Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σοβαρή απειλή η Κολομβία

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Τη μεγάλη ανησυχία που τρέφει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, η οποία αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», αναφέρει η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το καλεί να επιληφθεί της διαιωνιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης στην Κολομβία, δηλώνοντας ότι η Βενεζουέλα είναι θύμα της εσωτερικής σύγκρουσης στην Κολομβία.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο σε δηλώσεις του, η πρόσφατη σύλληψη της Μαγάλι Μορένο στη Βενεζουέλα, ηγετικού στελέχους των ακροδεξιών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC) με ισχυρούς δεσμούς με τον πρέσβη της Κολομβίας στο Μεξικό, Λουίς Οσόριο, καθώς και η σύλληψη συνολικά 25 Κολομβιανών παραστρατιωτικών στο έδαφός της το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία της στρατηγικής διείσδυσης και διάχυσης του πολέμου εκ μέρους της Κολομβίας.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Χόρχε Βαλέρο τόνισε στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ πως «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την εγκατάσταση επτά στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφος» της Κολομβίας.

Μια ενισχυμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία «μετατρέπει την Κολομβία σε μία χώρα υποτελή σε ξένη χώρα», τόνισε ο Βαλέρο και κάλεσε την Ουάσιγκτον να ματαιώσει τα σχέδια της εγκατάστασής τους. Οι ΗΠΑ, υποστήριξε ο ίδιος, θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους για «κατασκοπεία και παρακολούθηση» της Βενεζουέλας.

  • Ο Χάιμε Ουσκάτεγκι, στρατηγός εν αποστρατεία, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 40 ετών για την ανάμειξή του σε σφαγή που διέπραξαν ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί. Ο Ουσκάτεγκι ήταν διοικητής τότε της 8ης Ταξιαρχίας που είχε έδρα στην πόλη Βιγιαβισένσιο, στην επαρχία Μέτα. Τον Ιούλη του 1997, περίπου 100 παραστρατιωτικοί μπήκαν στο χωριό Μαπιριπάν και μέσα σε πέντε μέρες βασάνισαν δεκάδες αμάχους και εκτέλεσαν 49 από αυτούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ