Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «STAGE»
Απ' τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Από κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στη μαύρη εργασία των stage
Από κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στη μαύρη εργασία των stage
Ενα άθλιο παιχνίδι σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων παίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας σκυτάλη για να συνεχίσει την ανάλογη αθλιότητα της ΝΔ. Μεταφέροντας γενικευμένα τα «ανασφάλιστα» προγράμματα «stage» στον ιδιωτικό τομέα και στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους που είχαν καταφύγει μέσω του Δημοσίου στο συγκεκριμένο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χτες να εμφανίσει την απόφασή της «να μην ανανεωθεί καμιά σύμβαση "stage" στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σαν χτύπημα στην «παρανομία», στο «όνομα της αξιοκρατίας»!

Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης δε θίγει στο ελάχιστο τη συνέχιση του εργασιακού μεσαίωνα, αντίθετα δημιουργεί μια νέα στρατιά φθηνού εργατικού δυναμικού, για το μεγάλο κεφάλαιο, με τη μεταφορά των «stage» στον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί σταθμό για το παραπέρα τσάκισμα του δικαιώματος των εργαζομένων στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Ταυτόχρονα, η απόφαση να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση stage εργαζομένων στο Δημόσιο που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση ότι το πρόγραμμα θα καταργηθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και αυτά των συμβάσεων έργου και του προγράμματος των 20.000 ανέργων που είχαν επεξεργαστεί ο ΟΑΕΔ και η ΚΕΔΚΕ, θα δημιουργήσει και μια σειρά από «κενά» σε οργανικές θέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά απάντηση πως θα καλυφθούν. Σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δραστικές περικοπές στην κοινωνικές δαπάνες στο όνομα της κάλυψης των ελλειμμάτων, γίνεται φανερό ότι μια σειρά από υπηρεσίες θα υπολειτουργούν.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής «για την τύχη ορισμένων συμπολιτών μας, έτσι όπως εργάζονται σήμερα - και χρησιμοποιώ καταχρηστικά τον όρο "εργάζονται" - θα υπάρξει διαβούλευση για να δούμε την τύχη τους»... Την ίδια στιγμή ο Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση τι τακτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους απασχολουμένους σε stage που έχουν προϋπηρεσία άνω των 24 μηνών και, σύμφωνα με το «νόμο Παυλόπουλου» της ΝΔ, μπορούν να συμμετάσχουν με πριμοδότηση προαυξημένη κατά 50% σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την απόκτηση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο, υποστήριξε: «Δεν έχω υπόψη μου κάποιο νόμο που να προβλέπει ότι όσοι εργάζονται 24 μήνες με τα προγράμματα stage, μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης».

Την ώρα, πάντως, που ο Γ. Πεταλωτής δήλωνε ότι δε γνωρίζει το νόμο, συνεχίζοντας να εμπαίζει τους εργαζομένους δήλωνε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε «διαφωνήσει ως αντιπολίτευση με το νόμο που είχε φέρει η ΝΔ και με το πολύ μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης» και υποστήριζε ότι «θα αλλάξει το νόμο». Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι «η πριμοδότηση θα ισχύει»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ