ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Επικαιροποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής

Παραπέρα εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2010. Σύνδεση της «ανεξάρτητης» ΕΣΥΕ με επιχειρηματίες και άλλα συμφέροντα ιδιωτών

Στα μέτρα και στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου και στη βάση των υποδείξεων και αξιώσεων από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010, που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας. Οι τελικές αντιλαϊκές πινελιές αναμένονται για σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα έχει και συνέχεια στα επόμενα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να υποβάλει το Γενάρη του 2010. Στην πρώτη γραμμή προβάλλουν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης. Η πολιτική τους μεταφράζεται σε αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενώ η αύξηση του φόρου εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα θα γίνει διά της πλαγίας, όχι δηλαδή μέσω των συντελεστών φορολογίας αλλά με το κουτσούρεμα ή ακόμη και την ολοσχερή κατάργηση πληθώρας φοροελαφρύνσεων που ισχύουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να πάει με αδειανά χέρια στα κοινοτικά όργανα. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούν και τις τελευταίες υποδείξεις των κοιναγορίτικων οργάνων και ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ψαλιδίζοντας ακόμη και αυτές που προβλέπονταν στο προσχέδιο προϋπολογισμού, πριν από μια μόλις βδομάδα. Χαρακτηριστικό για το κλίμα που επιχειρούν να δημιουργήσουν είναι και το γεγονός ότι βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και την εισοδηματική πολιτική πτωχοκομείου που οι ίδιοι εξήγγειλαν τις προάλλες και η οποία έτσι και αλλιώς δεν καλύπτει ούτε καν τον επίσημο πληθωρισμό. Τώρα εξετάζουν νέες «διορθωτικές παρεμβάσεις» βάζοντας και πλαφόν στο ύψος των εισοδημάτων μέχρι τα οποία θα δοθεί τελικά η «αύξηση» του 1,5%... Σε κάθε περίπτωση μετά το πάγωμα των μισθών που αποφάσισε η κυβέρνηση ΝΔ για το 2009 η βάση υπολογισμού των «αυξήσεων» για το το 2010 δεν είναι τα φετινά εισοδήματα αλλά αυτά που ίσχυαν το 2008, δηλαδή τα προ διετίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι υποστηρικτές της αξιοποιούν στο έπακρο και τα παιχνίδια τραπεζιτών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων γύρω από το υπέρογκο κρατικό χρέος της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο εκβιάζουν και με παραπέρα αύξηση των δανειστικών επιτοκίων σε περίπτωση περιορισμένης συμμόρφωσης με τις υποδείξεις της κεφαλαιοκρατίας. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, επανήλθε λέγοντας ότι «μερικές χώρες είναι σε σχετικά ευνοϊκή θέση επειδή η προηγούμενη διαχείριση ήταν σοφή και συνετή ενώ άλλες είναι πολύ κοντά στο να χάσουν την αξιοπιστία τους». Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι ο τραπεζίτης τα έχει βρει και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει εξασφαλίσει και την απλόχερη στήριξη των βιομηχάνων του ΣΕΒ και των άλλων μερίδων της κεφαλαιοκρατίας.

«Ανεξάρτητη» Στατιστική Υπηρεσία

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ, απόλυτα προκλητικός με τα δημοσιονομικά και στατιστικά στοιχεία, που ήταν σε απόλυτη γνώση και του ίδιου όπως και όλων των κοιναγορίτικων οργάνων, σε αυτή τη φάση κάνει λόγο για «ανεξαρτητοποίηση» της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Αποκαλυπτικό για τα νέα μαγειρέματα και το είδος της ...ανεξαρτησίας που μαγειρεύουν είναι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν την πρόσδεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας με επιχειρηματικά και άλλου είδους συμφέροντα ιδιωτών, κάνοντας το παραγόμενο στατιστικό υλικό εμπόρευμα προς πώληση. Οπως ρητά προβλέπεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, η διοίκηση της «νέας» ΕΣΥΕ θα έχει τη «διακριτική ευχέρεια να παίρνει παραγγελίες από ιδιώτες έναντι τιμήματος επί τη βάσει συστημάτων διάθεσης και τιμολόγησης, που ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου»...

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απαιτούν ακόμα μεγαλύτερες ενισχύσεις

Συνάντηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με την Λ. Κατσέλη

Ενστάσεις ακόμα και στις ρυθμίσεις που με πρόσχημα την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διασφαλίζει απροκάλυπτα τα έσοδα των ίδιων των τραπεζών και προεξοφλεί τη διαιώνιση της θηλιάς των δανείων για τα λαϊκά στρώματα και άρα της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου, προβάλλουν οι τραπεζίτες, που θέλουν ακόμα περισσότερα.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Οπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κεφαλαίου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και πρόβαλαν συγκεκριμένες αξιώσεις σχετικά με τρία σημεία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση χρεών ιδιωτών.

Συγκεκριμένα, απαιτούν το ποσοστό 10% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σε δυο εβδομάδες, ότι εφόσον αποπληρωθεί θα υπάρχει θεωρητικά η δυνατότητα διαγραφής της υπόλοιπης οφειλής να αυξηθεί στο 20%, να εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρύθμιση και, ακόμη, τα στοιχεία των οφειλετών να μπορούν διατηρούνται για χρήση από τις τράπεζες όχι για 5 χρόνια που προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά για 10 χρόνια στον «Τειρεσία». Ακόμη, οι τραπεζίτες φέρονται να διαφωνούν με οποιοδήποτε σενάριο για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και να «συμβιβάζονται» μόνο με ρύθμιση. Πάντως, όπως παραδέχτηκε η υπουργός, ήδη έχουν γίνει δεκτές 14 από τις 17 προτάσεις - αξιώσεις των τραπεζών σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ έκανε λόγο για διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν, αφήνοντας ανοιχτό επισήμως το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να τις πάρει υπόψη.

Κατά τα άλλα, η Λ. Κατσέλη μετά τη συνάντηση δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι για την πολιτική που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση το τραπεζικό σύστημα είναι «πυλώνας για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης». Εκανε λόγο για τέσσερις άξονες της πολιτικής του υπουργείου του οποίου ηγείται για τους επόμενους μήνες και, συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη ρευστότητα στην αγορά, όπου εντάσσεται η ρύθμιση των οφειλών και οι ρυθμίσεις για τον «Τειρεσία», στην «αναθέρμανση της οικονομίας», όπου περιλαμβάνονται οι πολιτικές σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ, το ΕΣΠΑ και το νομοσχέδιο για τη «διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών». Ανακοίνωσε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά το ΤΕΜΠΜΕ θα συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας με τις τράπεζες για την επανεξέταση των όρων και των προϋποθέσεων των εγγυήσεων και ότι αντίστοιχα από κοινού θα εξεταστεί και η διαδικασία απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

ΙΤΕΠ
Μείωση 7,8% στις τουριστικές αφίξεις δεκαμήνου

Με τις ηγεσίες των τουριστικών φορέων να πιέζουν όλο και περισσότερο για νέα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και τη νέα κυβέρνηση να δηλώνει ότι οι επιχειρηματίες του χώρου είναι «συνεργάτες» της, νέα στοιχεία για την τουριστική κίνηση στο δεκάμηνο έρχονται να καταδείξουν τη φαιδρότητα και τις σκοπιμότητες πίσω από την έννοια της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, η οποία έχει υιοθετηθεί και από τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι αεροπορικές τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 7,8% μεταξύ Γενάρη και Οκτώβρη του 2009. Επίσης, οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 11,7% μεταξύ Γενάρη - Σεπτέμβρη. Η εκτίμηση του ΙΤΕΠ είναι ότι η μείωση των εισπράξεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, πάνω από 18%.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η «εύθραυστη» οικονομική φύση του τουρισμού, οι επιδόσεις του οποίου είναι βαθιά εξαρτημένες από εξωτερικούς παράγοντες (πανδημίες, φυσικές καταστροφές), όσο και από την οικονομική κατάσταση στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Πάνω σε αυτό το «γυάλινο πύργο» επενδύουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μόνο και μόνο επειδή η ΕΕ ενισχύει όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες και, ειδικά για την Ελλάδα, προτάσσει την ανάπτυξη του τουρισμού ως ικανού εργαλείου υπέρβασης των συνεπειών της συστηματικής καταστροφής της παραγωγικής και γεωργικής βάσης της χώρας.

ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόσχημα θωράκισης του αντιλαϊκού οπλοστασίου

«Κίνδυνο» να βρεθεί η χώρα στον κατάλογο κρατών «υψηλού κινδύνου» βλέπει η κυβέρνηση!

Παράθυρο για παραπέρα θωράκιση του νομικού οπλοστασίου και των κατασταλτικών μηχανισμών που αξιώνουν η ΕΕ και άλλα κέντρα και κατασταλτικοί μηχανισμοί γίνονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Διαβεβαιώσεις για παραπέρα εναρμόνιση με τις σχετικές κοιναγορίτικες ντιρεκτίβες έδωσε προχτές από το βήμα ειδικής ημερίδας του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Ο κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι η «Ελλάδα πρέπει να γίνει και θα γίνει υπόδειγμα πειθαρχίας αξιοπιστίας στην οικονομία», κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για «μη επαρκή μέτρα». Στο «διά ταύτα» τόνισε ότι τα μέτρα που «πρόκειται άμεσα η πολιτεία να λάβει στοχεύουν στην αντιμετώπιση ενός πρόσθετου κινδύνου, ο οποίος προέκυψε κατά τη νέα αξιολόγηση που έχει ξεκινήσει η FATF (η διεθνής ομάδα δράσης) κατ' εντολή των χωρών του G20». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι με πρόσχημα το ξέπλυμα και την τρομοκρατία δρομολογούν τη θεσμοθέτηση νέων αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων, καθώς και τη μεγαλύτερη πρόσδεση των ντόπιων υπηρεσιών με άλλα κέντρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η διεθνής διαδικασία «αποσκοπεί στη διαμόρφωση από το Φεβρουάριο του 2010, ενός καταλόγου χωρών υψηλού κινδύνου από πλευράς ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», για να καταλήξει με νόημα: «Αντιλαμβάνεσθε ποιος είναι ο κίνδυνος για τη χώρα».

Στα μέτρα που η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει συγκαταλέγονται η «πλήρης ποινικοποίηση του αδικήματος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με προώθηση τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα», «βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής και στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό (οικονομικούς και τεχνικούς αναλυτές) υψηλών προσόντων», αναθεώρηση του πλαισίου για τις εξωχώριες (οφσόρ) εταιρείες κ.ά.

Να σημειωθεί πως οι νόμοι που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ - σε εφαρμογή κοινοτικών και άλλων οδηγιών - τσουβαλιάζουν, χαρακτηρίζοντας ως «βασικά εγκλήματα» από την προστασία των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μέχρι (σε αυτό που οι ίδιοι θελήσουν να βαφτίσουν» τρομοκρατία, δωροδοκία, αρχαιοκαπηλία κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ