ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υποκρισία για την εμπλοκή στην επέμβαση στο Ιράκ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη πληροφόρηση όσον αφορά την έρευνα για τη βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο κατά του Ιράκ που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ειδική επιτροπή υπό τον σερ Τζον Τσίλκοτ και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Ιντιπέντεντ η «έρευνα συγκάλυψης θα μας κρατήσει στο σκοτάδι». Η επιτροπή Τσίλκοτ θα εξετάσει δημοσίως δεκάδες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και τον Τόνι Μπλερ, ώστε να διαπιστώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία συμμετείχε στον πόλεμο του Ιράκ, χωρίς να έχει ωστόσο αρμοδιότητα καταλογισμού ευθυνών.

Ετσι σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, ο τότε γενικός διευθυντής άμυνας και πληροφοριών του Φόρεϊν Οφις, σερ Γουίλιαμ Ερμαν, δήλωσε ενώπιον της ειδικής επιτροπής ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε λάβει λίγες ημέρες πριν τον πόλεμο ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ίσως να μην ήταν σε θέση να κάνει χρήση χημικών όπλων καθώς το χημικό οπλοστάσιο του Ιράκ είχε «αποσυναρμολογηθεί». Παρ' όλα αυτά, ο σερ Γουίλιαμ υπερασπίστηκε την εισβολή στο Ιράκ, λέγοντας ότι είχε παραβεί ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πρόσθεσε ότι η μη εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ήταν «έκπληξη»...

Επίσης, «άσκοπη» θεωρούσε η Ντάουνινγκ Στριτ ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στο Ιράκ την προσπάθεια να μεταπείσει το Λευκό Οίκο που ήδη σχεδίαζε την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως δήλωσε κατά την κατάθεσή του στην επιτροπή ο τότε πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον, σερ Κρίστοφερ Μέιερ. Μάλιστα, σε ολοφάνερη προσπάθεια ξεπλύματος του ρόλου του τότε Βρετανού πρωθυπουργού ο Μέιερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπλερ είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να μεταπείσει τον Πρόεδρο Μπους ότι «χαράμιζε το χρόνο του» και ότι θα έπρεπε να επιδιώξει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών πριν την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Φίλιπ Κάρτερ, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, υπεύθυνος για τις πολιτικές κράτησης στο Γκουαντάναμο, υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπράιαν Γουΐτμαν. Στα μέσα Νοέμβρη είχε υποβάλλει την παραίτησή του και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τις πολιτικές κράτησης Γκρέγκορι Κρεγκ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί από χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν όπου ανάμεσα στα άλλα αναμένεται να έχει συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν για ζητήματα σχετικά με την Ενέργεια, τις διμερείς οικονομικές συμφωνίες κ.ά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους τα ξημερώματα της Πέμπτης στο νότιο Λονδίνο, όταν ξέσπασε πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε σε πολλά συγκροτήματα κατοικιών στο Πέκαμ, σύμφωνα με την αστυνομία η οποία ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 62% από το 1990 έως το 2005 στη Βραζιλία, κυρίως λόγω των αλλαγών στην εκμετάλλευση της γης καθώς και της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, ανέφερε έκθεση του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ προσέφυγε χτες η Νότια Κορέα κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για τη θέσπιση μέτρων που προκάλεσαν αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων χάλυβα. Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μέρες αφότου οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ν. Κορέας «δεσμεύονταν» ότι θα συνεργαστούν για την προώθηση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που έχει υπογραφεί εδώ και δύο χρόνια.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για το αν απελευθερώθηκε το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Ariana» από Σομαλούς πειρατές καθώς η ουκρανική κυβέρνηση το διέψευσε χτες. Νωρίτερα, ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στη Σομαλία επέκρινε χτες τους διεθνείς «δωρητές» για τη χώρα λέγοντας ότι απ' τις υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια ύψους 250.000.000 δολαρίων προς την κυβέρνηση της χώρας έχουν δώσει μόλις το 30%. Ως εκ τούτου, οι περίπου 5.100 κυανόκρανοι της Α.Ε. που συμμετέχουν στην αποστολή του Οργανισμού στη Σομαλία παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, απ' τον περασμένο Απρίλη...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνάντηση της τρόικας της ΕΕ με την τουρκική ηγεσία πραγματοποιήθηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να εκτιμήσουν την πρόοδο της Τουρκίας στην πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγησή της σε επίπεδο Κορυφής. Και σε αυτή τη συνάντηση αναγνωρίσθηκε «πρόοδος» στις μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας που πραγματοποιούνται με στόχο την ένταξη, όπως οι ελιγμοί σχετικά με το κουρδικό και η ξαφνική ελευθερία της κουρδικής γλώσσας, ενώ υπερτονίστηκε ο ρόλος της χώρας σαν μεσολαβητή στα μουσουλμανικά κράτη και τη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπογράμμισε το ρόλο της Τουρκίας σχετικά με τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και με το Ιράκ, το Ιράν, την Καυκασία, τονίζοντας ότι «πρόκειται για περιοχές που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της ΕΕ και της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι η Αγκυρα με τη «δραστήρια πολιτική της στις περιοχές αυτές» προσφέρει δυνατότητες στην ΕΕ. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της Τουρκίας όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, με την εισήγηση να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις. Ο Α. Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής επίλυσης του προβλήματος των πυρηνικών του Ιράν σημειώνοντας ότι πρέπει να συμφωνεί με τις αρχές ότι «όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα για ειρηνική πυρηνική ενέργεια, δεύτερον, τα πυρηνικά όπλα είναι απειλή για όλους και τρίτον, η διπλωματία είναι η βάση για την επίλυση των προβλημάτων».

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Τουρκία ενισχύει το ρόλο της ως μεσολαβητής, αποδεχόμενη πρόσκληση να συμμετάσχει στη διεθνή ομάδα που θα παρακολουθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική αυτονομιστική οργάνωση της χώρας, το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF), μαζί με τη Βρετανία, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.

ΙΝΔΙΑ
Ενα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Βομβάης

ΒΟΜΒΑΗ.--

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από τις 10 συντονισμένες δολοφονικές επιθέσεις στη Βομβάη, που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 170 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και σταθμούς τρένων, πυροβολώντας αδιακρίτως. Η ευθύνη του μακελειού είχε αναληφθεί από την άγνωστη οργάνωση των «Μουτζαχεντίν του Ντεκά», η οποία συνδέθηκε με το ...φαντομά της αλ Κάιντα και τελικά «αποκαλύφθηκε» ότι είχε έδρα στο Πακιστάν. Το μακελειό της Βομβάης προκάλεσε και ερωτηματικά τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα, τόσο για το συντονισμό και την οργάνωση όσο και για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η αποσταθεροποίηση μιας περιοχής, στην οποία δρουν αντικρουόμενα συμφέροντα και έχει επανειλημμένα γίνει θέατρο αυτονομιστικών και εθνοτικών συγκρούσεων.

Κατά τη χτεσινή επέτειο η κυβέρνηση επιχείρησε επίδειξη δύναμης σε συνδυασμό με προσευχές για τους νεκρούς, με τον πρωθυπουργό της χώρας Μανμόχαν Σινγκχ να ανακοινώνει σκλήρυνση της γραμμής κατά της «τρομοκρατίας». Ο Μ. Σινγκχ προειδοποίησε όσους «απειλούν την Ινδία» ότι θα αποτύχουν, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση ότι το έγκλημα αυτό δε θα μείνει ατιμώρητο...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Απολύσεων συνέχεια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την περικοπή 788 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η «DHL Express» στο πλαίσιο της μεταφοράς των κεντρικών τους γραφείων στην Ευρώπη από το Βέλγιο στη Γερμανία και την Τσεχία. Αντίθετα εκπρόσωποι του συνδικάτου των εργαζομένων δήλωσαν στην εφημερίδα «De Staandard» ότι θα χαθούν οριστικά 883 θέσεις εργασίας στο Βέλγιο.

Υπενθυμίζεται ότι η «Deutsche Post AG» εξαγόρασε την «DHL» το 2002, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στις ΗΠΑ έναντι κορυφαίων αντιπάλων, όπως η «UPS» και «FedEx». Ομως η «Deutsche Post» ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 9.500 εργαζομένων στην «DHL Express», ενώ σχεδιάζει να εξέλθει ολοκληρωτικά της εγχώριας αμερικανικής αγοράς από τις 30 του Γενάρη, για να επικεντρωθεί στις διεθνείς παραδόσεις - παραλαβές.

Οι νέες αυτές απολύσεις, περισσότερες από 10.000 το μήνα Νοέμβρη, προστίθενται στις 5.400 περικοπές εργασιακών θέσεων στη θυγατρική επιχείρηση που η εταιρεία ήδη έχει ανακοινώσει από τις αρχές του έτους πάντα στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Μείωση στο διοξείδιο προτείνει η Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την κατά 45% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα επίπεδα του 2005 έως το 2020 ανακοίνωσε χτες η Κίνα, προκαλώντας ικανοποίηση στους διοργανωτές της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές τον ερχόμενο Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη.

Η σινική πρόταση θα ανακοινωθεί στη διάσκεψη απ' τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο και εκδηλώνεται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως, στην ίδια συνάντηση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει μείωση κατά 17% των αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα του 2005 ως το 2020 και κατά 42% έως το 2030 σε σχέση πάντα με τα επίπεδα των ρύπων πριν τέσσερα χρόνια. Πάντως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστήριξαν πως τα μέτρα που θα ανακοινώσει στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος Ομπάμα για τις κλιματικές αλλαγές δε θα αλλάξουν σημαντικά τη ζωή του μέσου Αμερικανού πολίτη, πέρα ίσως από ακριβότερους λογαριασμούς στις υπηρεσίες παροχής ενέργειας και «λιγότερους θανάτους από ατμοσφαιρική ρύπανση»...

Ανάλογα μέτρα με την Κίνα στον τομέα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών έχει ανακοινώσει και η Ινδία.

Τέλος, το Εθνικό Στρογγυλό Τραπέζι για το Περιβάλλον και την οικονομία (ΝΡΤΕΕ) στον Καναδά υποστήριξε χτες ότι το μόνιμο στρώμα πάγου στις αρκτικές περιοχές έχει αρχίσει να λιώνει, υπονομεύοντας τα θεμέλια κτιρίων και απειλώντας δρόμους, αγωγούς και την υποδομή των τηλεπικοινωνιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ