Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνάντηση της τρόικας της ΕΕ με την τουρκική ηγεσία πραγματοποιήθηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να εκτιμήσουν την πρόοδο της Τουρκίας στην πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγησή της σε επίπεδο Κορυφής. Και σε αυτή τη συνάντηση αναγνωρίσθηκε «πρόοδος» στις μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας που πραγματοποιούνται με στόχο την ένταξη, όπως οι ελιγμοί σχετικά με το κουρδικό και η ξαφνική ελευθερία της κουρδικής γλώσσας, ενώ υπερτονίστηκε ο ρόλος της χώρας σαν μεσολαβητή στα μουσουλμανικά κράτη και τη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπογράμμισε το ρόλο της Τουρκίας σχετικά με τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και με το Ιράκ, το Ιράν, την Καυκασία, τονίζοντας ότι «πρόκειται για περιοχές που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της ΕΕ και της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι η Αγκυρα με τη «δραστήρια πολιτική της στις περιοχές αυτές» προσφέρει δυνατότητες στην ΕΕ. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της Τουρκίας όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, με την εισήγηση να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις. Ο Α. Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής επίλυσης του προβλήματος των πυρηνικών του Ιράν σημειώνοντας ότι πρέπει να συμφωνεί με τις αρχές ότι «όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα για ειρηνική πυρηνική ενέργεια, δεύτερον, τα πυρηνικά όπλα είναι απειλή για όλους και τρίτον, η διπλωματία είναι η βάση για την επίλυση των προβλημάτων».

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Τουρκία ενισχύει το ρόλο της ως μεσολαβητής, αποδεχόμενη πρόσκληση να συμμετάσχει στη διεθνή ομάδα που θα παρακολουθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική αυτονομιστική οργάνωση της χώρας, το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF), μαζί με τη Βρετανία, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ