ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Ξυλοδαρμός μεταναστών που ζητούσαν δεδουλευμένα

Τέσσερις Γεωργιανοί μετανάστες, εργάτες γης στο Μεσολόγγι, έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού την Κυριακή το απόγευμα. Οι μετανάστες, που δούλευαν σε ελαιοκαλλιέργειες, δέχθηκαν σχεδιασμένη και προγραμματισμένη - όπως όλα τα γεγονότα δείχνουν - επίθεση όταν απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων.

Οι μετανάστες, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη των χωραφιών στα οποία δούλευαν, «έκλεισαν» ραντεβού σε παλιά αποθήκη - μετά από πρόταση του αφεντικού - προκειμένου να τους δώσει τα λεφτά που τους χρώσταγε. Ομως, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ενέδρα - παγίδα σε βάρος τους. Σύμφωνα με την κατάθεση των μεταναστών στην αστυνομία, δέχθηκαν επίθεση από 15 περίπου άτομα νεαρής ηλικίας με λοστούς και καδρόνια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά. Στα επείγοντα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου διαπιστώθηκαν εκδορές και εκχυμώσεις, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες χωρίς να θεωρηθεί απαραίτητη η εισαγωγή τους. Σε έναν ωστόσο από τους τέσσερις μετανάστες με χτύπημα στο κεφάλι, που κρίθηκε απαραίτητο να γίνει για προληπτικούς λόγους αξονική τομογραφία δόθηκε παραπεμπτικό να γίνει σε ιδιώτη ή σε άλλο νοσοκομείο, καθώς στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος...! Εξέταση που μάλλον δεν έγινε, αφού οι μετανάστες δεν είχαν χρήματα.

Οι φερόμενοι ως δράστες Χ. Μ. - ιδιοκτήτης των ελαιοκαλλιεργειών - και ο γιος του συνελήφθησαν από την αστυνομία τη Δευτέρα το απόγευμα και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος τους για πρόκληση σωματικών βλαβών. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία χτες το πρωί όπου και ορίστηκε ρητή δικάσιμος για την επόμενη Τετάρτη 18/11 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ενώ διεξάγεται έρευνα και για τους υπόλοιπους δράστες.

Το νέο αυτό κρούσμα ξυλοδαρμού μεταναστών και οι σκηνές που διαδραματίστηκαν καταδεικνύει τις συνέπειες της «μηδενικής ανοχής» ενάντια στους μετανάστες που καλλιεργεί η κυρίαρχη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλο και περισσότερα είναι τα φαινόμενα βίας σε βάρος των κυνηγημένων από τις πατρίδες τους, που γίνονται αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, χωρίς καμία ουσιαστική κρατική μέριμνα και προστασία.

Η εγκατάλειψη στην παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους μετανάστες καταδεικνύεται και από όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας της Κόνιτσας όπου φιλοξενούνται περίπου 40 ανήλικοι μετανάστες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβρη, χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί μέχρι και χτες η προγραμματική σύμβαση, με αποτέλεσμα τα παιδιά, μεταξύ των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, να μην παίρνουν ούτε καν το πενιχρό επίδομα των 3 ευρώ την ημέρα, να μην έχουν χειμωνιάτικα ρούχα και να αγοράζονται τρόφιμα από το ίδρυμα με πίστωση. Η απελπιστική αυτή κατάσταση οδήγησε χτες το πρωί τα παιδιά στο να φύγουν από το Κέντρο, περπατώντας για τα Γιάννενα προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη τύχη. Τελικά, μετά και τις διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του ιδρύματος για υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, τα παιδιά επέστρεψαν.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 29 Νοέμβρη η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλούν τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να συμμετέχουν και φέτος στην εκδήλωση που θα γίνει στο ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ για να τιμηθεί η 67η επέτειος της ανατίναξης της ομώνυμης γέφυρας, που γίνεται, την Κυριακή 29 Νοέμβρη ώρα 11.30 το πρωί.

Καλούνται τα παραρτήματα της Ενωσης να οργανώσουν την μαζική συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων και των απογόνων, της νεολαίας, στο Γοργοπόταμο. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, για τη συμμετοχή, από Αθήνα, στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή. Η μετάβαση, από την Αθήνα, θα γίνει με πούλμαν που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 28.11. και ώρα 9 πμ από την πλατεία Κάνιγγος, με διανυκτέρευση στα Καμένα Βούρλα και μετάβαση, την Κυριακή το πρωί στο χώρο της εκδήλωσης.

Για πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλ: 210.8831.368 και 210.8222.952.

-- Ηδη, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηλιούπολης, βάζει πούλμαν που θα ξεκινήσει από τα γραφεία της (Μ. Αντύπα και Ελ. Βενιζέλου 146 - τηλ. 210.9923.590), ώρα 7 το πρωί.

- Επίσης, το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ (Λυκούργου 9, Αθήνα) αποφάσισε (με δωρεάν μετακίνηση) συμμετοχή στο γιορτασμό του Γοργοπόταμου στις 29.11. και καλεί τα μέλη της να δηλώσουν μέχρι τις 27.11 τη συμμετοχή τους. Αναχώρηση πούλμαν ώρα 7 πμ, από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο).

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΕΜΠΩΝ: Την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης όλων των κατηγορουμένων για το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη τον Απρίλη του 2003, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές, πρότεινε χτες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Μαύρος, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε την απόφαση να κατέβει ο σταυρός από τα σχολεία, με αφορμή προσφυγή Φινλανδής (με ιταλική υπηκοότητα), καθώς επηρεάζει τη θρησκευτική κατεύθυνση των μαθητών. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά το χαιρετισμό του επισήμανε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ μερικές φορές προκαλούν σχόλια που δεν συνάδουν με το περί δικαίου συναίσθημα της πλειοψηφίας των πολιτών!

ΠΗΔΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗέβαλε τέλος στη ζωή του ένας 25χρονος, λίγο μετά τις 10 χτες το πρωϊ. Ο 25χρονος, σύμφωνα με μάρτυρες, πήρε φόρα και έπεσε στο κενό για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ: Ενα υποκατάστημα τράπεζας, μία καφετέρια αλλά και τα γραφεία μιας χρηματιστηριακής εταιρείας, στο κέντρο της Αθήνας, έγιναν χτες το μεσημέρι στόχος αγνώστων. Στις 2.15, περίπου 20 άτομα, οπλισμένα με βαριοπούλες και ξύλα, επιτέθηκαν στα παραπάνω καταστήματα και γραφεία, που βρίσκονται στις οδούς Τζορτζ, Ακαδημίας και Κλεισόβης, σπάζοντας τις τζαμαρίες.

ΣΕ ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 20 ετών και φυλάκιση δέκα μηνών, καταδικάστηκε χτες, από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Γεωργιανός, ο οποίος έχει ομολογήσει τη δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΕΧΕΔΩΡΟΥ»
Οχι στο κλίμα τρομοφοβίας

Την προσπάθεια κάποιων «αγανακτισμένων» πολιτών του Δήμου Εχεδώρου στη Δυτική Θεσσαλονίκη να δημιουργήσουν κλίμα τρομοφοβίας, με αφορμή το υπαρκτό και πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής, καταδικάζει η «Αγωνιστική Πορεία Δημοτών Εχεδώρου».

Ειδικότερα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ότι «κάποιοι συγκεκριμένοι κύριοι», που θυμούνται άλλες εποχές, καλούν τον κόσμο σε αυτοδικία και μάλιστα προχώρησαν στη σύσταση ομάδων περιφρούρησης και αρχίζουν περιπολίες. Προσθέτει ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι τρόμος στους δημότες και ικανοποίηση κάποιων που διακατέχονται από ρατσιστικές αντιλήψεις, στοχοποιώντας ομάδες του πληθυσμού, όπως αλλοδαπούς, Τσιγγάνους κ.ά.

Η «Αγωνιστική Πορεία Δημοτών Εχεδώρου» καλεί τους εργαζόμενους του δήμου να καταδικάσουν και να απομονώσουν τους πρωταγωνιστές της «πρωτοβουλίας» αυτής και να αγωνιστούν με τη δημοτική παράταξη: Για την καταπολέμηση των αιτιών που γεννούν την εγκληματικότητα (φτώχεια, ανεργία, ναρκωτικά, κοινωνικός αποκλεισμός) μέσα από ένα λαϊκό κίνημα το οποίο στοχοποιεί την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που γεννά αυτές τις αιτίες κι όχι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Και ενάντια στον αντιδημοκρατικό προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας που σήμερα χρησιμοποιούνται εναντίον του λαϊκού κινήματος και των αγώνων του.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Σήμερα η συγκέντρωση συμπαράστασης

Σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους 14 αγωνιστές αγρότες που δικάζονται σήμερα στα δικαστήρια της Πάτρας καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και οι Γραμματείες Πάτρας και Αιγίου του ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου, στις 9 το πρωί.

Την ώρα εκείνη δικάζονται στο Εφετείο 14 αγωνιστές αγρότες οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα με 5 μήνες φυλάκιση στις 17/10/2007, επειδή συμμετείχαν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του 2004 και μάλιστα είχαν χτυπηθεί άγρια από τα ΜΑΤ με εντολή της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τα αγροτοδικεία που έστησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται στην περιοχή καθώς στις 7 Δεκέμβρη θα ξαναγίνει δικαστήριο σε βάρος 16 αγωνιστών αγροτών της Ωλενίας με κατηγορητήρια που έστησε η κυβέρνηση της ΝΔ για την κινητοποίηση στις 29/01/2005.

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΦΥΛΑΚΩΝ
Απέχουν από το συσσίτιο

Σε αποχή από το συσσίτιο προχωρούν οι κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές της χώρας με κύριο αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Τα αιτήματα των έγκλειστων, αν και διαφέρουν από φυλακή σε φυλακή, είναι να εφαρμοστεί το μέτρο της έκτισης των 3/5 της ποινής για όλα τα αδικήματα, η κατάργηση της ποινής των ισοβίων για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι κρατούμενοι για ελαφριές ποινές (φυλάκιση από τρία μέχρι πέντε χρόνια) κλπ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, στις φυλακές Κορυδαλλού απέχουν από το συσσίτιο 400 κρατούμενοι στη δεύτερη πτέρυγα, 465 στην τρίτη, 465 στην τέταρτη και 120 στην πέμπτη. Σε αποχή συσσιτίου προχώρησαν και οι 200 από τις 216 υπόδικες γυναίκες που κρατούνται στην ίδια φυλακή. Στο μεταξύ, αποχή δήλωσαν και σε άλλες φυλακές της χώρας. Ειδικότερα, απέχουν από το συσσίτιο 86 από τους 307 κρατούμενους στην Κομοτηνή, 305 από τους 432 στο Μαλανδρίνο, 99 από τους 526 στα Γρεβενά, 750 από τους 800 στην Πάτρα και 220 από τους 250 στα Γιάννενα. Τέλος, και στις φυλακές Ελαιώνα, όπου κρατούνται γυναίκες, απέχουν από το συσσίτιο 80 επί συνόλου 324.

Αγνοείται ψαράς στη Θάσο

Ενας Αιγύπτιος ψαράς, μέλος πληρώματος αλιευτικού σκάφους, αγνοείται από προχτές το βράδυ, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Θάσου. Το αλιευτικό σκάφος απέπλευσε το απόγευμα της Δευτέρας από το Λιμάνι της Καβάλας και κατευθύνθηκε για ψάρεμα στην περιοχή Αστρίς, νότια της Θάσου. Ο ψαράς, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έπεσε στη θάλασσα, και έκτοτε αγνοείται.

Οι έντονοι νοτιάδες που έπνεαν χτες στην περιοχή, έκαναν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της αναζήτησης από τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, τα ιδιωτικά αλιευτικά, αλλά και ένα ελικόπτερο «Σούπερ-Πούμα» που συμμετείχαν στην έρευνα.

Στο μεταξύ, για 4η μέρα χτες, συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 42χρονου αγνοούμενου στην Αριδαία. Ο άτυχος άνδρας αγνοείται από την Κυριακή όταν το όχημα που οδηγούσε η σύζυγός του, και στο οποίο επέβαινε και η κόρη του, προσπάθησε να διασχίσει το χείμαρρο «Μπέλιτσα», με συνέπεια να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ