ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει την καταστολή σε βάρος των μεταναστών

Μέσω της ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος

ICON

Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος ως κατασταλτικού μηχανισμού, στα πρότυπα της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής, ενταγμένο στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, είναι τα όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με αυτά που αναφέρθηκαν χτες από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με παράγοντες του Λιμενικού.

Ο υπουργός αφού έκανε αναφορά για αλλαγή συνολικά της δομής του Λιμενικού, σημείωσε μετά το τέλος των συναντήσεων, ότι προωθείται η δημιουργία «διακλαδικού Οργάνου» για «την αντιμετώπιση εισόδου αλλά και εξόδου από Πάτρα και Ηγουμενίτσα» μεταναστών και η αυστηροποίηση των ελέγχων. Στο «Οργανο» αυτό θα προΐστανται ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο αρχηγός του ΛΣ και ο σύμβουλος του υπουργού Φ. Νασιάκος.

Ακόμα «αναβαθμίζεται» η Διεύθυνση Ασφάλειας του υπουργείου και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα δημιουργηθεί και Υπηρεσία Πληροφοριών του ΛΣ! Η Υπηρεσία Πληροφοριών θα συγκεντρώνει πληροφορίες, από λιμάνια όπως αυτά της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, τις οποίες τις επεξεργάζεται σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Ανακοίνωσε ακόμα ότι ενισχύονται, τα Λιμεναρχεία Μυτιλήνης, Σάμου, Λέρου και Πάτμου με εσωτερικές μετακινήσεις λιμενικών από Βόλο, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κινητοποιήσεις για να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα

Αποφασισμένη να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, με αιχμή να δοθεί από την κυβέρνηση άμεση και ουσιαστική λύση στο οξύ οικονομικό πρόβλημα του δήμου, είναι η δημοτική αρχή της Νίκαιας. Σήμερα, εξαιτίας της καθυστέρησης του υπουργείου Εσωτερικών - και μάλιστα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα - να αποστείλει τα χρήματα που αντιστοιχούν στο Δήμο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ο Δήμος αδυνατεί να προχωρήσει ακόμα και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, ενώ μόνιμο είναι το πρόβλημα μη ανταπόκρισης του Δήμου σε λειτουργικές ανάγκες. Σημειώνεται ότι τα μηνιαία τακτικά έσοδα του Δήμου υπολείπονται κατά 1/3 του ποσού που απαιτείται, μόνο, για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Η δημοτική αρχή έχει εδώ και πολύ καιρό ενημερώσει το σύλλογο εργαζομένων του Δήμου, τους βουλευτές της περιοχής και το υπουργείο Εσωτερικών. Ηδη, έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Ντ. Ρόβλια και έχει ενημερωθεί γραπτώς ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης χωρίς όμως να έχει γίνει δυνατή συνάντηση μαζί του.

Η δημοτική αρχή της Νίκαιας από την πρώτη στιγμή της θητείας της το 2003 προβάλλει το οξυμένο οικονομικό πρόβλημα του δήμου ενταγμένο στο συνολικότερο πολιτικό πρόβλημα της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαιτεί αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει τις ανάγκες των ΟΤΑ και των λαϊκών αναγκών, την απόδοση των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το πάγωμα των τοκοχρεολυσίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την αύξηση σταθερά (κάθε μήνα) της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164 και την απόδοση των αναδρομικών των σχολικών φυλάκων από τα αρμόδια υπουργεία.

Ανοιχτή επιστολή Μίκη Θεοδωράκη

Με ανοιχτή επιστολή απάντησε ο Μίκης Θεοδωράκης στην αναφορά που έγινε εναντίον του σε προκήρυξη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η επιστολή έχει ως εξής:

«

Λεβέντες μου σας καμαρώνω! Είστε οι συνεχιστές του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου και του Αρη σε σύγχρονη εκδοχή. Και γι' αυτό η τελευταία ελπίδα του προδομένου λαού μας. Με τη γενναία σας δημόσια αποκήρυξή μου, μου ανοίξατε τα μάτια. Ομολογώ, έστω και καθυστερημένα, ότι υπήρξα ένας ελεεινός και σιχαμερός προδότης - συνεργάτης της χούντας και της αντιλαϊκής δεξιάς και τώρα μετανιωμένος αποζητώ τη δίκαιη τιμωρία μου», αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Και συνεχίζει: «Το σπίτι μου βρίσκεται σε μικρή πάροδο της οδού Γαριβάλδη, στην Επιφανούς 1, και καθώς είμαι ξαπλωμένος έχω απέναντί μου την πλαγιά του Φιλοπάππου, απ' όπου σας είναι πανεύκολο να με κάψετε ζωντανό, για να με λυτρώσετε από τις τύψεις που με ζώνουν. Προς τούτο, έχω ορθάνοιχτα τα παράθυρά μου για να σας διευκολύνω με κίνδυνο να πάθω γρίπη».

«Ομως, ποιος λογαριάζει τέτοιες λεπτομέρειες όταν έχει να κάνει με terroristes - τιμωρούς όπως εσείς;... Je vous remercie», καταλήγει ο μουσικοσυνθέτης και προσθέτει το υστερόγραφο «Καημένε Παπαδόπουλε, πού είσαι να καμαρώσεις τη σπορά σου...».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» έστειλε η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», διευκρινίζοντας ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής στις 27 Οκτώβρη. Οπως ανακοινώθηκε από την εφημερίδα, αρνείται την εμπλοκή του σε όλες τις επιθέσεις που είναι χωρίς ανάληψη ευθύνης και του αποδίδονται από τις αρχές. Επιπλέον, αρνείται κάθε σχέση με τους επικηρυγμένους «ληστές με τα μαύρα», αλλά και ότι υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για μέλη του. Παράλληλα, διαχωρίζεται από όλες τις άλλες οργανώσεις, επικαλούμενη τις μεγάλες διαφορές που συχνά διαπιστώνονται ανάμεσα στα κείμενα των προκηρύξεών του και τις αντίστοιχες προκηρύξεις άλλων ομάδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε χτες, μετά την απολογία της η 22χρονη φοιτήτρια που κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

ΕΝΩΠΙΟΝ του εισαγγελέα οδηγήθηκαν χτες, 9 νεαροί (τρεις ανήλικοι) που συνελήφθησαν μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα Εξάρχεια. Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Τέλος, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματικές πράξεις (εκρήξεις, εμπρησμούς κ.ά.) κατά άγνωστων δραστών και διαβίβασε το μέρος αυτό της δικογραφίας σε τακτικό ανακριτή. Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα σε βάρος 26χρονου που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των προχτεσινών επεισοδίων έξω από το ΑΠΘ, μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, η διά βίου μάθηση των κληρικών αλλά και ο χωρισμός της μητρόπολης Αττικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συζήτησης στην Αρχιεπισκοπή, ανάμεσα στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου. Επανέλαβαν και οι δύο ότι θα δημιουργηθούν επιτροπές για να εξεταστούν τα θέματα μεταξύ Εκκλησίας - Πολιτείας. Στο μεταξύ, επιστολή με τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο αρχιεπίσκοπος προειδοποιεί πως τυχόν αλλαγές σε σχέση με τις προσλήψεις στα εκκλησιαστικά πρόσωπα σημαίνει μονομερή μεταβολή σημείων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας.

Εγκληματική ενέργεια

Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδεται τελικά ο θάνατος δύο Πακιστανών μεταναστών που εντοπίστηκαν πριν λίγες μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο όπου διέμεναν. Η αστυνομία απέδωσε αρχικά το θάνατό τους στη φωτιά που προκλήθηκε από μια λάμπα πετρελαίου που χρησιμοποιούσαν. Σύμφωνα όμως με Πυροσβέστες του ανακριτικού τμήματος Ηρακλείου αλλά και την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός τους τελικά αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια από βαριά χτυπήματα που δέχτηκαν στο κεφάλι, λίγο πριν απανθρακωθούν.

Εισαγγελική δίωξη για την πρυτανεία του ΕΜΠ

Κατηγορηματικά αντίθετη στη δίωξη δηλώνει η ΔΗΠΑΚ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εισαγγελική παρέμβαση για ποινική δίωξη των πρυτανικών αρχών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, λόγω της φιλοξενίας στο server (σέρβερ) του ιδρύματος, της ιστοσελίδας «indymedia» («ιντιμίντια»).

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το θέμα, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Πανεπιστημιακών, τονίζει:

«Η ΔΗΠΑΚ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην ποινική δίωξη των Πρυτανικών Αρχών του ΕΜΠ. Ανεξάρτητα από στόχους, επιδιώξεις και διασυνδέσεις που εκφράζει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα που φιλοξενείται από το σέρβερ του ΕΜΠ, δεν μπορεί να γίνει πρόσχημα για την άσκηση ποινικής δίωξης και πίεσης προς τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος. Δεν μπορεί να γίνει αφετηρία ώστε να ανοίξουν δρόμοι για το χτύπημα του πανεπιστημιακού ασύλου, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στο πανεπιστήμιο».

Οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ σε σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρουν: «Οι αιτιάσεις της εισαγγελικής αρχής εστιάζονται στην άρνηση του ΕΜΠ να διακόψει τη λειτουργία ιστοσελίδας, που φιλοξενείται στο δικτυακό του τόπο, και συγκεκριμένα του ATHENS INDYMEDIA, γιατί αυτή δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως προβλέπει η σύμβαση για τη χρήση οπτικών ινών. Το ΕΜΠ, ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, επιφυλάσσει αποκλειστικά σε αυτό (...) την κρίση για το τι συνιστά τους "εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς"».

Παίρνοντας θέση στο θέμα που έχει προκύψει, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε: «Δε θα κρίνω τη δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι οι πρυτανικές αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ