Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Καθορίζει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ είχε χτες η ηγεσία του υπουργείου

Με επανάληψη των υποσχέσεων για 3.000 προσλήψεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων στα δημόσια νοσοκομεία, επανήλθε χτες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά τη χτεσινή συνάντησή της με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Εχοντας τη συναίνεση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, η υπουργός Υγείας άφησε αναπάντητο το δραματικό ερώτημα για το ποιες ανάγκες καλύπτονται με αυτές τις προσλήψεις, όταν είναι κενές 25.000 οργανικές θέσεις και όταν οι προκηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης για το 2009 είναι 3.100 προσλήψεις. Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως είπε η υπουργός, είναι να μπουν και «εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά τη λίστα φαρμάκων και, φυσικά, μια άλλη πολιτική για τις προμήθειες». Ωστόσο, όμως, στη διάρκεια της συνάντησης και μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, για το αν τα χρέη ύψους 6,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν απ' τον προϋπολογισμό η υπουργός Υγείας είπε ότι θα «απεικονίζονται σε αυτόν συνυπολογίζοντας και τα 2,5 δισ. ευρώ που χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία». Δηλαδή, η ρύθμιση των χρεών - την οποία, τελικά, θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών - προοιωνίζεται ένα ακόμα χαράτσι για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφερόμενη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η υπουργός είπε στη διάρκεια της συνάντησης ότι θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και από εκεί και πέρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει πρωτεύοντα ρόλο. Επίσης, αναφερόμενη στο ελάχιστο πακέτο παροχών σε επίπεδο ΠΦΥ, περιόρισε την πρόληψη σε ένα ετήσιο «τσεκ - απ» και πάντα σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, προαλείφονται νέες εκχωρήσεις και υποκατάσταση των υπηρεσιών ΠΦΥ απ' τους δήμους με ελάχιστες παροχές για τα λαϊκά στρώματα.

Η υπουργός Υγείας άφησε αναπάντητα ερωτήματα, όπως: Θα αλλάξει το χαρακτήρα των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων; Γιατί ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει λειτουργικές δαπάνες για τα νοσοκομεία; Θα σταματήσουν οι συμβάσεις των νοσοκομείων και των Ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα που έχουν ως αποτέλεσμα να εκτινάσσουν τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας;

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Πρόνοιας, ήταν η υφυπουργός Υγείας όταν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων έθεσαν το ερώτημα για τις πληρωμές των εργαζομένων σε ιδρύματα Πρόνοιας.

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι ζήτησε προτάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών των εποπτευόμενων φορέων. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι δομικό. Το λαχείο δίνει λεφτά και το υπουργείο, κατά την υφυπουργό, δεν εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση. «Πρέπει να δούμε τη δομή από την αρχή», είπε η υφυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι τα ιδρύματα για να πληρώσουν το προσωπικό να μην κάνουν εκδρομές!

Δηλαδή, στο όνομα της αλλαγής των δομών αναμένονται κι άλλες ανατροπές στο χώρο της Πρόνοιας που μπορεί να φτάνουν μέχρι και την κατάργηση των εκδρομών.

Κι ενώ οι επερχόμενες ανατροπές σε βάρος των λαϊκών αναγκών στην Υγεία είναι ορατές, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε «πραγματικά αγαθές τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας», ευθυγραμμιζόμενος με την υπουργό Υγείας, η οποία δήλωσε ότι «μεγάλη αλλαγή και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας απαιτεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις χτες των υγειονομικών (2013-11-30 00:00:00.0)
«Συνεισφορά» 1.500 εργαζομένων στην κινητικότητα (2013-08-02 00:00:00.0)
Δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας (2003-02-11 00:00:00.0)
Παράδοση υγείας και πρόνοιας στο κεφάλαιο (2003-02-09 00:00:00.0)
Ζητούν προσλήψεις και αυξήσεις (1998-04-01 00:00:00.0)
Εφαρμογή σε πιλοτική βάση (1997-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ