Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Επικαιροποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής

Παραπέρα εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2010. Σύνδεση της «ανεξάρτητης» ΕΣΥΕ με επιχειρηματίες και άλλα συμφέροντα ιδιωτών

Στα μέτρα και στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου και στη βάση των υποδείξεων και αξιώσεων από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010, που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας. Οι τελικές αντιλαϊκές πινελιές αναμένονται για σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα έχει και συνέχεια στα επόμενα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να υποβάλει το Γενάρη του 2010. Στην πρώτη γραμμή προβάλλουν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης. Η πολιτική τους μεταφράζεται σε αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενώ η αύξηση του φόρου εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα θα γίνει διά της πλαγίας, όχι δηλαδή μέσω των συντελεστών φορολογίας αλλά με το κουτσούρεμα ή ακόμη και την ολοσχερή κατάργηση πληθώρας φοροελαφρύνσεων που ισχύουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να πάει με αδειανά χέρια στα κοινοτικά όργανα. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούν και τις τελευταίες υποδείξεις των κοιναγορίτικων οργάνων και ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ψαλιδίζοντας ακόμη και αυτές που προβλέπονταν στο προσχέδιο προϋπολογισμού, πριν από μια μόλις βδομάδα. Χαρακτηριστικό για το κλίμα που επιχειρούν να δημιουργήσουν είναι και το γεγονός ότι βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και την εισοδηματική πολιτική πτωχοκομείου που οι ίδιοι εξήγγειλαν τις προάλλες και η οποία έτσι και αλλιώς δεν καλύπτει ούτε καν τον επίσημο πληθωρισμό. Τώρα εξετάζουν νέες «διορθωτικές παρεμβάσεις» βάζοντας και πλαφόν στο ύψος των εισοδημάτων μέχρι τα οποία θα δοθεί τελικά η «αύξηση» του 1,5%... Σε κάθε περίπτωση μετά το πάγωμα των μισθών που αποφάσισε η κυβέρνηση ΝΔ για το 2009 η βάση υπολογισμού των «αυξήσεων» για το το 2010 δεν είναι τα φετινά εισοδήματα αλλά αυτά που ίσχυαν το 2008, δηλαδή τα προ διετίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι υποστηρικτές της αξιοποιούν στο έπακρο και τα παιχνίδια τραπεζιτών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων γύρω από το υπέρογκο κρατικό χρέος της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο εκβιάζουν και με παραπέρα αύξηση των δανειστικών επιτοκίων σε περίπτωση περιορισμένης συμμόρφωσης με τις υποδείξεις της κεφαλαιοκρατίας. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, επανήλθε λέγοντας ότι «μερικές χώρες είναι σε σχετικά ευνοϊκή θέση επειδή η προηγούμενη διαχείριση ήταν σοφή και συνετή ενώ άλλες είναι πολύ κοντά στο να χάσουν την αξιοπιστία τους». Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι ο τραπεζίτης τα έχει βρει και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει εξασφαλίσει και την απλόχερη στήριξη των βιομηχάνων του ΣΕΒ και των άλλων μερίδων της κεφαλαιοκρατίας.

«Ανεξάρτητη» Στατιστική Υπηρεσία

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ, απόλυτα προκλητικός με τα δημοσιονομικά και στατιστικά στοιχεία, που ήταν σε απόλυτη γνώση και του ίδιου όπως και όλων των κοιναγορίτικων οργάνων, σε αυτή τη φάση κάνει λόγο για «ανεξαρτητοποίηση» της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Αποκαλυπτικό για τα νέα μαγειρέματα και το είδος της ...ανεξαρτησίας που μαγειρεύουν είναι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν την πρόσδεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας με επιχειρηματικά και άλλου είδους συμφέροντα ιδιωτών, κάνοντας το παραγόμενο στατιστικό υλικό εμπόρευμα προς πώληση. Οπως ρητά προβλέπεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, η διοίκηση της «νέας» ΕΣΥΕ θα έχει τη «διακριτική ευχέρεια να παίρνει παραγγελίες από ιδιώτες έναντι τιμήματος επί τη βάσει συστημάτων διάθεσης και τιμολόγησης, που ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ