ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Καθορίζει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ είχε χτες η ηγεσία του υπουργείου

Με επανάληψη των υποσχέσεων για 3.000 προσλήψεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων στα δημόσια νοσοκομεία, επανήλθε χτες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά τη χτεσινή συνάντησή της με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Εχοντας τη συναίνεση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, η υπουργός Υγείας άφησε αναπάντητο το δραματικό ερώτημα για το ποιες ανάγκες καλύπτονται με αυτές τις προσλήψεις, όταν είναι κενές 25.000 οργανικές θέσεις και όταν οι προκηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης για το 2009 είναι 3.100 προσλήψεις. Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως είπε η υπουργός, είναι να μπουν και «εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά τη λίστα φαρμάκων και, φυσικά, μια άλλη πολιτική για τις προμήθειες». Ωστόσο, όμως, στη διάρκεια της συνάντησης και μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, για το αν τα χρέη ύψους 6,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν απ' τον προϋπολογισμό η υπουργός Υγείας είπε ότι θα «απεικονίζονται σε αυτόν συνυπολογίζοντας και τα 2,5 δισ. ευρώ που χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία». Δηλαδή, η ρύθμιση των χρεών - την οποία, τελικά, θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών - προοιωνίζεται ένα ακόμα χαράτσι για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφερόμενη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η υπουργός είπε στη διάρκεια της συνάντησης ότι θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και από εκεί και πέρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει πρωτεύοντα ρόλο. Επίσης, αναφερόμενη στο ελάχιστο πακέτο παροχών σε επίπεδο ΠΦΥ, περιόρισε την πρόληψη σε ένα ετήσιο «τσεκ - απ» και πάντα σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, προαλείφονται νέες εκχωρήσεις και υποκατάσταση των υπηρεσιών ΠΦΥ απ' τους δήμους με ελάχιστες παροχές για τα λαϊκά στρώματα.

Η υπουργός Υγείας άφησε αναπάντητα ερωτήματα, όπως: Θα αλλάξει το χαρακτήρα των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων; Γιατί ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει λειτουργικές δαπάνες για τα νοσοκομεία; Θα σταματήσουν οι συμβάσεις των νοσοκομείων και των Ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα που έχουν ως αποτέλεσμα να εκτινάσσουν τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας;

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Πρόνοιας, ήταν η υφυπουργός Υγείας όταν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων έθεσαν το ερώτημα για τις πληρωμές των εργαζομένων σε ιδρύματα Πρόνοιας.

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι ζήτησε προτάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών των εποπτευόμενων φορέων. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι δομικό. Το λαχείο δίνει λεφτά και το υπουργείο, κατά την υφυπουργό, δεν εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση. «Πρέπει να δούμε τη δομή από την αρχή», είπε η υφυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι τα ιδρύματα για να πληρώσουν το προσωπικό να μην κάνουν εκδρομές!

Δηλαδή, στο όνομα της αλλαγής των δομών αναμένονται κι άλλες ανατροπές στο χώρο της Πρόνοιας που μπορεί να φτάνουν μέχρι και την κατάργηση των εκδρομών.

Κι ενώ οι επερχόμενες ανατροπές σε βάρος των λαϊκών αναγκών στην Υγεία είναι ορατές, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε «πραγματικά αγαθές τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας», ευθυγραμμιζόμενος με την υπουργό Υγείας, η οποία δήλωσε ότι «μεγάλη αλλαγή και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας απαιτεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ
Ξεπέρασε κάθε όριο η νοθεία

Η συνειδητή προσπάθεια να πνιγεί κάθε φωνή που αντιστέκεται και προβάλλει την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων των νεφροπαθών χαρακτήρισε το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Στο συνέδριο επιβεβαιώθηκε η νοθεία που είχε καταγγελθεί και το προηγούμενο διάστημα, αφού η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας (συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες ότι άνθρωποι που δεν ψήφισαν ποτέ εμφανίζονται ως ψηφίσαντες, νομιμοποίησε νόθους αντιπροσώπους. Στο ίδιο πνεύμα, οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ (ΕΣΚ ΑμΕΑ) αν και πήραν περισσότερο απ' το 25% των ψήφων των συνέδρων δεν εξέλεξαν αντιπρόσωπο στο ΔΣ! Αφού το αντιδραστικό καταστατικό που έχει επιβάλλει η πλειοψηφία προβλέπει στις εκλογές την εφαρμογή του απόλυτου πλειοψηφικού συστήματος με ποσοστώσεις.

Τα στελέχη της ΕΣΚ ΑμΕΑ κάλεσαν τους νεφροπαθείς να αντιπαλέψουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των αναγκών τους, την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που στέλνει τους νεφροπαθείς πελάτες στις ιδιωτικές κλινικές με λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και την ίδια ώρα κρατάει Μονάδες κλειστές στα δημόσια νοσοκομεία ή με ελάχιστο προσωπικό και παλιά μηχανήματα. Να παλέψουν για τον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας, με απλή αναλογική και γνήσιες εκλογές που να συμμετέχουν αυτοπροσώπως οι ίδιοι οι νεφροπαθείς. Να συσπειρωθούν γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και το ΠΑΜΕ, και να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, ανάπτυξη σε πανελλαδικό επίπεδο υψηλής ποιότητας δημόσιων μονάδων τεχνητού νεφρού, να σταματήσουν οι νεφροπαθείς να πληρώνουν για φάρμακα θεραπείες και εξετάσεις κ.ά.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Ανακοινώθηκαν τρεις θάνατοι

To θάνατο τριών ανθρώπων που έπασχαν από σοβαρά νοσήματα και είχαν προσβληθεί από τη «νέα γρίπη» H1N1 ανακοίνωσε την Κυριακή και χτες το Eθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Πρόκειται για μια έφηβη 16 χρόνων, και δυο άντρες 42 και 34 ετών.

Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, η 16χρονη νόσησε από τη «νέα γρίπη» προ διμήνου. Επίσης, έπασχε από οξεία λεμφογενή λευχαιμία, απ' την οποία και απεβίωσε. Την Κυριακή ανακοινώθηκε ακόμα ο θάνατος ενός 42χρονου άντρα που απεβίωσε λόγω καταπληξίας και οξείας καρδιακής ανεπάρκειας. Στo πλαίσιο της ολιγόωρης νοσηλείας του στο νοσοκομείο είχε ληφθεί δείγμα για τον νέο ιό γρίπης, το οποίο ήταν θετικό. Η ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στον 42χρονο έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από επιπλοκή της νέας γρίπης.

Χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος άνδρα 34 ετών που ήταν παραπληγικός και έπασχε από πάθηση του ήπατος. Ο 34χρονος που ήταν επιβεβαιωμένο κρούσμα της «νέας γρίπης», απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Κλειστό από χτες και για εφτά μέρες θα παραμείνει το Γ3 Τμήμα του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων γρίπης».

Επίσης, χτες επιβεβαιώθηκαν εφτά κρούσματα της νέας γρίπης σε μια υπαξιωματικό νοσηλεύτρια του «251» Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και σε έξι πρωτοετείς της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ). Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όλα τα κρούσματα είναι ήπιας μορφής και δεν εμπνέουν ανησυχία. Για προληπτικούς λόγους τέσσερις απ' τους έξι πρωτοετείς νοσηλεύονται στο «251» ΓΝΑ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»: Τετράωρη στάση εργασίας έκαναν προχτές το πρωί οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Μαρίνα», στον Κορυδαλλό, ενάντια σε πρόσφατη τρομοκρατική απόλυση, την παραβίαση της ΣΣΕ, καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών κτλ. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, στην οποία ο εργοδότης απάντησε πως όχι μόνο αρνείται να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη, αλλά και πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε άλλες πέντε απολύσεις, επικαλούμενος πως δεν πάει καλά η επιχείρηση.

«ΜΑΪΣΤΡΑΛΙ»: Παρέμβαση στο εστιατόριο «Μαϊστράλι» πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή συνδικαλιστές και εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, απαιτώντας την ανάκληση των τριών τρομοκρατικών απολύσεων μελών της Σωματειακής Επιτροπής.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»: Συγκέντρωση στα γραφεία της «Ολυμπιακής» και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι περίπου 800 απολυμένοι συμβασιούχοι της εταιρείας, οι οποίοι είναι θύματα της παράδοσης του ομίλου ΟΑ στη MIG. Εκπρόσωποι των εργαζομένων επέδωσαν ψήφισμα στα πολιτικά κόμματα. Μεταφέροντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής, κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να καταδικάσουν την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τους οδήγησε σ' αυτή την κατάσταση.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η διοίκηση της τράπεζας ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι τους δίνει προσωρινά την αύξηση που προβλέπει η κλαδική σύμβαση του 2009, η οποία συνάφθηκε με απόφαση του ΟΜΕΔ, αλλά επιφυλάσσεται για την ισχύ της σύμβασης, αναμένοντας την εκδίκαση και απόφαση του δικαστηρίου για την αγωγή που έχουν καταθέσει οι τραπεζίτες κατά της απόφασης του ΟΜΕΔ.

ΠΕΡΑΜΑ: Αποχή από τη δουλειά τους ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Περάματος, διεκδικώντας σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τακτοποίηση όσων εργάζονται με «stage». Σήμερα το πρωί θα συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο, από όπου θα κάνουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα αιτήματα τέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος επικαλέστηκε έλλειψη χρημάτων όσον αφορά τα οικονομικά και την ισχύουσα νομοθεσία για τους συμβασιούχους.

«ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ»: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, που φτάνουν μέχρι και έξι μήνες.

«ΦΑΜΑΡ»: Στη νέα απόλυση του οδηγού Δημήτρη Μπουλαλά προχώρησε η διεύθυνση του εργοστασίου διανομής της ΦΑΜΑΡ, στην Αυλώνα, καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας σημειώνοντας ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε αφού, μαζί με άλλους συναδέλφους, διεκδίκησε να πληρώνεται κανονικά τις υπερωρίες.

Λαχειοφόρος της ΕΣΚ ΑμΕΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται λαχειοφόρος αγορά της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) για την οικονομική ενίσχυση του αγωνιστικού ριζοσπαστικού πόλου στο αναπηρικό κίνημα.

Τα δώρα είναι οχταήμερο ταξίδι στην Κούβα για δυο άτομα, μικρός ηλεκτρονικός υπολογιστής (Netbook) και ένα Ηome Cinema. Οι αριθμοί που κερδίζουν θα κληρωθούν μαζί με το Λαϊκό Λαχείο που κληρώνει στις 17 Νοέμβρη 2009. Λαχνοί διατίθενται από τα γραφεία της ΕΣΚ-ΑμΕΑ, οδός Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος και μέλη της παράταξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ