Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέα «παιχνίδια» σε βάρος λαϊκών αναγκών και 1.400 εργατών

Τα σενάρια για αγοραπωλησίες των ναυπηγείων αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη της λαϊκής πάλης για Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας

Η πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» μόνο αδιέξοδα επιφυλάσσει για τα ναυπηγεία και τους εργάτες σ' αυτά
Η πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» μόνο αδιέξοδα επιφυλάσσει για τα ναυπηγεία και τους εργάτες σ' αυτά
Προσύμφωνο με την εταιρεία «Verdil», η οποία ανήκει στον γνωστό Σ. Eμμανουήλ, για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, φέρεται να υπέγραψε η γερμανική πολυεθνική «Thyssen Kroupp», ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου. Το βεβαρυμένο παρελθόν του Σ. Εμμανουήλ είναι προάγγελος των παραπέρα δραματικών εξελίξεων που περιμένουν το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και τους 1.400 περίπου εργαζόμενους σε αυτό. Ο Σ. Εμμανουήλ, τοποθετημένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, παρέδωσε τα κλειδιά των ναυπηγείων στον Περατικό, τα οποία στη συνέχεια πέρασαν στα χέρια του Ν. Ταβουλάρη. Το 1999, επίσης, ως διευθύνων σύμβουλος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είχε καθοριστική συμβολή για να περάσουν στα χέρια της γερμανικής πολυεθνικής HDW, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την «Thyssen». Τώρα εμφανίζεται να επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος», αυτή τη φορά ως ...επιχειρηματίας και επίδοξος αγοραστής προφανώς για να συνεχίσει το διαλυτικό του έργο.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε συνάντηση της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων «Η Τρίαινα» με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, η οποία στο τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Η συγκατάθεση του ελληνικού δημοσίου για τη μεταβίβαση μετοχών από την "Tyssen Krupp" σε ένα νέο επενδυτικό σχήμα θα δοθεί μόνο εφόσον διασφαλίζεται η θεσμική και οικονομική φερεγγυότητα του νέου σχήματος, που θα εγγυάται τη μακρόχρονη οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος». Δηλώσεις που είχαν ακούσει οι εργαζόμενοι και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν ιδιωτικοποιούσε το ναυπηγείο και το παρέδιδε στη γερμανική πολυεθνική.

Η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) τονίζει ότι αναδεικνύεται μονόδρομος η θέση των ταξικών δυνάμεων «για κρατικό ναυπηγείο με προοπτική τον Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας». Απαιτεί την άμεση συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου με σκοπό τον ορισμό Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) εξαντλείται σε επιστολές, συναντήσεις «και σε άλλες καθησυχαστικές τακτικές σπέρνοντας τις αυταπάτες ότι κάτι μπορεί να γίνει και χωρίς τη δύναμη των εργαζομένων».

Τονίζει ότι όλα όσα βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο είναι «τα αποτελέσματα της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος» που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του σωματείου και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε κάθε αρνητική εξέλιξη σε βάρος του ναυπηγείου. Καλούν τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την επιστροφή στο ναυπηγείο των 160 εργαζομένων του τμήματος τροχαίου υλικού που παραμένουν απλήρωτοι επί 6 μήνες και να μη δεχτούν ούτε μία απόλυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ