ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «STAGE»
Απ' τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Από κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στη μαύρη εργασία των stage
Από κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στη μαύρη εργασία των stage
Ενα άθλιο παιχνίδι σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων παίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας σκυτάλη για να συνεχίσει την ανάλογη αθλιότητα της ΝΔ. Μεταφέροντας γενικευμένα τα «ανασφάλιστα» προγράμματα «stage» στον ιδιωτικό τομέα και στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους που είχαν καταφύγει μέσω του Δημοσίου στο συγκεκριμένο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χτες να εμφανίσει την απόφασή της «να μην ανανεωθεί καμιά σύμβαση "stage" στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σαν χτύπημα στην «παρανομία», στο «όνομα της αξιοκρατίας»!

Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης δε θίγει στο ελάχιστο τη συνέχιση του εργασιακού μεσαίωνα, αντίθετα δημιουργεί μια νέα στρατιά φθηνού εργατικού δυναμικού, για το μεγάλο κεφάλαιο, με τη μεταφορά των «stage» στον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί σταθμό για το παραπέρα τσάκισμα του δικαιώματος των εργαζομένων στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Ταυτόχρονα, η απόφαση να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση stage εργαζομένων στο Δημόσιο που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση ότι το πρόγραμμα θα καταργηθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και αυτά των συμβάσεων έργου και του προγράμματος των 20.000 ανέργων που είχαν επεξεργαστεί ο ΟΑΕΔ και η ΚΕΔΚΕ, θα δημιουργήσει και μια σειρά από «κενά» σε οργανικές θέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά απάντηση πως θα καλυφθούν. Σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δραστικές περικοπές στην κοινωνικές δαπάνες στο όνομα της κάλυψης των ελλειμμάτων, γίνεται φανερό ότι μια σειρά από υπηρεσίες θα υπολειτουργούν.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής «για την τύχη ορισμένων συμπολιτών μας, έτσι όπως εργάζονται σήμερα - και χρησιμοποιώ καταχρηστικά τον όρο "εργάζονται" - θα υπάρξει διαβούλευση για να δούμε την τύχη τους»... Την ίδια στιγμή ο Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση τι τακτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους απασχολουμένους σε stage που έχουν προϋπηρεσία άνω των 24 μηνών και, σύμφωνα με το «νόμο Παυλόπουλου» της ΝΔ, μπορούν να συμμετάσχουν με πριμοδότηση προαυξημένη κατά 50% σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την απόκτηση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο, υποστήριξε: «Δεν έχω υπόψη μου κάποιο νόμο που να προβλέπει ότι όσοι εργάζονται 24 μήνες με τα προγράμματα stage, μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης».

Την ώρα, πάντως, που ο Γ. Πεταλωτής δήλωνε ότι δε γνωρίζει το νόμο, συνεχίζοντας να εμπαίζει τους εργαζομένους δήλωνε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε «διαφωνήσει ως αντιπολίτευση με το νόμο που είχε φέρει η ΝΔ και με το πολύ μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης» και υποστήριζε ότι «θα αλλάξει το νόμο». Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι «η πριμοδότηση θα ισχύει»!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ STAGE ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Αντί για μόνιμη δουλειά, τους στέλνει ξανά στην ανεργία

Ερμαια της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν στους δήμους με το απαράδεκτο καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης που ονομάζεται «Προγράμματα STAGE».

Αυτοί οι εργαζόμενοι θα μείνουν και πάλι άνεργοι, αφού σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (και τα οποία μετέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αμέσως μετά τη συνάντηση): Θα καταργηθεί η απασχόληση στους δήμους μέσω STAGE, στη βάση της κατάργησης αυτών των προγραμμάτων για ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Ο υπουργός είπε ακόμα ότι θα είναι φειδωλός στις εγκρίσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου προσανατολιζόμενος «για μια ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο».

Οι ανακοινώσεις του υπουργού αφορούν περίπου 8.000 εργαζόμενους με STAGE, που θα πεταχτούν στο δρόμο μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους, ενώ αυτή τη στιγμή - σύμφωνα με τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ - στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εργάζονται πάνω από 50.000 άτομα με διάφορου τύπου ελαστικές μορφές απασχόλησης (STAGE, συμβάσεις έργου, μερική απασχόληση κ.ο.κ.).

Η κυβέρνηση, αντί να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε σταθερή και μόνιμη δουλειά, ετοιμάζει μαζικές απολύσεις, στο όνομα της αξιοκρατίας. Και έτσι τιμωρεί τους ανέργους που είχαν καταφύγει σε αυτά τα προγράμματα της λεγόμενης εργασιακής εμπειρίας με μισθούς πείνας από 450-550 ευρώ, στέλνοντάς τους ξανά στην ανεργία.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πηγαίνουν αντάμα με τις ιδιωτικοποιήσεις και την κατάργηση των αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν παροχών στους δημότες.

«Στην επέλαση από τη μία της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη λογική των ΣΔΙΤ προσφέροντας τες στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την περαιτέρω κερδοφορία του, αναγκάζοντας το δημότη να ξαναπληρώσει για αυτά που ήδη έχει φορολογηθεί, πρόνοια (βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι κ.ά.), αθλητισμό (ιδιώτες, αθλητικοί σύλλογοι κ.ά.) και από την άλλη επιβάλλοντας το μοντέλο της απασχολησιμότητας (μπλοκ παροχής υπηρεσιών, μερική απασχόληση, stage) για το μεγαλύτερο βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, δημιουργώντας το ωφελιμότερο εργασιακό περιβάλλον προς τους μελλοντικούς εργοδότες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν στη συνάντηση με τον υπουργό «την ανάγκη κατάργησης όλων των νόμων της ελαστικής και μερικής απασχόλησης με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων».

Οπως υπογραμμίζεται, η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι υπερασπίζεται τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να παλέψουν για:

  • Κατάργηση της μερικής και έκτακτης απασχόλησης.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις, βασικό μισθό 1.400 ευρώ, με την υπογραφή ΣΣΕ για το 2009.
  • Να ακυρωθούν όλες οι εκχωρήσεις σε ιδιώτες που έχουν προχωρήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω ΣΔΙΤ (διαχείριση και αποκομιδή απορριμμάτων, έργα, κήποι, Βοήθεια στο σπίτι κ.ά.). Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και έργα με κρατική χρηματοδότηση.
Κοροϊδεύουν κι οι δυο

Με χτεσινή δήλωσή του ο Δ. Αβραμόπουλος, πρώην υπουργός της ΝΔ και υποψήφιος ...καταλληλότερος για την πρωθυπουργία της χώρας, αναφέρεται στους «12.000 νέους ανθρώπους που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας (stage)» λέγοντας πως η ΝΔ θα σταθεί στο πλευρό τους και θα ασκήσει κάθε πολιτική πίεση για να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Φτάνει δε στο σημείο να πει, ότι δεν είναι αυτά τα νέα παιδιά που δημιουργούν το έλλειμμα στην Ελλάδα, αλλά αναδεικνύεται έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στους νέους!

Υποκρισία; Το λιγότερο. Διότι ο πρώην υπουργός, δε μιλάει καν στη δήλωσή του για μονιμοποίηση των 12.000 που εργάζονται με stage, αλλά για «ανανέωση των συμβάσεων». Δηλαδή, συνέχιση της ομηρίας.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η μοναδική κοροϊδία προς τους εργαζόμενους, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν τα stage. Την ίδια στιγμή και τα δύο κόμματα βάζουν πλάτη για την εφαρμογή των stage στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτούς τους νέους τα κόμματα της πλουτοκρατίας δεν τολμούν ούτε φραστικά να επιδείξουν την ανάλογη «ευαισθησία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τα προγράμματα «Stage»

Για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τα προγράμματα «Stage», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση κατάργηση της άθλιας εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων stage και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους σε σταθερή και μόνιμη εργασία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν καταργεί τα stage. Μεταφέρει τα συγκεκριμένα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα και τα γενικεύει και ταυτόχρονα τιμωρεί τους ανέργους που είχαν καταφύγει στα stage του δημοσίου, στέλνοντάς τους ξανά στην ανεργία, στο όνομα της αξιοκρατίας.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστές στο ρουσφέτι για να υφαρπάζουν ψήφους, μιλάνε για αξιοκρατία!

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους διαχωρίζουν και να τους διασπούν με βάση τις εργασιακές τους σχέσεις. Δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά έχουν όλοι οι εργαζόμενοι».

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το ΑΤ Αγρινίου έκανε χθες το βράδυ το ΠΑΜΕ καταδικάζοντας τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού εργαζομένων και συνδικαλιστών. Η αστυνομία με εισαγγελική εντολή κάλεσε χθες το βράδυ για προκαταρκτική εξέταση τους συνδικαλιστές Χρήστο Μπούρα, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Βασίλη Νικάκη, δημοτικό σύμβουλο της ΔΑΣ, σχετικά με την κινητοποίηση έξω από κατάστημα του «Τζάμπο» στο Αγρίνιο στις 7/2/09, στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των ταξικών δυνάμεων σε υποκαταστήματα της πολυεθνικής.

Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια των μπαράζ διώξεων και μηνύσεων από την πολυεθνική, καταδεικνύοντας την ωμή προσπάθεια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων να μπει φρένο στην ανάπτυξη των εργατικών αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ