ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία «Κ. Κουν» και μουσικής

Το βραβείο «Κάρολος Κουν»
Το βραβείο «Κάρολος Κουν»
Γιορτή του ελληνικού θεάτρου και της ελληνικής μουσικής, θα είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Πρόκειται για την τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 1998 και των Τιμητικών Διακρίσεων της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών . Θα απονεμηθούν τα τρία Βραβεία «Κάρολος Κουν» 1998, τα οποία ανταποκρίνονται στις τρεις πτυχές της προσφοράς του Καρόλου Κουν στο νεοελληνικό θέατρο: Σκηνοθεσία, Ηθοποιία, Δραματουργία. Για να τιμηθεί και να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα γύρω από το θέατρο και τη μουσική, θα απονεμηθούν τρεις τιμητικές διακρίσεις σε σύγγραμμα Ελληνα θεατρολόγου, σε σύγγραμμα Ελληνα μουσικολόγου και σε δίσκο Ελλήνων εκτελεστών κλασικής,κυρίως, μουσικής.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Κώστας Χαραλαμπίδης, «ζούμε την ευτέλεια που εισέβαλε στην τέχνη. Η εμπορευματοποίηση την εκτροχιάζει συνεχώς, προσφέροντας υποκατάστατα τέχνης. Οι κριτικοί είναι οι θεματοφύλακες της τέχνης. Οφείλουν να "κρατούν τις Θερμοπύλες". Με τα βραβεία "Κάρολος Κουν" επισημαίνουμε ποιότητες, γνησιότητες, έργα αγνών προμάχων της τέχνης».

Τα βραβεία δεν είναι χρηματικά. Το βασικό σύμβολό τους, είναι αντίγραφο του «Ηλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Αλκηστης» του Ευριπίδη, που απετέλεσε το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο της καριέρας του Καρόλου Κουν.

Οι προταθέντες για τα βραβεία «Κάρολος Κουν» 1998, είναι: Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου: Γιώργος Αρμένης («Κομμάτια και Θρύψαλα» του Γ. Σκούρτη) και Θανάσης Παπαγεωργίου («Λα κουμπαρσίτα» του Π. Μεντή). Βραβείο Ηθοποιίας σε ελληνικό έργο: Γιώργος Τσιτσόπουλος (ρόλος Πάστορα Μάντερς στο έργο του Ι. Καμπανέλη «Στη χώρα των Ιψεν» και Βέρα Ζαβιτσιάνου, (στο μονόλογο της Λ. Αναγνωστάκη «Ο ουρανός κατακόκκινος»). Τιμητική Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος: Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ («Η αρχιτεκτονική του Νεοελληνικού Θεάτρου», Δημήτρης Σπάθης («Φαναριώτικη Κοινωνία και Σάτιρα»), Κυριακή Πετράκου («Θεατρικοί διαγωνισμοί»), Πέτρος Μαρτινίδης («Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου») και «Ελληνες σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι και αρχαίο δράμα» (έκδοση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών). Τιμητική Διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος: Καίτη Ρωμανού («Εθνική μουσική περιήγησις») και Βύρων Φιδετζής (για την ανεύρεση και μουσική αποκατάσταση έργων Ελλήνων συνθετών). Τιμητική Διάκριση σε δίσκο Ελληνικής Μουσικής και Ελληνες εκτελεστές: Παύλου Καρέρ «Κυρά Φροσύνη» και Σπύρου Σαμαρά «Η Ξανθούλα» με αρχιμουσικό τον Β. Φιδετζή. Ο δίσκος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με τίτλο «Λύχνος υπό τον Μόδιον».

«Ελληνικού Φεστιβάλ» νέα «ήθη»

Νέα «συστήματα», νέες «ιδέες», νέους «μυαλοπώληδες» απέκτησε το υπό νέα διεύθυνση, ιδιωτικοποιημένο αλλά αδρά χρηματοδοτούμενο από τον εργαζόμενο λαό, «Ελληνικό Φεστιβάλ». Η κυβερνητικώς προωθούμενη «λογική» της εμπορευματοποίησης οδηγήθηκε από τους «βασιλικότερους του βασιλέως» αρμοδίους του «Ελληνικού Φεστιβάλ» στο έσχατο παράλογο: Ενώ η εταιρία «χορταίνει» πλουσιοπάροχα διαφόρους μεσάζοντες - μάνατζερ και ενώ θα συνεχίσει να διαθέτει προσκλήσεις σε λογής - λογής «περιώνυμους» και «κοσμικούς», αποφάσισε να κάνει «οικονομία» σε βάρος εργαζομένων. Συγκεκριμένα, μειώνοντας τις - καθιερωμένες εδώ και δεκαετίες - διθέσιες κάρτες δωρεάν εισόδου στο Ηρώδειο για τους κριτικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι διαθέτοντας επιπλέον χρόνο, μετά την κοπιαστική ημερήσια εργασία τους, και την πένα τους προβάλλουν - επομένως διαφημίζουν δωρεάν - τις εκδηλώσεις του «Ελληνικού Φεστιβάλ».

Γι' αυτή την απαράδεκτη αντιμετώπιση των κριτικών και πολιτιστικών συντακτών - ως να είναι «υπάλληλοι» του «Ελληνικού Φεστιβάλ», «αμειβόμενοι» από αυτό με μια θέση στο Ηρώδειο - διαμαρτύρεται η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, με χτεσινή ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας:

«Η νεοσύστατη εταιρία "Ελληνικό Φεστιβάλ" εγκαινιάζει τις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις της με απρέπειες. Παραβιάζουσα προκλητικότατα κάθε κανόνα καλής συμπεριφοράς, ταυτόχρονα και καθιερωμένες συνήθειες καλών σχέσεων, προσπαθεί να υποβιβάσει, αγνωμόνως, προσωπικότητες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, τους κριτικούς Θεάτρου, Μουσικής και Χορού. Οι Ελληνες κριτικοί με την αρθρογραφία τους, που καλύπτει όλο το φάσμα του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου της χώρας, κρατούν σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον του κόσμου του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και γενικώς των φιλοτέχνων, προσφέροντας πέραν όλων των άλλων στο Φεστιβάλ ανεκτίμητες διαφημιστικές υπηρεσίες.

Η ΕΕΘΜΚ (1928), καταγγέλλει την προσβλητική συμπεριφορά της διοίκησης της νεοσύστατης εταιρίας και δηλώνει ότι οι κριτικοί Θεάτρου, Μουσικής και Χορού, ενεργά μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας, θα απόσχουν των φετινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Ηρωδείου και θα ενημερώσουν βεβαίως τους αναγνώστες τους, εφόσον η διοίκηση της εταιρίας επιμένει να συμπεριφέρεται απρεπώς προς τους εκπροσώπους του Τύπου και να μην εφαρμόζει στοιχειωδώς τους ισχύοντες κανόνες καλής συμπεριφοράς σε πρόσωπα έχουν και ιστορία αλλά και ηλικία».

Θεσσαλικός «Νόστος»

Το μουσικό σχήμα «Νόστος»
Το μουσικό σχήμα «Νόστος»
Συναυλία θα δώσει αύριο (9.30 μ.μ). στο θέατρο του Αισθητικού Αλσους στη Λάρισα, το μουσικό συγκρότημα "ΝΟΣΤΟΣ". Στη συναυλία, που οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού - Νεολαίας του Δήμου Λάρισας, θα παρουσιαστούν τραγούδια από το CD του συγκροτήματος «Μη φοβηθείς τον ήλιο» και άλλων Ελλήνων συνθετών. Το συγκρότημα αποτελείται από Θεσσαλούς μουσικούς και οργανοπαίχτες, που διακρίνονται για την αγάπη τους στην παραδοσιακή, λαϊκή και έντεχνη ελληνική μουσική και συγκροτήθηκε πριν πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα συμμετείχε σε εκδηλώσεις πολιτισμικού και κοινωνικού περιεχομένου, δίνοντας συναυλίες στη θεσσαλία. Επίσης, έχει συνεργαστεί με θιάσους της περιοχής, πλαισιώνοντας μουσικά θεατρικές παραστάσεις. Ξεχωριστή στιγμή για το συγκρότημα αποτελεί το CD «Μη Φοβηθείς τον Ηλιο», που περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, γραμμένα και μελοποιημένα από μέλη της ορχήστρας. Στόχος του συγκροτήματος είναι η προώθηση και διάδοση της ποιοτικής ελληνικής μουσικής, η συνεργασία με αξιόλογους καλλιτέχνες και δημιουργούς και η δισκογραφία με νέες συνθέσεις. Το συγκρότημα αποτελούν οι: Νίκος Ζούκας (κιθάρα, τραγούδι, κλαρίνο), Στάθης Σταμελόπουλος (τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμά), Κώστας Φάκας (μπουζούκι, τραγούδι), Αντώνης Αδαμόπουλος (ακορντεόν), Κώστας Παπαδήμας (ντραμς), Γιάννης Τσολάκης (κιθάρα, τραγούδι), Μάχη Ζούκα (τραγούδι).

Το Αιγαίο του θεάτρου

Το «Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου» -Θεατρικό Μουσείο, μετά την επιτυχία που σημείωσαν τα προηγούμενα συνέδριά του με θέμα «Το Αιγαίο του Θεάτρου», σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου, καθιερώνει ως ετήσιο θεσμό αυτό το συνέδριο. Η απόφαση αυτή, εξάλλου, στηρίζεται στο γεγονός ότι το Αιγαίο αποτελεί ανεξάντλητη «πηγή» έρευνας και μελέτης θεατρικών μορφών, που προέρχονται από αυτό και εξελίσσονται σ' αυτό από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Αρχή του συνεδρίου είναι να μη συμμετέχουν πάντα οι ίδιοι μελετητές, αλλά να γίνει άνοιγμα και σε ξένους μελετητές.

Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Λήμνο, με συμμετοχή 12 ομιλητών από την Ελλάδα και γειτονικά κράτη. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν στον Ομηρο ως πηγή έμπνευσης των αρχαίων τραγικών, στη Λήμνο αφού σ' αυτή διαδραματίζονται αρχαίες τραγωδίες, στο Κρητικό Θέατρο, στις τραγωδίες του Νίκου Καζαντζάκη, στους θεατρικούς μονολόγους του Γιάννη Ρίτσου («Τέταρτη Διάσταση»), στον θεατρικό Παύλο Νιρβάνα, στα θεατρικά του Ηλία Βενέζη, στον Γιάννη Γρυπάρη ως μεταφραστή αρχαίων τραγωδιών, κ.ά.

Παλαιστίνης «χρώμα»

Μια βραδιά με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού διοργανώνει η παλαιστινιακή παροικία στην Ελλάδα, την ερχόμενη Παρασκευή (30/6), στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών (Στέφανου Δέλτα 15, Π. Ψυχικό). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της παρουσίασης στη χώρα μας του συγκροτήματος «EL MAJD» της πόλης Ναζαρέτ.

Κινηματογράφου «Επικοινωνία»

Με αφιέρωμα στον τούρκικο Κινηματογράφο και πλούσια ύλη κυκλοφορεί το 2ο τεύχος του περιοδικού «Κινηματογράφος και Επικοινωνία». Στο αφιέρωμα μιλούν ο Εμρέ Μπαζάκ, αντιπρόεδρος του Κινηματογραφικού Οργανισμού Αγκυρας, η σκηνοθέτρια Γιεσίμ Ουστάογλου, η σεναριογράφος Φεριντέ Τσιτσέκογλου, ο ηθοποιός Τανσέλ Κουρτίζ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών, Αχμέτ Μπογιάσογλου, ο Ενίς Ριζά, πρόεδρος του Συλλόγου Σκηνοθετών Ντοκιμαντέρ.

Το τεύχος περιέχει ακόμη συνέντευξη του Ροβήρου Μανθούλη, αναφορές στα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λάρισας και Θεσσαλονίκης, ένα κείμενο του Νόαμ Τσόμσκι για τα ΜΜΕ και τη διάλεξη που έδωσε ο Ρώσος σκηνοθέτης και ηθοποιός Νικήτα Μιχαλκόφ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε αυτό το τεύχος ξεκινούν και οι θεατρικές σελίδες του περιοδικού, με συνεντεύξεις, αφιερώματα, θεωρητικά κείμενα και κριτικές έργων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται κείμενο της Χρυσάνθης Κορνηλίου για τον Αιμίλιο Βεάκη, κείμενο του Λεωνίδα Λοϊζίδη για τη θεατρική σκηνοθεσία και ένα θεωρητικό κείμενο του Παναγιώτη Παπαγεωργίου για τον Αριστοτέλη ως θεμελιωτή της Σημειολογίας.

Υποπτες γυναίκες στο «Σμαρούλα»

Πρεμιέρα έχει σήμερα (9.45 μμ), το θέατρο «Σμαρούλα» (Ευελπίδων 11), με το έργο του Ρομπέρ Τομά «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται».

«Σαρκαστικό θρίλερ» χαρακτηρίζει το έργο ο σκηνοθέτης του Μανούσος Μανουσάκης. Η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από τις προσπάθειες ενός ανακριτή να διαλευκάνει τη δολοφονία του μοναδικού άντρα ενός σπιτιού, στο οποίο κατοικούν οχτώ γυναίκες, με στενές συγγενικές μεταξύ τους, επομένως και μαζί του. Οκτώ γυναίκες διαφόρων ηλικιών, οι οποίες είναι ύποπτες, αφού όλες έχουν κίνητρο για τη δολοφονία του μοναδικού άντρα. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1960 με μεγάλη επιτυχία και έχει κάνει διεθνή θεατρική καριέρα.

Η μετάφραση είναι του Κώστα Ασημακόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Δέσποινας Βολίδη και η μουσική του Μανώλη Μανουσάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί, με αλφαβητική σειρά: Τασσώ Καβαδία, Ειρήνη Κακαβούλη, Ειρήνη Μπαλτά, Νεφέλη Ορφανού, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Λίνα Σακκά, Μαριάννα Τουμασάτου και Αθηνά Τσιλύρα.

Ο Δημήτρης Ιωάννου, πρώην διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, θέση που έμενε κενή τα τελευταία περίπου δύο χρόνια. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής έχει πτυχίο νομικής και κιθάρας και έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ