Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΚΑ
Στη δίνη της υποχρηματοδότησης

Ούτε ένα επιπλέον ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2010. Δεν εγγράφονται ούτε τα 4,650 δισ. ευρώ από παλιότερα χρέη του κράτους που προεκλογικά είχαν ανακοινωθεί

Σε δραματική οικονομική κατάσταση οδηγεί το ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, η πολιτική του δικομματισμού και του κεφαλαίου. Η κρατική υποχρηματοδότηση, η εισφοροδιαφυγή, η αύξηση της ανεργίας, οι χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργοδότες έσπρωξαν φέτος σε πλήρη εκτροχιασμό τα έσοδα του ΙΚΑ και πλέον ο προϋπολογισμός του αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα 1,165 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί για ένα μικρό πλεόνασμα (23 εκατ. ευρώ) που εκτιμούνταν αρχικά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι συντάξεις παρέμειναν και για φέτος «παγωμένες» σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Ετσι σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνουν οι οικονομικές υπηρεσίες του ιδρύματος, λίγο πριν την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα, όχι επειδή αυξήθηκαν οι δαπάνες που είχαν προϋπολογισθεί, αλλά γιατί τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 1,240 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Αντί για 16,943 δισ. ευρώ, στα ταμεία του ΙΚΑ θα μπούνε μόνο 15,703 δισ. ευρώ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ η απελθούσα κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές είχε ανακοινώσει ότι θα αποδώσει - πράγμα που δεν έκανε - το ποσό των 4,650 δισ. ευρώ, για χρέη προηγούμενων χρόνων, το ποσό αυτό δεν εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2010. Προφανώς αυτό σημαίνει για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η λεγόμενη «συνέχεια» του κράτους. Η συνέχεια υπάρχει μόνο όταν πρόκειται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, όχι όμως όταν πρόκειται να πληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του στην κοινωνική ασφάλιση.

Με έλλειμμα 1,192 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα είναι και ο προϋπολογισμός του 2010, ο οποίος συζητιέται σήμερα στην διοίκηση του ΙΚΑ. Τα έσοδα προϋπολογίζονται στα 16,825 δισ. ευρώ και τα έξοδα στα 17,926 δισ. ευρώ. Ομως αυτό το έλλειμμα, προκύπτει και από το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση προφανώς και με τις οδηγίες της νέας κυβέρνησης, δεν προβλέπεται να αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ. Ετσι η κρατική χρηματοδότηση για το 2010 θα είναι μόλις 3,4 δισ. ευρώ, όση ακριβώς και το 2009! Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το ένα αφορά το ΙΚΑ και το ποσό που του αντιστοιχεί (1% επί του ΑΕΠ), δηλαδή περίπου 2,6 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο τις υποχρεώσεις του κράτους προς τα συγχωνευθέντα ταμεία. Αν εξαιρεθεί το ΕΚΑΣ (760 εκατ. ευρώ) προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα του ΙΚΑ ανέρχονται σε πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά οι εισφορές των εργαζομένων - καθώς αυτό που εμφανίζεται ως «εργοδοτική εισφορά» δεν είναι παρά απλήρωτο μέρος της εργασίας των μισθωτών - φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή το 74,2% των συνολικών εσόδων του ΙΚΑ είναι στην κυριολεξία από το αίμα των εργαζομένων.

Επιβεβαιώνεται επίσης, ότι και οι λεγόμενες «ενοποιήσεις» των Ταμείων και ο καθορισμός της χρηματοδότησης του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ με τον νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν δημιουργούν πλεόνασμα αλλά καταδικάζουν τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας σε οικονομική ασφυξία. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο χρηματοδότησης του ΙΚΑ, σύμφωνα με τον νόμο 3029/2002 προέβλεπε ότι το 2010 θα διαμόρφωνε ένα πλεόνασμα ίσο με 4,642 δισ. ευρώ! Τώρα η χρηματοδότηση αυτή, αποδεικνύεται πέρα για πέρα ελλιπής και αυτό προδιαγράφει μια νέα περίοδο συρρίκνωσης των συντάξεων, με πρόσχημα τα ελλείμματα που οι ίδιοι μαζί με την ΝΔ δημιούργησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ