ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑ «ΛΙΝΤΛ»
Η μητρότητα στο στόχαστρο της «ανταγωνιστικότητας»

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, στις 10.30 π.μ., έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας του Λαυρίου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία τρομοκρατεί με απολύσεις (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία τρομοκρατεί με απολύσεις (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας Λαυρίου - όπου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση - καλεί τους εργαζόμενους το Επιχειρησιακό Σωματείο στην πολυεθνική «ΛΙΝΤΛ», απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης της Ματίνας Μακρή, μητέρας τριών παιδιών, από το κατάστημα της Κερατέας. Η οποία απολύθηκε από την πολυεθνική μετά από εφτά χρόνια δουλειάς με το πρόσχημα των ταμειακών ελλειμμάτων, στην πραγματικότητα όμως γιατί συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του σωματείου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το σωματείο καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή, 1 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (πλ. Μητροπόλεως, 10) για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Η εξέλιξη στα «ΛΙΝΤΛ» αναδεικνύει πόσο και πώς η μητρότητα έχει μπει στο στόχαστρο της εργοδοτικής ασυδοσίας, στη γραμμή πετσοκόμματος των δικαιωμάτων που δίνουν ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την προστασία της «ανταγωνιστικότητας». Ζήτημα που πρέπει - όπως σημειώνει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας - να ξεσηκώσει όλες τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. «Η μητρότητα στο στόχαστρο της εργοδοσίας με την ευλογία των ευρωενωσιακών πολιτικών. Η στήριξη των τριτέκνων - πολυτέκνων παραμένει εμπαιγμός, μέσα από μια έκθεση ιδεών των εκάστοτε κυβερνώντων, μπροστά στην τρομοκρατία που ανενόχλητα επικρατεί στους χώρους δουλειάς και σαρώνει κάθε συμμετοχή στους εργατικούς αγώνες» τονίζει η Ομοσπονδία. Και συνεχίζει: «Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες των συλλόγων της περιοχής και όλες τις γυναίκες να μπουν στη μάχη δίπλα στο Σωματείο των εργαζομένων για την ακύρωση της απόλυσης και την ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων της εργοδοσίας που επιδιώκει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με την ανεργία τους τη μείωση των κερδών τους.

Η ΟΓΕ καλεί τις εργαζόμενες γυναίκες, μέσα από τα συνδικάτα τους, να παλέψουν για την υπεράσπιση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων γυναικών και όλων των εργαζομένων, πριν είναι πολύ αργά».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Δε χωρά κανείς εφησυχασμός για την ΕΝΚΛΩ

Συζήτηση - ενημέρωση χτες με τους εργάτες στη Νάουσα για τα συμπεράσματα από την προχτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Να μη δείξουν καμία ανοχή. Να μην έχουν καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση θα τους στηρίξει αν δεν την αναγκάσουν οι ίδιοι οι εργάτες. Γι' αυτό είναι ανάγκη άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση να σχεδιάσουν την κλιμάκωση του αγώνα μαζί με τους απολυμένους συναδέλφους τους από τα άλλα εργοστάσια του ομίλου που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε χτες το πρωί στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «Γ» της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (ΕΝΚΛΩ), ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σ. Τσίτσης, μιλώντας μαζί τους για την προχτεσινή παρέμβαση που έκανε μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΟΕΚΙΔΕ στο υπουργείο Εργασίας. Παρέμβαση με αιτήματα να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα εργοστάσια της «ΕΝΚΛΩ», με όλους τους εργαζόμενους, με πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις, ανεξάρτητα από τα σχέδια που έχει ο Λαναράς, να ανακληθούν άμεσα οι εκατοντάδες απολύσεις, να πληρωθούν τώρα όλα όσα οφείλονται στους εργαζόμενους, να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ 2.000 ευρώ, ουσιαστική προστασία όλων των απολυμένων του ομίλου.

Στο μεταξύ σύσκεψη για τις εξελίξεις στο εργοστάσιο της «ΕΝΚΛΩ» στον Εβρο, πραγματοποιείται σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην Αλεξανδρούπολη.

Οι εξελίξεις στον όμιλο δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Για παράδειγμα στη Νάουσα, όπου σ' ένα στα δυο σπίτια υπάρχει άνεργος, τα λουκέτα και το κύμα της ανεργίας έχει παρασύρει ολόκληρη την οικονομία, τα μαγαζιά δεν έχουν κίνηση. Ο αγώνας για να διασφαλίσουν οι εργάτες στον όμιλο τις δουλειές τους αναδεικνύει την ανάγκη να οργανωθεί ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας με άξονα τις λαϊκές ανάγκες, γι' αυτό και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των λαϊκών στρωμάτων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ολοι σήμερα στη Συνέλευση

Στις 5.30 μ.μ. στο ΕΚΑ

«Μην περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας λύσει τα προβλήματα... Μόνο με την οργάνωση και την πάλη μας θα έχουμε αποτελέσματα». Αυτά τόνισαν μεταξύ άλλων στους εργάτες της υποδηματοποιίας «ΦΕΙΔΑ - ΜΠΟΞΕΡ» οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού και Δέρματος Νομού Αττικής, που βρέθηκαν χτες στο εργοστάσιο, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος).

Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, οι εργάτες του κλάδου πρέπει να δώσουν το «παρών» στη συνέλευση, να μεταφέρουν την πείρα τους, να καταθέσουν τη γνώμη τους για την οργάνωση του αγώνα. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έδειξαν ιδιαίτερη αγωνία για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όσον αφορά τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στις κάλπες μέχρι αύριο

Ξεκίνησαν προχτές, Τρίτη, και συνεχίζονται μέχρι αύριο, Παρασκευή 23 του Οκτώβρη, οι εκλογές του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και το ΕΚΘ. Οι εκλογές πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Η Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΚΞ) Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές και με την ψήφο τους να συμβάλουν στην αλλαγή των συσχετισμών, για να μπει το Σωματείο σε κατεύθυνση ταξικής συσπείρωσης και αγώνα με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου και όχι των ξενοδόχων.

Η Προοδευτική Κίνηση καταγγέλλει τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του Σωματείου, η οποία ανέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και έβαλε πλάτη και στηρίζει τις αξιώσεις των ξενοδόχων. Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την ΠΚΞ, δίνοντας απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία και την αντεργατική επίθεση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Απαγορεύουν στη νεολαία ακόμα και να κάνει οικογένεια

Ξεμπροστιάστηκαν όσοι στηρίζουν την εργοδοσία που απολύει εγκύους και μανάδες αλλά δήθεν ανησυχούν επειδή οι νέοι δεν κάνουν οικογένεια, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή

«Η απόλυση στις 16/10 από την πολυεθνική LIDL της Ματίνας Μακρή, εργαζόμενης και μητέρας τριών παιδιών, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η πολιτική που γιγαντώνει τα κέρδη των μονοπωλίων και συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με κάθε μέσο. Είτε με το καρότο, είτε με το μαστίγιο. Είτε με το εμπόριο ελπίδας, είτε με την καλλιέργεια φόβου», σημειώνει η ανακοίνωση της Επιτροπής για τις Νέες Γυναίκες του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Πριν ακόμα κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για την υποτιθέμενη "εθνική αλλαγή" που συνεπάγεται η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ - συνεχίζει η ανακοίνωση - η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει το κλίμα ευφορίας που έντεχνα καλλιεργείται από τα αστικά κόμματα με την πολύτιμη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ. Περισσεύει η υποκρισία, όταν το ΠΑΣΟΚ μέσα από το πρόγραμμά του ενθαρρύνει τα νέα ζευγάρια "να μεγαλώσουν όσα παιδιά θέλουν" και κάνει κούφιες, γενικόλογες διακηρύξεις για τη "διασφάλιση των δικαιωμάτων στον εργασιακό χώρο" και την "προστασία της οικογένειας". Περισσεύει η κοροϊδία, στις πολυδιαφημισμένες προγραμματικές δεσμεύσεις για "κατάργηση" των διατάξεων του νόμου "Πετραλιά", που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνουν τις συντάξεις. Περισσεύει η ψευτιά, στη βιτρίνα της κυβέρνησης με τις γυναίκες-υπουργούς, στην προσπάθεια να δημιουργηθούν ελπίδες για μια πιο ήπια για τους εργαζόμενους πολιτική.

Πίσω από τη στάχτη που θέλουν να ρίξουν στα μάτια των εργαζόμενων γυναικών, η αλήθεια είναι πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι για την ανεργία, τη μερική απασχόληση, την έλλειψη κοινωνικών παροχών στήριξης της οικογένειας και της μητρότητας. Πως η πολιτική τους θα γίνει ακόμα πιο σκληρή και πως ανάλογα σκληρά θα είναι και τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή της. Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι που δε σκύβουν το κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματά τους βρίσκουν απέναντί τους τις δυνάμεις καταστολής, την εργοδοτική τρομοκρατία, την απόλυση, όπως στο πρόσφατο παράδειγμα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μη μείνει αναπάντητη τόσο η απόλυση της εργαζόμενης μητέρας, όσο και το σύνολο της πολιτικής που θέτει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των γυναικών της εργατικής τάξης. Χωρίς κανέναν εφησυχασμό, χωρίς καμία πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, οι εργαζόμενες να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα ταξικά σωματεία, το εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα. Να διεκδικήσουν την ανάκληση της απόλυσης αλλά και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ