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τους εργαζόμενους στον κλάδο και τους καλεί να δώσουν τη μάχη για να ανακληθούν οι πέντε πρώτες απολύσεις και να εμποδίσουν την υλοποίηση των υπόλοιπων αντεργατικών σχεδίων των εταιρειών.

Μαζί να δώσουν τη μάχη με το ΠΑΜΕ για τη διέξοδο που είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία με στόχο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων».


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η εξέλιξη στα «Λιντλ» να ξεσηκώσει τις γυναίκες

Περιοδείες για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν χτες το επιχειρησιακό και το κλαδικό συνδικάτο, καλώντας σε κινητοποίηση και Γενική Συνέλευση

Να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους δυναμώνοντας την πάλη για ανάκληση της απόλυσης της Ματίνας Μακρή, μητέρας τριών παιδιών, από την πολυεθνική «ΛΙΝΤΛ», αλλά και δυναμώνοντας συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί όλες τις γυναίκες η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι, όπως καταγγέλλει και το επιχειρησιακό σωματείο, η εργαζόμενη απολύθηκε με το πρόσχημα των ταμειακών ελλειμμάτων, στην πραγματικότητα όμως γιατί «τόλμησε» ως δραστήριο μέλος του σωματείου της να συμμετέχει ενεργά στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Η λογική των πολυεθνικών ότι όποιος σηκώνει κεφάλι του το "κόβουμε" δεν πρέπει να περάσει», σημειώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την επιχείρηση «ΛΙΝΤΛ» για την προσπάθεια τρομοκράτησης όλων των εργαζομένων. Η Γραμματεία Γυναικών στέκεται στο πλευρό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και των σωματείων που δίνουν τη μάχη κόντρα στις απολύσεις, στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τέλος, καλεί τις «εργαζόμενες γυναίκες να ενισχύσουν τις επιτροπές γυναικών στα συνδικάτα τους, να δυναμώσουν την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη μητρότητα, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη δράση μέσα στους χώρους δουλειάς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργαζόμενης γυναίκας, των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων».

Το επιχειρησιακό σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας Λαυρίου, οπότε και υπάρχει προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση. Παράλληλα καλεί σε συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή, 1 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο σωματείο (πλ. Μητροπόλεως, 10) για να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα. Σε αυτήν την κατεύθυνση και μαζί με το κλαδικό συνδικάτο, το σωματείο ξεκίνησε χτες περιοδείες - παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των εργαζομένων. Τέτοιες έγιναν στα καταστήματα της πολυεθνικής σε Ασπρόπυργο, Περιστέρι, Λ. Καβάλας, Ρέντη και αλλού. Δράση που όπως φαίνεται «ενοχλεί» την εργοδοσία, που χτες κατέβασε πανό του σωματείου που είχε αναρτηθεί μέσα στο κατάστημα της Ελευσίνας. Το οποίο όμως οι συνδικαλιστές το ανάρτησαν ξανά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ