ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Διεκδικεί μόνιμη λύση στα οικονομικά

Συνάντηση προχτές με τους βουλευτές της Β` Περιφέρειας του Πειραιά, με αντικείμενο το οξυμένο οικονομικό πρόβλημα

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση δήμου και εργαζομένων, με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργάτες και την άμεση χρηματοδότηση του δήμου
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση δήμου και εργαζομένων, με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργάτες και την άμεση χρηματοδότηση του δήμου
Το οξυμένο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Νίκαιας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου με τους βουλευτές της Β` Πειραιά που έγινε προχτές στο δημαρχείο. Κοινή ήταν η θέση όλων να οριστεί άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας έχει αναδείξει αυτό το ζήτημα σε όλη τη διάρκεια της θητείας της από το 2003 έως σήμερα, με διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, συγκεντρώσεις σε όλη την πόλη, συνεντεύξεις Τύπου, θέλοντας με αυτές τις δράσεις της να δείξει ότι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει δεν μπορεί να παρατείνεται, αλλά χρειάζεται να δοθούν άμεσες και οριστικές λύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Ιούλη, ο δήμος κινδυνεύει σήμερα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Ενδεικτικά, για τη μισθοδοσία, τα μηνιαία έξοδα φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα σταθερά μηνιαία έσοδα του δήμου από τους Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και τα δημοτικά τέλη φτάνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά παρακρατούνται περίπου 400.000 ευρώ τοκοχρεολύσια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κάθε μήνα υπολείπονται από τα ταμεία του δήμου περίπου 600.000 ευρώ μόνο για τη μισθοδοσία, δηλαδή πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ το χρόνο! Την ίδια ώρα, οι πόροι που παράνομα παρακρατούσαν από το δήμο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ!

Από το 2003 που η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε το δήμο, προσπαθεί να τα «βγάλει πέρα» αποσπώντας με μάχη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, περιοδικό «πάγωμα» τοκοχρεολυσίων και σταθερά διεκδικεί οριστικές λύσεις όπως:

  • Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων στο δήμο και σε ολόκληρη την ΤΑ, στο σύνολό του και σε σημερινές τιμές.
  • Πάγωμα των τοκοχρεολυσίων του δήμου με νομοθετική ρύθμιση για 3 χρόνια.
  • Νομοθετική ρύθμιση στη σταθερή μισθοδοσία από κρατικούς πόρους του προσωπικού που νομιμοποιήθηκε.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία της πόλης.
  • Αύξηση των κονδυλίων για τις ενισχύσεις των αθλητικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.
  • Νομοθετική ρύθμιση για εθελούσιες μετατάξεις διοικητικού προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, χωρίς οι εργαζόμενοι να χάνουν μισθολογικά και άλλα δικαιώματα.

Να σημειώσουμε πως παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που παντού γίνονται χιλιάδες απολύσεις, ο Δήμος Νίκαιας είναι ο μοναδικός δήμος ο οποίος κατάφερε με τους αγώνες του να νομιμοποιήσει τους 167 εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης, με αποτέλεσμα σχεδόν όλο το προσωπικό του δήμου να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Προβλήματα καθαριότητας σε Πυροσβεστικά Κλιμάκια

Μεγάλη τομή με ...αναδιάρθρωση της δομής του έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης. Ωστόσο, δεκάδες πυροσβεστικές υπηρεσίες και κλιμάκια σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν καν τη στοιχειώδη καθαριότητα. Μάλιστα, η σχετική δαπάνη που καταργήθηκε προκειμένου να «εξοικονομηθούν» πόροι δεν ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Οπως καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, «δεκάδες πυροσβεστικά κλιμάκια και υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λόγω της χρόνιας έλλειψης κονδυλίων για την καθαριότητα, με αποκορύφωμα τον προϋπολογισμό του 2009, δεν έχουν την στοιχειώδη καθαριότητα ή έχουν μόνο για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε: Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Βασιλικής της Λευκάδας που από την ημέρα ίδρυσης του (1998) δεν έχει μπει ποτέ καθαρίστρια ή συνεργείο καθαριότητας στο χώρο, με συνέπεια οι πυροσβέστες εκτός των άλλων καθηκόντων τους να κάνουν μόνιμα και χρέη καθαρίστριας. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΚ Σκύρου, τα ΠΚ Καμπανού και Κανδάνου Χανίων, την ΒΙΠΕ Λαμίας. Ενώ σε άλλα, λόγω μη έγκρισης νέων πιστώσεων έχει διακοπεί η καθαριότητα μήνες τώρα όπως των ΠΚ Καρύστου, Μετσόβου, Μυλιωτάδων, Δελβινακίου, Βουτσαρά κ.λπ.».

Η καταγγελία πραγματοποιείται με αφορμή τα μέτρα προστασίας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος από τον ιό της γρίπης Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νόμο 3511/06 της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε κατάργηση 134 θέσεων προσωπικού καθαριότητας (79 μόνιμου προσωπικού και 55 με σύμβαση αορίστου χρόνου). Ετσι, στον κλάδο της καθαριότητας σε σύνολο περίπου 141 υπηρεσιών και 128 κλιμακίων, δηλαδή σε σύνολο 275 περίπου χώρων εργασίας απέμειναν προς το παρόν μόνο 75 οργανικές θέσεις μέχρι και την κατάργησή τους λόγω συνταξιοδοτήσεων (65 μόνιμες και 10 σύμβασης αορίστου χρόνου).

Η ΕΑΚΠ ζητά την κατάργηση της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3511 και με νέα νομοθετική παρέμβαση να συσταθούν ανάλογες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Επίσης, για την ολοκληρωμένη εξασφάλιση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος τόσο στο χώρο εργασίας όσο και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων η ΕΑΚΠ ζητά την προώθηση του σχεδίου του ΠΔ για την υγιεινή και ασφάλεια, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για την πλήρη εναρμόνισή του με τις διατάξεις Ν.1568/1985 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» χωρίς τις εξαιρέσεις που έθετε το άρθρο 9 του Ν. 3144/2003 που ψηφίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Ζακύνθου

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07.25 χτες το πρωί, στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, χωρίς να σημειωθούν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 334 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή του Ιονίου καθώς το συγκεκριμένο σημείο (ελληνικό τόξο) χαρακτηρίζεται για την υψηλή σεισμικότητά του.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, πέρα από τη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, αλλά και στους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς, ωστόσο, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να ανησυχήσουν ιδιαίτερα.

ΠΔ ΓΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Νόμιμο αλλά με παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις κάνει το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για τις νέες αρμοδιότητες και τις αλλαγές σε διάφορες Γραμματείες, αν και στο σύνολό του το Ανώτατο Δικαστήριο υπό διευρυμένη σύνθεση έκρινε νόμιμο το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

Ειδικότερα, το ΣτΕ κάνει τις εξής παρατηρήσεις:

  • Να εξεταστεί η υπαγωγή της προστασίας των ακτών, αιγιαλού και της παραλίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενόψει της νέας διευρυμένης δομής του. Σημειώνεται ότι οι ακτές και αιγιαλοί μέχρι τώρα υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Να επανεξεταστούν ορισμένες αρμοδιότητες πολεοδομικού χαρακτήρα (χαρακτηρισμός οικισμών ως διατηρητέων, όροι δόμησης σε ιστορικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κλπ.) που μεταφέρθηκαν από τα καταργημένα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου στο υπουργείο Εσωτερικών και Υποδομών.
  • Να αναφερθεί ρητά στο ΠΔ ότι το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων που έχει αρμοδιότητα τον έλεγχο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος μεταφέρεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνεται ότι με το Προεδρικό Διάταγμα η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Να επανεξετασθεί η μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Παιδείας, καθώς μεταφέρονται στο παραπάνω υπουργείο αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την κατάρτιση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.
Εντόπισαν επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα σε απορριμματοφόρο

Την αναγκαιότητα συνεχών ελέγχων στα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή των Ανω Λιοσίων αναδεικνύει πρόσφατο περιστατικό επιχείρησης εναπόθεσης σε αυτήν βιομηχανικών αποβλήτων που δεν γίνονται αποδεκτά.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή, ελεγκτές στη χωματερή εντόπισαν φορτηγό του Δήμου Ασπροπύργου που μετέφερε επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα συσκευασμένα σε σάκους, υπό μορφή σκόνης, με ιδιάζουσα οσμή. Από δείγματα που ελήφθησαν αναμένεται να διαπιστωθεί το ύψος της επικινδυνότητας των αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό ανακινεί το ζήτημα της δράσης των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασπροπύργου, και την ενδεχόμενη προσπάθειά τους να επιρρίψουν στη χωματερή τα επικίνδυνα απόβλητά τους, καθώς τους στοιχίζει πολύ λιγότερο.

Με αφορμή το περιστατικό, ο ΕΣΔΚΝΑ ζητά αποτελεσματικούς ελέγχους από το προσωπικό μεταφοράς απορριμμάτων και τους αντίστοιχους μηχανισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, των Περιφερειών και των Νομαρχιών. Επίσης, ζητά από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής να ενημερώσει για τις βιομηχανίες που λειτουργούν στα όριά της, για τους κατόχους των επικίνδυνων αποβλήτων, τις ποσότητες που παράγουν, τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης και τον αριθμό των ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει για τις μεταφορές των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ