Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ALPHA BANK
Στο ΙΚΑ οι προερχόμενοι από την ΙΟΝΙΚΗ

Η διοίκηση του Συλλόγου ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη του ΤΑΛΠΙΤ στο ΙΚΑ, αλλά προς το παρόν δε διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων από τη συμφωνία για την ένταξη των εργαζομένων της τράπεζας ALPHA BANK που προέρχονται από την ΙΟΝΙΚΗ (περίπου 4.000) στην ασφάλιση του ΙΚΑ μέσα από την αντίστοιχη ένταξη στο Ιδρυμα του υφιστάμενου Ταμείου κύριας ασφάλισης ΤΑΛΠΙΤ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ του Συλλόγου εργαζομένων, της διοίκησης της τράπεζας και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ALPHA Ν. Γκιάτης στην τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που έγινε την Κυριακή. Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και ένα «πλαίσιο αρχών», στο οποίο όμως δεν αναφέρθηκε.

Το ζητούμενο για τους εργαζόμενους της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ είναι να διατηρήσουν τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα που τους εξασφάλιζε το ΤΑΛΠΙΤ, μέσα στο ΙΚΑ. Ενα από αυτά τα δικαιώματα είναι η συνταξιοδότησή τους μετά από 32 χρόνια δουλιάς ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου της ALPHA υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα αυτά εξασφαλίζονται. Παρ' όλα αυτά, το κόστος μιας τέτοιας αντιμετώπισης είναι υψηλό για το ΙΚΑ, το οποίο θα πρέπει να αντλήσει επιπλέον πόρους που κανείς δε φαίνεται να του εξασφαλίζει. Από την άλλη πλευρά η ALPHA BANK κερδίζει έως και τέσσερα δισ. δραχμές το χρόνο από μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εργοδοτικές εισφορές στο ΤΑΛΠΙΤ είναι περίπου 30% και στο ΙΚΑ περίπου 13,3%. Αντίστοιχα, οι εργατικές είναι 11% και θα μειωθούν σε 7%. Με λίγα λόγια ο σίγουρος κερδισμένος θα είναι η τράπεζα, η διοίκηση της οποίας κάνει αόριστες αναφορές στη διοχέτευση του κέρδους της από τη διαφορά στις εισφορές, υπέρ των... εργαζομένων.

Κατά της ένταξης των εργαζομένων στο ΙΚΑ τάχθηκαν οι ταξικές δυνάμεις, καθώς ακόμη και ο αντιασφαλιστικός νόμος δίνει περιθώριο μέχρι το 2007, ενώ τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν διασφαλίζονται και προέχει η διεξαγωγή ενός αγώνα κατά των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων.

Στη Γενική Συνέλευση οι ταξικές δυνάμεις καταψήφισαν και κατήγγειλαν τον απολογισμό της διοίκησης, με το αιτιολογικό ότι η στάση της δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς απέχει από παρεμβάσεις και αγώνες για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και όλα τα ζητήματα που αποτελούν στοιχεία της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι αυτή την περίοδο.

Την ίδια ώρα η διοίκηση της τράπεζας εφαρμόζει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 900 εργαζόμενους, από 10 Φλεβάρη μέχρι και 14 Μάρτη, στους οποίους θα δίνει αυξημένες αποζημιώσεις εάν θελήσουν να αποχωρήσουν. Στη Γενική Συνέλευση έγινε ενημέρωση και για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση του 2003 που υπογράφτηκε με τη διοίκηση και η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων καταβολή εφάπαξ ποσού ενός δεκαπενθημέρου σε όλους τους εργαζόμενους. Η ΕΣΑΚ είχε προτείνει τη διεκδίκηση καταβολής δυο μισθών κυρίως στους χαμηλόμισθους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ