Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία «Κ. Κουν» και μουσικής

Το βραβείο «Κάρολος Κουν»
Το βραβείο «Κάρολος Κουν»
Γιορτή του ελληνικού θεάτρου και της ελληνικής μουσικής, θα είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Πρόκειται για την τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 1998 και των Τιμητικών Διακρίσεων της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών . Θα απονεμηθούν τα τρία Βραβεία «Κάρολος Κουν» 1998, τα οποία ανταποκρίνονται στις τρεις πτυχές της προσφοράς του Καρόλου Κουν στο νεοελληνικό θέατρο: Σκηνοθεσία, Ηθοποιία, Δραματουργία. Για να τιμηθεί και να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα γύρω από το θέατρο και τη μουσική, θα απονεμηθούν τρεις τιμητικές διακρίσεις σε σύγγραμμα Ελληνα θεατρολόγου, σε σύγγραμμα Ελληνα μουσικολόγου και σε δίσκο Ελλήνων εκτελεστών κλασικής,κυρίως, μουσικής.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Κώστας Χαραλαμπίδης, «ζούμε την ευτέλεια που εισέβαλε στην τέχνη. Η εμπορευματοποίηση την εκτροχιάζει συνεχώς, προσφέροντας υποκατάστατα τέχνης. Οι κριτικοί είναι οι θεματοφύλακες της τέχνης. Οφείλουν να "κρατούν τις Θερμοπύλες". Με τα βραβεία "Κάρολος Κουν" επισημαίνουμε ποιότητες, γνησιότητες, έργα αγνών προμάχων της τέχνης».

Τα βραβεία δεν είναι χρηματικά. Το βασικό σύμβολό τους, είναι αντίγραφο του «Ηλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Αλκηστης» του Ευριπίδη, που απετέλεσε το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο της καριέρας του Καρόλου Κουν.

Οι προταθέντες για τα βραβεία «Κάρολος Κουν» 1998, είναι: Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου: Γιώργος Αρμένης («Κομμάτια και Θρύψαλα» του Γ. Σκούρτη) και Θανάσης Παπαγεωργίου («Λα κουμπαρσίτα» του Π. Μεντή). Βραβείο Ηθοποιίας σε ελληνικό έργο: Γιώργος Τσιτσόπουλος (ρόλος Πάστορα Μάντερς στο έργο του Ι. Καμπανέλη «Στη χώρα των Ιψεν» και Βέρα Ζαβιτσιάνου, (στο μονόλογο της Λ. Αναγνωστάκη «Ο ουρανός κατακόκκινος»). Τιμητική Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος: Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ («Η αρχιτεκτονική του Νεοελληνικού Θεάτρου», Δημήτρης Σπάθης («Φαναριώτικη Κοινωνία και Σάτιρα»), Κυριακή Πετράκου («Θεατρικοί διαγωνισμοί»), Πέτρος Μαρτινίδης («Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου») και «Ελληνες σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι και αρχαίο δράμα» (έκδοση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών). Τιμητική Διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος: Καίτη Ρωμανού («Εθνική μουσική περιήγησις») και Βύρων Φιδετζής (για την ανεύρεση και μουσική αποκατάσταση έργων Ελλήνων συνθετών). Τιμητική Διάκριση σε δίσκο Ελληνικής Μουσικής και Ελληνες εκτελεστές: Παύλου Καρέρ «Κυρά Φροσύνη» και Σπύρου Σαμαρά «Η Ξανθούλα» με αρχιμουσικό τον Β. Φιδετζή. Ο δίσκος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με τίτλο «Λύχνος υπό τον Μόδιον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Bραβεία Θεάτρου - Μουσικής(2011-12-13 00:00:00.0)
Βραβεία θεάτρου και μουσικής(2010-12-15 00:00:00.0)
Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής(2004-02-17 00:00:00.0)
Ο μεγάλος ερωτικός...(2003-05-31 00:00:00.0)
Μελωδικές βραδιές(2001-09-06 00:00:00.0)
Θεσμός ...που "μεγαλώνει"(1998-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ