ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με στρατηγικό σχέδιο απέναντι στο λαό!
  • Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γνώριζαν για το ύψος των ελλειμμάτων
  • Κλιμάκιο της Κομισιόν στην Αθήνα για «συνεννοήσεις» με την κυβέρνηση
  • Στα σκαριά και πρόσθετο «σκληρό πρόγραμμα» για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών

Σε διάταξη μάχης απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα βρίσκονται τα επιτελεία και κάθε είδους διαχειριστές του συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει το χαρτί του ...«δεν γνώριζε» για τα ελλείμματα. Ενα χαρτί «καμένο» καθώς, όπως αναγκάζονται τώρα να ομολογήσουν τα κυβερνητικά στελέχη, γνώριζαν τις εκτιμήσεις για διψήφια ελλείμματα. Στο μεταξύ:

  • Κλιμάκιο της Κομισιόν βρέθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών, αξιώνοντας πρόσθετα μέτρα και «διευκρινίσεις» για τον προϋπολογισμό του 2010.
  • Τραπεζίτες και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας προβάλλουν αξιώσεις και πιέζουν στην κατεύθυνση λήψης «εδώ και τώρα» μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων.
  • Την ερχόμενη εβδομάδα (1 και 2 Δεκέμβρη) συγκαλούνται στις Βρυξέλλες τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ) που θα περάσουν από την κρησάρα τους τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τον απολογισμό του τελευταίου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
  • Η αντιλαϊκή ατζέντα έχει και συνέχεια με το νέο τριετές ΠΣΑ που ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα όργανα της ΕΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την επικοινωνιακή αντιπαράθεση με το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, γύρω από τα ελλείμματα. Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Προβόπουλου ότι αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Γ. Παπανδρέου είχαν ενημερωθεί για τα μεγέθη του ελλείμματος, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής άφησε αιχμές για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Διοικητή της ΤτΕ, υποστηρίζοντας: «Ακούγαμε εκτιμήσεις, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μεγάλο εύρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Η αντίδραση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η «ενόχληση» που διατύπωσε έναντι του Γ. Προβόπουλου δεν εστιάζεται στην ουσία και στα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων, μέτρα που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις καταρρίπτουν το σενάριο περί «καμένης γης» που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι κυβερνώντες, όταν την επόμενη των εκλογών εμφανιζόντουσαν δήθεν έκπληκτοι για την κατάσταση που παρέλαβαν από τη ΝΔ.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι και ο Γ. Πεταλωτής, και ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ουσιαστικά αποδέχονται πως γνώριζαν. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Προβόπουλο ένα μήνα πριν τις εκλογές στις 8 του Σεπτέμβρη, «η τελευταία ενημέρωση που είχε ο Γ. Παπανδρέου από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αφορούσε εκτίμηση που έκανε λόγο για μονοψήφιο αριθμό ελλείμματος με τάση προς το διψήφιο». Αυτή η δήλωση αποκαλύπτει και την αγωνία της κυβέρνησης να μη φανερωθεί ότι όχι μόνο γνώριζε το ύψος των ελλειμμάτων - που δημιούργησε η δικομματική πολιτική ενίσχυσης και στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και ειδικά τα δεκάδες δισεκατομμύρια, που με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δόθηκαν στο όνομα της κρίσης σε διάφορες επιχειρηματικές ομάδες το 2009 - αλλά ότι είχε προαποφασίσει και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα δρομολογούσε με την επιβολή νέων φόρων, πάγωμα μισθών, αυξήσεων πτωχοκομείου και δραστικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «γίνεται προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση» για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δε δέχεται το συμψηφισμό ευθυνών για το θέμα του ύψους του ελλείμματος». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες του, προσπάθησε να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης είτε σήμερα από αυτή της κυβέρνησης ακολουθεί την ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική προσφέροντας ενισχύσεις, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο από τον κρατικό προϋπολογισμό διογκώνοντας τα ελλείμματα, ενώ την ίδια στιγμή φορτώνει τα βάρη της αποπληρωμής τους στις πλάτες των εργαζομένων.

Ετοιμα τα μέτρα

Τώρα ετοιμάζονται να φορτώσουν στα λαϊκά στρώματα και τη «στρατηγική εξόδου» του κεφαλαίου από τα μέτρα και τις κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις που πάρθηκαν και που παραμένουν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Οι πρόσθετες κρατικές ενισχύσεις στην πλουτοκρατία ήταν αυτές που οδήγησαν στην αύξηση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Η σταδιακή άρση των μέτρων και ο χρόνος που θα αρχίσει η εφαρμογή τους προκαλούν και νέες αντιθέσεις και τριβές ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πλέον αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, περίοπτη θέση στην οποία έχει η ελληνική οικονομία και οι «εδώ» διαχειριστές της πολιτικής τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν βλέπουν «κατ' αρχήν» με θετικό μάτι τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2010, για το οποίο έχει παίξει θετικό ρόλο η καρατόμηση των δαπανών και το, επί της ουσίας, πάγωμα των μισθών για δεύτερη στη σειρά χρονιά. Ταυτόχρονα μεθοδεύουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές κρατικών δαπανών, ενώ διατυπώνουν «αμφιβολίες» για την αποτελεσματικότητα των μέτρων έκτακτης φορολόγησης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Απόλυτα φανερό ότι στα σκαριά έχουν και συμπληρωματικά πακέτα, με χαράτσια και άλλα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και εισοδημάτων.

Παράλληλες ανάλογες παρεμβάσεις εκδηλώθηκαν χτες και από άλλα κέντρα της ντόπιας και άλλης ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας:

  • Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, «φωτογραφίζοντας» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «πολλές χώρες βρίσκονται σε δύσκολη θέση επειδή δε συμπεριφέρθηκαν σωστά στο παρελθόν», για να προσθέσει ότι θα «πρέπει να αναπτύξουν φιλόδοξο και σκληρό πρόγραμμα ανάκαμψης». Ο εκπρόσωπος της ΕΕ και των τραπεζιτών στέλνει ηχηρό το μήνυμα ότι πάνω απ' όλα είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας (συνθήκη Μάαστριχτ), δηλώνοντας ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την «εφαρμογή των διατάξεων, που είναι ίδιες για όλους». Είναι ολοφάνερο ότι οι όποιοι «προβληματισμοί» από διάφορους καιροσκόπους ότι το Μάαστριχτ μπορεί και να επιδέχεται ελαστική εφαρμογή και διαφoρετικές ερμηνείες είναι και επικίνδυνες για τα συμφέροντα του λαού και για τις κατευθύνσεις της ταξικής πάλης.
  • Μπόλικη σπέκουλα γίνεται το τελευταίο διάστημα και γύρω από τα επιτόκια του κρατικού χρέους της χώρας. Πρόκειται για τις εκδηλώσεις νέων αντιφάσεων του ευρωμονόδρομου με την Ελλάδα να υποχρεώνεται να πληρώνει στους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές επιτόκια μέχρι και 1,8% πάνω από το γερμανικό κράτος. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, το γερμανικό τραπεζικό μονοπώλιο της Ντόιτσε Μπανκ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και μάλιστα καθ' υπόδειξη της ΕΕ. Το γερμανικό μονοπώλιο περιμένει την Κομισιόν μέχρι το Φλεβάρη να προχωρά σε συγκεκριμένες υποδείξεις για την Ελλάδα και μέχρι τον Ιούνη να διαπιστώνει την «ανάγκη» για την εφαρμογή νέων μέτρων. Στο διακινούμενο σενάριο από την κεφαλαιοκρατία γίνεται λόγος για την εφαρμογή της τελικής λύσης που προβλέπεται στο «Μάαστριχτ», δηλαδή χρηματικών προστίμων στην κυβέρνηση της χώρας μέχρι και 0,5% του παραγόμενου ΑΕΠ, που βέβαια στη βάση της Συνθήκης τους θα πληρωθούν από το λαό.
  • Για «ροκάνισμα της προσπάθειας για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας» από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας κάνουν λόγο σε ανεπίσημες δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη. Σχετική παρέμβαση έγινε χτες και από τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Τ. Αράπογλου, που δήλωσε ότι «φημολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως ενόψει της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι τουλάχιστον υπερβολική».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Είχαμε ενημερωθεί για το έλλειμμα...

Τη λογική της οικονομίας χώρας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», προϊδεάζοντας για τη λήψη και νέων σκληρών οικονομικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιχείρησε να καλλιεργήσει (και) χτες, ο υπουργός Οικονομίας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για το πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ. Οπως ανέφερε ο Γιώργος Παπακωσταντίνου, είναι σίγουρο ότι τον Φεβρουάριο η Ελλάδα θα μπει σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ χαρακτήρισε «υπό αίρεση» το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, από το οποίο υποστήριξε ότι θα καθορισθεί «το πόσα χρόνια έχει η χώρα για να διορθώσει το έλλειμμα».

Οσον αφορά το θέμα του ελλείμματος, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για έλλειμμα πάνω από 8% που τείνει να είναι και διψήφιο, όχι όμως και για το «εφιαλτικό ποσοστό του 12,7%». Συνολικά, υποστήριξε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «κάνει καλά τη δουλειά του» και ότι «ο υπουργός Οικονομίας δεν πρέπει να σχολιάζει δημόσια τις θέσεις του, να συμφωνεί ή να διαφωνεί».

Σχολιάζοντας τη σχετική διένεξη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α.Τζέκης σημείωσε πως «γνώριζαν αυτοί που κυβέρνησαν και αυτοί που κυβερνούν τα πραγματικά στοιχεία, όπως και ο κ. Αλμούνια και η ΕΕ». Οσον αφορά το θέμα της οικονομικής κρίσης που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι είναι ένα προβλημα που το ζει στο πετσί του ο λαός μας. Είναι μια κρίση που παράγει το καπιταλιστικό σύστημα». Πάντως, θύμισε ότι «περάσαμε και περιόδους ανόδου, όμως και τότε δεν καλυτέρευσε η ζωή του εργαζόμενου λαού».

Στη λογική αυτή, επισήμανε, το ΕΚΟΦΙΝ «πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, όπως και στο ζήτημα της αγοράς εργασίας. Αυτές είναι οι σοβαρές ανησυχίες του ΚΚΕ. Βλέπουμε να θίγονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του λαού», αφού «πρέπει να περιοριστούν τα δικαιώματα, προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί με άλλα κέντρα». Για τις εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για την ελληνική οικονομία, σημείωσε πως «είναι αυτοί που καθορίζουν το χρέος των κρατών» και «ανήκουν στα μεγάλα συμφέροντα». Οπως είπε, «εμείς δε δεχόμαστε τις εκτιμήσεις αυτών των οίκων», αφού «στοχεύουν στα μεγαλύτερα κέρδη των τραπεζικών ομίλων μέσα από τη διαχείριση του δημόσιου χρέους».

ΛΑΡΙΣΑ
Αναγκαία η κοινή δράση!

Συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, στη Λάρισα

H ανάγκη συντονισμού της κοινής δράσης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών, με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα συμφέροντά τους από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, αναδείχτηκε στη συγκέντρωση επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, στη Λάρισα, που διοργάνωσε στο Επιμελητήριο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Χιόνης, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις είπε ότι «η κυβέρνηση μέσα από μια τεράστιας έκτασης επικοινωνιακή πολιτική, προσπαθεί να παρουσιάσει το "μαύρο - άσπρο" και να σπείρει φόβο και τρόμο στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες. Να μας γεμίσει ενοχές για το χάλι της ελληνικής οικονομίας, λες και εμείς το δημιουργήσαμε, μας καλεί να αποδεχόμαστε την πολιτική της άγριας λιτότητας που διατάσσουν τα επιτελεία της ΕΕ».

Οσον αφορά στο Ασφαλιστικό, ο Γ. Χιόνης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η μόνιμη ραγδαία αύξηση των εισφορών. Καταγγέλλοντας δε τη συναινετική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οχι μόνο δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας, αλλά αντίθετα είναι το βασικό εργαλείο των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου για το πέρασμα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους αυτής της πολιτικής. Μέσα από τη διαδικασία των στημένων κοινωνικών διαλόγων, προσπαθούν να υφαρπάξουν τη συναίνεσή μας, να μας εμφανίσουν ότι συμφωνούμε στην εφαρμοζόμενη ευρωενωσιακή πολιτική.

Και καταλήγοντας αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, για τη μαζική συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, στις γραμμές της και το συντονισμό με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Διεργασίες για τους αγωγούς

Με την ανασυγκρότηση των επιτροπών (τοπική, διυπουργική και διαπραγμάτευσης συμφωνίας διέλευσης) που σχετίζονται με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και με την επίσπευση κατάθεσης του νομοσχεδίου που κατά κύριο λόγο αφορά τις χρήσεις γης, προωθεί το έργο η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτη, που συναντήθηκε χτες με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας, Τουρισμού Τ. Τράικοφ. Η βουλγαρική πλευρά φαίνεται, πάντως, να θέτει ζήτημα βιωσιμότητας του έργου, συνδέοντάς του με τις αναγκαίες ποσότητες πετρελαίου που απαιτούνται και, σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, θα ζητηθεί από τη Ρωσία να διευθετήσει έγκαιρα το θέμα, καθώς έχει αναλάβει συμβατική δέσμευση. Για τον αγωγό φυσικού αερίου Χάσκοβο - Κομοτηνή, αποφασίστηκε συγκρότηση διμερούς ομάδας εργασίας.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το 2010 η κυβέρνηση θα καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα συμπεριλαμβάνει αναθεώρηση όλων των τελών. Εχουν τεθεί, ήδη, οι βάσεις για σημαντικές αναπροσαρμογές υπέρ της «αγοράς» με τα νέα «διακριτά» τιμολόγια της ΔΕΗ. Μέσα στο Δεκέμβρη θα μπει σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, στο πλαίσιο ενός «συνολικού σχεδίου». Σχετικά με το «παγωμένο» πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον», ο προσανατολισμός είναι για εξασφάλιση κονδυλίων 50 - 100 εκατ. ευρώ και φορολογικές απαλλαγές για ιδιαίτερα φτωχά νοικοκυριά, τα οποία μάλλον δε θα έχουν «τύχη» με τις τράπεζες.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας επισκέφτηκε χτες και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ), συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της χώρας και από αντιπροσωπεία Βούλγαρων επιχειρηματιών. Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
ΔΕΗ ΑΕ
Ανθρωπος των ΑΠΕ ο νέος επικεφαλής

Τον καθηγητή του ΕΜΠ Αρθούρο Ζερβό προωθεί στη θέση του επικεφαλής της ΔΕΗ η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργείων. Ο Α. Ζερβός είναι διεθνής προσωπικότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με τη βιομηχανία του κλάδου. Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΑΠΕ, μέλη του οποίου είναι και φορείς που εκπροσωπούν τη βιομηχανία, σε ένα σύνολο που μεταφράζεται σε κύκλο εργασιών άνω των 45 δισ. ευρώ και 450.000 εργαζόμενους.

Είναι και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας, η οποία έχει 600 μέλη από 60 χώρες και αντιπροσωπεύει το 90% των κατασκευαστών αιολικού εξοπλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας και συμμετέχει σε συμβουλευτικό όργανο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών της ΕΕ.

Ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, αν και υπέρμαχος των ΑΠΕ, θα κληθεί να διευθύνει μια επιχείρηση που στηρίζει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή της στον λιγνίτη, στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Χτες υπήρξε μια πρώτη αντίδραση από τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που έκανε λόγο για προστασία του λιγνίτη και για «πιέσεις υποτιθέμενων οικολόγων και περιβαλλοντολογικά "ευαισθητοποιημένων" που οι υποδείξεις τους οδηγούν στην πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής της kwh».

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις τιμές

Με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν χτες στη διασταύρωση Μαυροβουνίου στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας οι ροδακινοπαραγωγοί του Νομού Πέλλας και στη συνέχεια με κομβόι κατευθύνθηκαν στην Εδεσσα, όπου μπροστά στη Νομαρχία πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Εξάλλου τα τρακτέρ τους παρέταξαν στην πλατεία του χωριού Κουλούρα οι αγρότες της Ημαθίας και σήμερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Εγνατία οδό, την οποία και θα αποκλείσουν το μεσημέρι.

Οπως κατήγγειλαν τα μέλη της Συντονιστικής τους Επιτροπής στη συγκέντρωση μπροστά στη Νομαρχία Πέλλας, οι βιομηχανίες αγόρασαν τα προϊόντα τους στη μισή τιμή σε σε σχέση με πέρσι, ενώ η Πολιτεία δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της για αναπλήρωση έστω και ενός μέρους του χαμένου τους εισοδήματος. Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Μενηίδας, από τους κύριους διοργανωτές της κινητοποίησης, ζητεί «την άμεση αποπληρωμή του εμπορεύσιμου ροδάκινου από τις βιομηχανίες και την άμεση ενημέρωση για τον τρόπο αποζημίωσης των αδιάθετων ποσοτήτων του συμπύρηνου ροδάκινου και το χρόνο πληρωμής». Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Πέλλας, καθώς και εκπρόσωποι της Γραμματείας Πέλλας της ΠΑΣΥ. Ο νομάρχης, όπως του το ζήτησαν οι ροδακινοπαραγωγοί, επικοινώνησε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η απάντηση της υπουργού ήταν ότι θα δεχτεί την αντιπροσωπεία των ροδακινοπαραγωγών την 1η Δεκέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εμπαίζουν το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με τα ελλείμματα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με σχόλιό του επισημαίνει:

«Οπως προεκλογικά, έτσι και τώρα, συνεχίζουν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, για να μην μάθει την αλήθεια για τη ληστεία σε βάρος του.

Και οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ο κ. Αλμούνια και ο κ. Προβόπουλος γνώριζαν το ύψος των ελλειμμάτων, καθώς και ότι τα δημιουργεί η πολιτική τους και η κερδοφορία του κεφαλαίου».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική

Πίεση για την προώθηση της νέας αντιλαϊκής επίθεσης ασκεί η ΝΔ, αναδεικνύοντας το μονόδρομο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ταυτόχρονα, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι ενώ γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας παραπλάνησε τα λαϊκά στρώματα με την παροχολογία.

«Τόσο οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και οι ίδιες οι προεκλογικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι "γνώριζαν" την έκταση των προβλημάτων. Γνώριζαν και συνειδητά παραπλάνησαν τους Ελληνες», επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Κουμουτσάκος, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση σήμερα θερίζει τις πολιτικές θύελλες των μικροκομματικών ανέμων παροχολογίας, που έσπειρε».

Πιο σαφής ο Α. Σαμαράς δε διστάζει να ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα Καραμανλή: «Θα ήταν λιγότερο οδυνηρό για την κοινωνία και περισσότερο ωφέλιμο για την οικονομία, αν ο κύριος Παπανδρέου αντί να σχεδιάζει κι άλλες φοροεπιδρομές καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη, εφάρμοζε το οικονομικό πρόγραμμα του Καραμανλή που ο ίδιος κατήγγειλε προεκλογικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, που κατά τα άλλα εμφανίζεται και «προστάτης» της μεσαίας τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ