ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προς ενίσχυση της κατοχής

Τρανταχτή προσπάθεια εξωραϊσμού της ιμπεριαλιστικής κατοχής
Τρανταχτή προσπάθεια εξωραϊσμού της ιμπεριαλιστικής κατοχής
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με το επιχείρημα της εξόδου από τον πόλεμο του Αφγανιστάν κάποια στιγμή έως το ...2017 αναμένεται να παρουσιάσει την «νέα» κατοχική στρατηγική ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ζητώντας από τους Αμερικανούς φορολογούμενους την υπομονή και τα χρήματά τους, στο όνομα της «ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί η αποστολή ακόμα 30.000 στρατιωτών από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το κόστος του πολέμου να φτάσει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αναμένεται να οξύνει ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις σχετικά με τον πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, αναφερόμενος στον πόλεμο άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα έχουν «ολοκληρώσει» τα σχέδιά τους στην περιοχή σε λιγότερο από οκτώ χρόνια, έχοντας θέσει τις βάσεις δημιουργίας ενός προτεκτοράτου που θα εξασφαλίσει τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Εκτός όμως από τους Αμερικανούς στρατιώτες αναμένεται να ζητηθεί η συμβολή και των υπόλοιπων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Χθες ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν προετοίμασε το έδαφος σημειώνοντας ότι τα μέλη της «Συμμαχίας» θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να προχωρήσουν σε αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία που θεωρείται από τις χειρότερες σε απώλειες κατοχικών στρατιωτών. Οι ΗΠΑ, βάση της «νέας στρατηγικής» Ομπάμα αναμένεται να ζητήσουν 10.000 νέους στρατιώτες για το Αφγανιστάν, για την ενίσχυση του πολέμου και της κατοχής.

Την ίδια στιγμή αντιρρήσεις σχετικά με την ενίσχυση της κατοχής φαίνεται να παρουσιάζει το Πακιστάν. Ενώ η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία με τις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Πακιστάν, εναντίον «ισλαμιστών ανταρτών». Ο πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, φαίνεται να υποστηρίζει ότι αποφασιστική αύξηση των στρατευμάτων κατοχής στο Αφγανιστάν, θα αποσταθεροποιήσουν το Πακιστάν. Οπως υποστήριξε, η αύξηση των στρατευμάτων θα ωθήσει τους Ταλιμπάν στα σύνορα με το Πακιστάν, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, καθώς ενδέχεται να διοχετευθεί μεγάλος αριθμός «ανταρτών» στην περιοχή του Μπαλουχιστάν και αλλού δημιουργώντας έκρηξη και στη γειτονική χώρα, που θεωρείται πλέον μέρος του πολέμου...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Παραιτήσεις υπό το βάρος αποκαλύψεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν καθώς έχουν προκαλέσει σάλο τα δημοσιεύματα για τις φονικές ιμπεριαλιστικές επιδρομές και των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και ειδικότερα για την απόκρυψη των αποδεικτικών στοιχείων στην έρευνα για την αεροπορική επιδρομή στις 4 Σεπτέμβρη, στην Κουντούζ, στο Αφγανιστάν, με δεκάδες άμαχους νεκρούς.

Η οργή ξεχειλίζει στην Γερμανία όπου η πλειοψηφία του γερμανικού λαού αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οχι αδίκως. Στις 4 Σεπτέμβρη οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν βομβάρδισαν κατ' εντολή του Γερμανού συνταγματάρχη Γκέοργκ Κλάιν δύο βυτιοφόρα που είχαν κλαπεί νωρίτερα υποτίθεται από τους Ταλιμπάν, κοντά στη βόρεια επαρχία Κουντούζ. Ο συνταγματάρχης Κλάιν είχε εξηγήσει ότι φοβήθηκε μήπως οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούσαν τα βυτιοφόρα ως κινούμενες βόμβες και «χωρίς έγκριση» διέταξε τον βομβαρδισμό.

Επίσης, έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα Μπιλντ, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επιμελώς «απέτυχε να μεταβιβάσει τις πληροφορίες» και ειδικότερα ο πρώην υπουργός Αμυνας και νυν υπουργός Εργασίας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ παρότι γνώριζε για την παρουσία αμάχων μεταξύ των δεκάδων θυμάτων, έως 142 νεκρών, στην επίθεση, επέμεινε αρχικά ότι δεν υπήρχε κανένας άμαχος ανάμεσα στα θύματα σε συνεντεύξεις του στον Τύπο ενώ απέκρυψε επιμελώς και βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές.

Την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου αλλά και του υφυπουργού Αμυνας Πέτερ Βίχερτ ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Αμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ κατά την έναρξη της συζήτησης για την ανάπτυξη των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και εν αναμονή της άφιξης του γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν για συνομιλίες με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ. Εννοείται ότι ο τσου Γκούτενμπεργκ παρότι υπεραμύνθηκε της «ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης» στο θέμα της ανάπτυξης των γερμανικών δυνάμεων στην περιοχή Χιντού Κους, την ίδια στιγμή τόνισε ότι «παρότι υπάρχουν λάθη όσον αφορά τη διαδικασία» ήταν «ορθή υπό στρατιωτικούς όρους». Σωστότερα υπό ιμπεριαλιστικούς όρους.

Εξάλλου, μόλις την περασμένη βδομάδα ο τσου Γκούντενμπεργκ επιβεβαίωσε στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς ότι «η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στον πόλεμο» ενώ το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την παράταση κατά ένα χρόνο της αποστολής, η οποία μένει τώρα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

ΡΩΣΙΑ
Συμμετοχή σε αντικομμουνιστική διακήρυξη

Η Ρωσία θα συνεργαστεί στενά με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προετοιμασία της έκθεσης «για τη μαζική πείνα στην πρώην Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του '30», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, που ηγείται της Επιτροπής γι' αυτό το ζήτημα. Ο τελευταίος, τόνισε ότι η Ρωσία είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα συνεργαστεί μ' αυτήν, ώστε το Δεκέμβρη να παρουσιάσει το σχέδιο έκθεσης στην Πολιτική Επιτροπή.

Να σημειώσουμε πως οι αντικομμουνιστικές αρχές στη σημερινή Ουκρανία επιδιώκουν να παρουσιάσουν το λιμό του 1932-33 στην Ουκρανία ως «γενοκτονία» του ουκρανικού λαού από τους μπολσεβίκους. Δεν πρόκειται για νέα προσπάθεια, αφού ανάλογες κατηγορίες για το θέμα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον Γκαίμπελς. Σήμερα στην Ουκρανία έχει εγκριθεί νόμος που προβλέπει πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις σε όσους δημόσια υποστηρίξουν άλλη άποψη.

Από την άλλη, οι σημερινές αρχές της Ρωσίας, αρνούνται την κατηγορία της «γενοκτονίας του ουκρανικού έθνους», ωστόσο σημειώνουν πως οι μπολσεβίκοι πράγματι ευθύνονται για το λιμό, που όμως δεν επρόκειτο για «γενοκτονία του ουκρανικού έθνους», αφού από το λιμό υπέφεραν κι άλλες εθνότητες που ζούσαν στην Ουκρανία, ενώ την ίδια περίοδο λιμός υπήρξε και στη Νότια Ρωσία και το Καζαχστάν.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ο Μεβλιούτ Τσαβούσογλου προσπαθεί να βρει τον κοινό αντικομμουνιστικό «παρανομαστή» ανάμεσα στη θέση της ουκρανικής και της ρωσικής κυβέρνησης, παραποιώντας την ιστορική πραγματικότητα, ότι για το λιμό του 1932-33 ευθύνη έχουν οι κουλάκοι και τα αντιδραστικά στοιχεία, που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουν την κολεκτιβοποίηση της γεωργίας. Οι κουλάκοι αντιστάθηκαν με λύσσα κατά του σοσιαλισμού και της κολεκτιβοποίησης της γεωργίας, εμποδίζοντας τη συγκομιδή των δημητριακών, χαλώντας τις μηχανές, πυρπολώντας την κολχόζνικη περιουσία, σκοτώνοντας ζώα, και αρνούμενοι να σπείρουν και να θερίσουν. Από τα τέλη του 1929 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '30, πραγματοποίησαν 1.800 τρομοκρατικές ενέργειες κατά των Σοβιετικών και των κομματικών στελεχών, των πρωτοπόρων αγροτών.

Ενα ακόμη, λοιπόν, απαράδεκτο αντικομμουνιστικό ψήφισμα ετοιμάζεται στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πλαίσια της σχεδιασμένης «πλύσης εγκεφάλου» των λαών ενάντια στο σοσιαλισμό. Αυτή τη φορά σ' αυτήν την νέα επιχείρηση έδωσε τη συγκατάθεσή της και η πλουτοκρατία της Ρωσίας.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΡΩΣΙΑ
Πιθανή ένταξη στην «Ανατολική Συνεργασία»

Η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην «Ανατολική Συνεργασία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο Σχέδιο «Ανατολικής Συνεργασίας» συμμετέχουν 6 πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία) αντιμετωπίστηκε από τη Μόσχα ως «αντιρωσικό σχέδιο».

«Θα εξετάσουμε τις προτάσεις για συμμετοχή μας στο ένα ή στο άλλο πρόγραμμα στο πλαίσιο της Ανατολικής Συνεργασίας. Δεν το αποκλείουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός στο τέλος μιας συνάντησής του στη Μόσχα με τον Λευκορώσο ομόλογό του Σεργκέι Μαρτίνοφ, παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να την καθυστερήσουν.

Πριν λίγες μέρες, πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει πως «δε βλέπει τη χρησιμότητα» του προγράμματος αυτού.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ