ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Μαζικά και αγωνιστικά στις 9 Νοέμβρη

Την ερχόμενη Δευτέρα η κινητοποίηση των ΕΒΕ

Μπροστά στην επερχόμενη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι καλούνται να αγωνιστούν για τη σωτηρία τους, μακριά από τα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» που «στρώνουν» οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου, με αναμενόμενο αποτέλεσμα τις νέες απώλειες. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ με την παναττική συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 9 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο ΑΛΦΑ (Πατησίων 37). Με βασικό σύνθημα «καμία αναμονή» και με την επισήμανση ότι «η κυβερνητική αλλαγή δε σημαίνει αλλαγή πολιτικής», η Συντονιστική καλεί σε αγωνιστική, συσπείρωση των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, κόντρα στην πολιτική των μονοπωλίων αλλά και στις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που συντάσσονται μαζί τους, δηλαδή με τον αντίπαλο των ΕΒΕ.

Η δράση της ΣΕΑ δεν έχει να κάνει μόνο με το κάλεσμα σε αγώνα, αλλά και με το διεκδικητικό πλαίσιο που επιδιώκει να δώσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα των μικρών ΕΒΕ, προκειμένου να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι πολυεθνικές, οι τράπεζες. Η Πανελλαδική Επιτροπή αγωνίζεται για:

  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 των εξόδων. Μείωση κατά 10% των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων. Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 1.150 ευρώ. Δημόσια - δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς εισφορές - 4μηνη άδεια τοκετού με αποδοχές για τις γυναίκες.
  • Κατάργηση κάθε είδους «αντικειμενικών κριτηρίων», αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ. Παράλληλη αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, στο 45% άμεσα.
  • Οχι στην παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, με Κυριακή αργία, 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, υποχρεωτικά.
  • Οχι στο διώξιμο της βιοτεχνίας. Μετεγκατάσταση με τη δημιουργία Βιοτεχνικών πάρκων με κρατική χρηματοδότηση και συνεταιριστική διαχείριση. Προστασία της ντόπιας βιοτεχνίας.
  • Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με την εγγύηση του Δημοσίου.
  • Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες και αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Συγκέντρωση διεκδίκησης στις 16 Νοέμβρη

Αγωνιστική συγκέντρωση κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και διεκδίκησης λύσεων στα πολλά και οξυμένα αγροτικά προβλήματα, διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, ενώ όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της Ομοσπονδίας, για την επιτυχία της, ξεκινούν άμεσα περιοδείες και εξορμήσεις σε χωριά και δήμους, ώστε το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής να φτάσει σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού.

«Τα αγροτικά προβλήματα οξύνονται και η μείωση του εισοδήματος τα τελευταία χρόνια είναι δραματική» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη». Και συνέχισε: «Εχουμε δραματική μείωση και εξευτελιστικές τιμές σε όλα τα προϊόντα και ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής. Παραδοσιακές καλλιέργειες σβήνουν και εγκαταλείπονται. Καμιά πίστωση χρόνου δεν μπορεί να δοθεί στη νέα κυβέρνηση. Τα προβλήματα τα γνώριζε και τα γνωρίζει. Αλλωστε η εφαρμοζόμενη ΚΑΠ έχει την υπογραφή της. Για την Ομοσπονδία μας τη γραμμή άμυνας αποτελεί το τρίπτυχο, προστασία εγχώριας παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις και μείωση του κόστους παραγωγής».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέντευξη Τύπου ο Σπ. Τσιοτινός, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, υπογράμμισε ότι έρχονται χειρότερες μέρες για τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς η εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ συνεχίζεται και από τη νέα κυβέρνηση, που κινείται στον ίδιο αντιαγροτικό ντορό που βάδισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και σημείωσε ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας τους, από κοινού με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο της προοπτικής τους.

Οσον αφορά το πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων που ανακοινώθηκε ενόψει της αγωνιστικής συγκέντρωσης, για τις επόμενες μέρες, είναι:

Μεθαύριο Παρασκευή 6 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ, στους Δήμους Εστιαιώτιδας (Μεγαλοχώρι) και Φαρκαδόνας (Φαρκαδόνα).

Τη Δευτέρα, 9 Νοέμβρη, 7 μ.μ., στο Δήμο Οιχαλίας (Νεοχώρι).

Την Τρίτη 10 Νοέμβρη, 7 μ.μ, στο Δήμο Παλαιοκάστρου (Παλαιόπυργος).

Την Τετάρτη 11 Νοέμβρη, 7 μ.μ., στο Δήμο Πελινναίων (Ταξιάρχες).

Την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, 7 μ.μ., στους Δήμους Φαλώρειας (Μικρό Κεφαλόβρυσο) και Βασιλικής (Βασιλική).

Την Παρασκευή 13 Νοέμβρη, 7 μ.μ, στο Δήμο Καλλιδένδρου (Βαλτινό).

Κρατικό δάνειο 7 δισ. ευρώ

Από τους καλύτερους «πελάτες» του τραπεζικού κεφαλαίου αποδείχνονται οι κυβερνήσεις της χώρας που συνεχίζουν να προσφεύγουν στις «υπηρεσίες» τους φουσκώνοντας τον κρατικό δανεισμό. Χτες ολοκληρώθηκε ένα ακόμη δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ με διάρκεια 15 χρόνια. Οι τραπεζίτες και άλλοι μεγαλορεντιέρηδες επωφελούμενοι και από τα ψηλότερα επιτόκια υπέβαλαν προσφορές πάνω από 11 δισ. ευρώ.

«ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ»
Θέλει τους νόμους στα μέτρα της

Την πλήρη προσαρμογή του νομικού και ρυθμιστικού καθεστώτος που διέπει την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, στα μέτρα τους, απαιτούν οι Γερμανοί του πολυεθνικού κολοσσού «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ). Το μήνυμα αυτό ουσιαστικά επιχείρησε να «περάσει» προς πάσα κατεύθυνση, ο G. Kerkhoff, μέλος του ΔΣ της ΝΤ και του ΟΤΕ, με τη χτεσινή του ομιλία στο «11ο Συνέδριο InfoCom World 2009».

Το μεγαλοστέλεχος της ΝΤ, με αρμοδιότητα την ανάπτυξη του γερμανικού ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό και ρυθμιστικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν επιτρέπει τις επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, καθώς «είναι το πιο ενοχλητικό και μη ξεκάθαρο που έχουμε αντιμετωπίσει σε όλη την Ευρώπη». Με αναφορές στην «ασφάλεια σχεδιασμού που χρειάζονται οι επενδυτές», ο G. Kerkhoff ουσιαστικά απαίτησε να «ξεπεραστούν τα εμπόδια», να μην επιβληθούν επιπρόσθετοι φόροι στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης ζήτησε «ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο», υποστηρίζοντας ότι το κράτος τα τελευταία 15 χρόνια «πουλά σε φέτες τον ΟΤΕ», αλλά εξακολουθεί να φέρεται σαν ιδιοκτήτης.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ
Ξεκινά από τα μέσα του Δεκέμβρη

Με άδειες τσέπες από τη μία, αλλά με πλήρη... ενημέρωση για τις τιμές από την άλλη, θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους τα λαϊκά νοικοκυριά από τα μέσα του Δεκέμβρη, καθώς το υπουργείο Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δηλώνει ότι τότε θα ενεργοποιήσει το Παρατηρητήριο Τιμών, όπου μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου θα μπορούν να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις τιμές μιας σειράς προϊόντων σε διαφορετικά σημεία πώλησης. Η υπουργός Λ. Κατσέλη ενημερώθηκε χτες για το σύστημα, σε υπηρεσιακή σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Ο αριθμός των προϊόντων και υπηρεσιών που θα ενταχθούν στο Παρατηρητήριο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να συμπεριληφθούν οι διεθνείς τιμές των φαρμάκων, χωρίς να έχει διευκρινιστεί σε τι θα εξυπηρετήσει αυτό τους καταναλωτές, εκτός και αν η κυβέρνηση αλλάξει και την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί αγορανομική διάταξη που θα υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να ενημερώνουν για τις τιμές το Παρατηρητήριο. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο ίδιο «μήκος κύματος» με αυτήν της ΝΔ, μεταθέτει την ευθύνη... καταπολέμησης της ακρίβειας, στους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα γυρνούν κάθε φορά 10-10 σημεία πώλησης για να βρουν τα φτηνότερα προϊόντα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ