ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
«Χαλαρό» προφίλ ... πριν τη θύελλα

Μπορεί η χτεσινή, πρώτη συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, με τους διαπιστευμένους στο υπουργείο δημοσιογράφους να ήταν «γνωριμίας» και να επενδύθηκε με την επικοινωνιακή «χαλαρότητα» που επιβάλλει το σύγχρονο αστικό πολιτικό «μάνατζμεντ», αλλά το «περιτύλιγμα» δεν μπόρεσε να καλύψει το αντιδραστικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο υπουργός δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ούτε για τα πλέον καυτά και ανοιχτά ζητήματα, αν και η δήλωσή του ότι, προς το παρόν, «ψάχνουμε» κοινά σημεία επαφής των δύο ενοποιημένων υπουργείων, ώστε «να δημιουργήσουμε μια κεντρική στρατηγική», «λέει» πολύ περισσότερα υπό το πρίσμα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό. Δηλαδή, για το στόχο υπαγωγής του πολιτισμού στις ανάγκες της «αγοράς» και πιο συγκεκριμένα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Στην ερώτηση του «Ρ» για τις εργασιακές σχέσεις «γαλέρας» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και την υποστελέχωσή της, ο υπουργός «κατακεραύνωσε» τη μέχρι τώρα κατάσταση - «προσπερνώντας», φυσικά, τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - μιλώντας για «περίσσια εκμετάλλευση των συμβασιούχων», για εκπαιδευμένο προσωπικό που επί χρόνια λειτουργεί σε «καθεστώς ομηρίας» (sic) και για «ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού»! Ολα αυτά για να πει ότι θα επιδιωχθεί ...«λύση - γέφυρα», με «αξιολόγηση θέσεων» και «αξιολόγηση προσωπικού». Δηλαδή, «προσπάθεια» παραμονής των συμβασιούχων που εργάζονται σε τρέχοντα έργα και, μετά, προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ! Πιο απλά: Οι συμβασιούχοι θα τελειώσουν τα έργα, θα απολυθούν και μετά θα δουν εξετάσεις! Ακόμη και για τη «μοριοδότησή» τους, λόγω προϋπηρεσίας στο ίδιο αντικείμενο, επιφυλάχθηκε να δεσμευθεί. Αλλά και πάλι δε θα άλλαζε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία διάθεση να στελεχώσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όχι μόνο οργανικές θέσεις, αλλά και τις υπερπολλαπλάσιες πραγματικές ανάγκες.

Ούτε στα οικονομικά του Πολιτισμού θα υπάρχουν αλλαγές προς το καλύτερο, αφού ο υπουργός εμφανίστηκε «φειδωλός» ακόμη και στο θεσμικό πλαίσιο για τον κινηματογράφο, σχολιάζοντας πως μέχρι τώρα οι συλλογικοί φορείς κάνουν προτάσεις που «απαιτούν» μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση. Επιπλέον, δεν άφησε κανένα περιθώριο ελπίδας για αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό. Αντίθετα, είπε ότι το ΥΠΠΟ προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα θα περίμενε κανείς από τα κονδύλιά του...

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Πολέμιοι και «φίλοι» ... των σωματείων

Την ομάδα των κινηματογραφιστών - παραγωγών που αυτοαποκαλούνται «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» υποστηρίζει η λεγόμενη επιτροπή Γαβρά που διόρισε το ΥΠΠΟ το 2008 για να «εκπονήσει» το κινηματογραφικό νομοσχέδιο, καταλήγοντας, τον περσινό Σεπτέμβρη, σε «προτάσεις» που κινούνται στην αγοραία «ανάπτυξη» της κινηματογραφίας!

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού (21/10), τα μέλη της επιτροπής (Κ. Γαβράς, Α. Δοξιάδης, Γ. Λυκιαρδόπουλος, Χρ. Μήτσης, Ε. Μπερντέ, Τ. Μπουλμέτης, Γ. Τζιώτζιος) υπερασπίζονται το «πόνημά» τους και εναντιώνονται στην εκπροσώπηση των σωματείων του χώρου στις αρμόδιες κρατικές επιτροπές!

Συγκεκριμένα, ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο που η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ «μοίρασε» στους φορείς (Αύγουστος 2009), σημειώνοντας, ότι «ενώ υιοθετούνται αρκετές προτάσεις μας», ωστόσο, «επανεισάγεται ή αυξάνεται η εκπροσώπηση στη διοίκηση κρατικών οργάνων των συντεχνιακών φορέων, συμμετοχή που οι δικές μας προτάσεις περιόρισαν σημαντικά (...) Το να εκχωρείται η πολιτική του κινηματογράφου σε επαγγελματίες συνδικαλιστές είναι μια ακατανόητη ελληνική ιδιαιτερότητα, την οποία πρέπει επιτέλους να αποτάξουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε»!

Φυσικά το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, οι προτάσεις της επιτροπής, το νομοσχέδιο της λεγόμενης Διασωματειακής και οι θέσεις της «Ομίχλης», παρά τις επουσιώδεις διαφορές τους, προωθούν μια πολιτική ξένη προς τα συμφέροντα των δημιουργών, αφού όλα αυτά τα κείμενα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της ιδιωτικής παραγωγής.

Και μια ενδιαφέρουσα - άκρως χαρακτηριστική και «συμβολική» - λεπτομέρεια: Η επιτροπή, ενώ παθαίνει «αλλεργία» για το ρόλο-λόγο που δικαιούνται να έχουν τα σωματεία (άσχετα με το ότι οι διοικήσεις ορισμένων φροντίζουν για το αντίθετο) «αναβαθμίζει» τους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» χαρακτηρίζοντάς τη ως «αυθεντικότερη συλλογική έκφραση» του ελληνικού κινηματογράφου!!!

Αντιδρώντας στα παραπάνω, η Ενωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η κατάργηση του ρόλου των σωματείων επιχειρείται «προκειμένου να αποφύγουν οποιονδήποτε έλεγχο και διαφάνεια στην κατανομή των χρημάτων του ΥΠΠΟ προς την κινηματογραφία μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (...) με μοναδικό στόχο τον έλεγχό της από τους μεγάλους παραγωγούς και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (...)»!

Μέσα σε λίγες προτάσεις η ΕΜΣΕ υπερασπίζεται ...και επιτίθεται ταυτόχρονα στο ΕΚΚ «τσουβαλιάζοντας» το ρόλο που θα έπρεπε να παίξει με τα συμφέροντα των μεγαλοπαραγωγών, υπέρ των οποίων όντως «δουλεύει» η κρατική κινηματογραφική πολιτική, αλλά και οι νομοθετικές προτάσεις φορέων όπως η «Διασωματειακή»... στην οποία συμμετέχει η ΕΜΣΕ..!

Νέες αυλαίες

«Τα μάτια τέσσερα» στο «Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν»
«Τα μάτια τέσσερα» στο «Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν»
Στις 29/10 ανεβαίνει στο «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» - Υπόγειο το έργο «Τα μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Ηχος - Βίντεο: Μάνος Χασάπης. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μυρτώ Αυγερινού, Κλέων Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καμπερίδης, Βασίλης Κολοβός, Ερρικα Μπίγιου, Γιώργος Πυρπασόπουλος.

  • Μετά την περσινή επιτυχία «Το σπίτι της κούκλας» του Ιψεν, σε σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη, ανεβαίνει στο θέατρο «STUDIO Μαυρομιχάλη» (29/10 - 10/1/ 2010, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, 9 μ.μ). Mετάφραση: Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά - κοστούμια: Ανδρέα Σαραντόπουλου, μουσική: Βασίλη Μπαμπούνη. Παίζουν: Κωνσταντίνος Συράκης, Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Δημήτρης Οικονομίδης, Αγγελος Κεχαγιά.
  • Η ομάδα «Bewitched», μετά την επιτυχία της παράστασης «Secret Room»,στο θέατρο «Ράγες» το Μάρτιο 2009, σε κείμενο - σκηνοθεσία Γιώργου Δανέζη, παρουσιάζει στο «Θέατρο του Ηλιου» το «δεύτερο» μέρος του πειράματος, το νέο ψυχολογικό θρίλερ «Secret Room Reloaded», σε κείμενο Μαρίνας Κουλούρη και σκηνοθεσία Γιώργου Δανέζη (30/10 - τέλος Δεκέμβρη). Παίζουν: Γιώργος Δανέζης, Κατερίνα Δημητρόγλου, Μυρτώ Καμηλάκη, Γιώργος Λούντζης, Κάλλι Μαυρομάτη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κ.ά.
Μια ανθρώπινη παράσταση

«Κορίτσια Ημερολογίου» στο θέατρο «Κιβωτός»

Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με την Κάτια Μπαλανίκα

Eurokinissi

Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με την Κάτια Μπαλανίκα
Γλυκά και τρυφερά, παράξενα και αστεία, τα «Κορίτσια Ημερολογίου» συγκίνησαν αλλά πρόσφεραν και πολύ γέλιο στους θεατές της πρεμιέρας το περασμένο Σάββατο, στο θέατρο «Κιβωτός». Παρούσες στην πρεμιέρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, Ελένη Μηλιαρoνικολάκη, οι οποίες συνεχάρησαν στο τέλος της παράστασης τους συντελεστές.

Η θεότρελα τρυφερή κωμωδία «The Calendar Girls» (ο πρωτότυπος τίτλος της), που ανεβαίνει σε απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία. Προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα, το έργο διαδραματίζεται σε μια κωμόπολη, όπου μια παρέα απλών γυναικών, μέλη του τοπικού Γυναικείου Συλλόγου, διασκεδάζουν την πλήξη τους φτιάχνοντας γλυκά, κεντώντας, πλέκοντας και παρακολουθώντας βαρετές ομιλίες... Οταν ο σύζυγος μιας πεθαίνει, οι φιλενάδες αποφασίζουν να μαζέψουν χρήματα για να αγοράσουν στη μνήμη του έναν καναπέ για την αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, πουλώντας ένα ετήσιο ημερολόγιό τους. Αλλά πώς θα πουλήσει το ημερολόγιο; Η λύση είναι μία: να ποζάρουν γυμνές! Μέσα από απίστευτα κωμικές καταστάσεις, το μήνυμα του έργου συγκινεί και δημιουργεί ψυχική ανάταση. Είναι ένας ύμνος στην αγάπη, στη φιλία και τη θέληση, που νικά κάθε εμπόδιο.

Παίζουν (αλφαβητικά): Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μαρία Κατσιαδάκη, Σπύρος Μεριανός, Κατιάννα Μπαλανίκα, Εφη Οικονομάκη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Νίκη Πεταλά, Πηνελόπη Πιτσούλη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Βίλμα Τσακίρη. Σκηνικά - κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Διασκευή τραγουδιών - μουσική διδασκαλία: Αλέξιος Πρίφτης.

Τραγουδά Ζακ Μπρελ

Ενα γεμάτο λυρισμό «ταξίδι» στην ποίηση και τη μουσική του Ζακ Μπρελ προσφέρει η διακεκριμένη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, με το νέο της CD με τίτλο «Sonia Theodoridou sings Jacques Brel», που παρουσιάστηκε σε χτεσινή Συνέντευξη Τύπου. Ηχογραφημένο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (12/2008 και 1/2009), το CD περιέχει 13 υπέροχα τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη, ποιητή και τραγουδιστή, ερμηνευμένα με μοναδικό τρόπο από την λυρική τραγουδίστρια. «Το πιο δύσκολο ήταν ότι έπρεπε ν' αφήσω τα "στολίδια" της όπερας και να "ταπεινωθώ" μέσα από την τέχνη του τραγουδιού του», εκμυστηρεύτηκε η ίδια, αναφερόμενη στη «συνάντησή» της με τον δημιουργό. «Η μεγάλη απλότητα και αλήθεια του έργου του ήταν το "σκαλί" για να "πηδήξω" και να τα καταφέρω», είπε, σημειώνοντας ότι «ο Μπρελ με έκανε αλλιώτικη. Με άλλαξε και στην ανθρώπινη ποιότητα, μέσα από τα λόγια που είχα τη χαρά και την τιμή να γευτώ τραγουδώντας». Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Θόδωρος Κοτεπάνος. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την εταιρεία «Et' cetera».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ