Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ STAGE ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Αντί για μόνιμη δουλειά, τους στέλνει ξανά στην ανεργία

Ερμαια της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν στους δήμους με το απαράδεκτο καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης που ονομάζεται «Προγράμματα STAGE».

Αυτοί οι εργαζόμενοι θα μείνουν και πάλι άνεργοι, αφού σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (και τα οποία μετέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αμέσως μετά τη συνάντηση): Θα καταργηθεί η απασχόληση στους δήμους μέσω STAGE, στη βάση της κατάργησης αυτών των προγραμμάτων για ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Ο υπουργός είπε ακόμα ότι θα είναι φειδωλός στις εγκρίσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου προσανατολιζόμενος «για μια ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο».

Οι ανακοινώσεις του υπουργού αφορούν περίπου 8.000 εργαζόμενους με STAGE, που θα πεταχτούν στο δρόμο μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους, ενώ αυτή τη στιγμή - σύμφωνα με τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ - στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εργάζονται πάνω από 50.000 άτομα με διάφορου τύπου ελαστικές μορφές απασχόλησης (STAGE, συμβάσεις έργου, μερική απασχόληση κ.ο.κ.).

Η κυβέρνηση, αντί να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε σταθερή και μόνιμη δουλειά, ετοιμάζει μαζικές απολύσεις, στο όνομα της αξιοκρατίας. Και έτσι τιμωρεί τους ανέργους που είχαν καταφύγει σε αυτά τα προγράμματα της λεγόμενης εργασιακής εμπειρίας με μισθούς πείνας από 450-550 ευρώ, στέλνοντάς τους ξανά στην ανεργία.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πηγαίνουν αντάμα με τις ιδιωτικοποιήσεις και την κατάργηση των αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν παροχών στους δημότες.

«Στην επέλαση από τη μία της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη λογική των ΣΔΙΤ προσφέροντας τες στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την περαιτέρω κερδοφορία του, αναγκάζοντας το δημότη να ξαναπληρώσει για αυτά που ήδη έχει φορολογηθεί, πρόνοια (βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι κ.ά.), αθλητισμό (ιδιώτες, αθλητικοί σύλλογοι κ.ά.) και από την άλλη επιβάλλοντας το μοντέλο της απασχολησιμότητας (μπλοκ παροχής υπηρεσιών, μερική απασχόληση, stage) για το μεγαλύτερο βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, δημιουργώντας το ωφελιμότερο εργασιακό περιβάλλον προς τους μελλοντικούς εργοδότες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν στη συνάντηση με τον υπουργό «την ανάγκη κατάργησης όλων των νόμων της ελαστικής και μερικής απασχόλησης με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων».

Οπως υπογραμμίζεται, η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι υπερασπίζεται τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να παλέψουν για:

  • Κατάργηση της μερικής και έκτακτης απασχόλησης.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις, βασικό μισθό 1.400 ευρώ, με την υπογραφή ΣΣΕ για το 2009.
  • Να ακυρωθούν όλες οι εκχωρήσεις σε ιδιώτες που έχουν προχωρήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω ΣΔΙΤ (διαχείριση και αποκομιδή απορριμμάτων, έργα, κήποι, Βοήθεια στο σπίτι κ.ά.). Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και έργα με κρατική χρηματοδότηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ