Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας

Αρχίζει σήμερα το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι υπεύθυνη για τις ανατροπές που έχουν δρομολογηθεί στο χώρο της Υγείας, ενώ η κυβέρνηση μέσα από το σχέδιο «Πολιτεία» προσπαθεί να αντιστοιχίσει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της κερδοφορίας τονίζει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) ενόψει του 10ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που αρχίζει σήμερα και τελειώνει μεθαύριο.

Η κυβέρνηση, συνεχίζει η ΑΣΥ, παίρνει μέτρα υποταγής και πειθαναγκασμού των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική της και σχεδιάζει τη δραστική τους μείωση, τη συγχώνευση και κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών και την εκχώρηση τους σε ιδιώτες.

«Η κυβερνητική, αντιλαϊκή πολιτική χτυπάει το σύνολο των δικαιωμάτων μας» υπογραμμίζει η ΑΣΥ και τονίζει ότι εμπόδιο στον αγώνα για τις διεκδικήσεις μπήκε η «τακτική και οι θέσεις των ηγεσιών της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ, οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Πρωτοβουλίας Υγειονομικών», που στηρίζουν τις «καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, συμφωνούν δηλαδή με τη στρατηγική του κεφαλαίου, με τη βασική κατεύθυνση των αντεργατικών αλλαγών και ελίσσονται σε επιμέρους ζητήματα προσπαθώντας να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους». Επίσης καταγγέλλει «χρησιμοποίησαν τον κοινωνικό διάλογο της υποταγής για να στρώσουν το έδαφος, για να διαπραγματευτούν την κατάργηση δικαιωμάτων για να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα, τον αγώνα των υγειονομικών».

«Αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στην ΠΟΕΔΗΝ θα μετράμε κάθε φορά απώλειες και θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο» υπογραμμίζει η ΑΣΥ και δηλώνει ότι θα διεκδικήσει:

  • Ενα Δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματική δράση.
  • Πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και την εργοδοσία και κατάργηση των νοσηλίων.
  • Υψηλού επιπέδου δωρεάν ιατροφαρμακευτικές και υπηρεσίες πρόνοιας.
  • Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), της πρόληψης μέσα σ' αυτό το σύστημα.
  • Κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την υγεία και την πρόνοια.
  • Επαναφορά στο δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών.
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας, άμεσα.
  • Δημόσια και καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, που να είναι σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

«Είμαστε αντίθετοι με τα επαγγελματικά ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία που λειτουργούν στα πλαίσια της κεφαλαιαγοράς», τονίζει η ΑΣΥ και ζητά την αύξηση των συνταξιοδοτικών αποδοχών στο ύψος του 80% του τελευταίου μισθού αφυπηρέτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ