ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δίνουν απεργιακή απάντηση στις 17 Δεκέμβρη

Σε τροχιά απεργιακής κλιμάκωσης και οι ναυτεργάτες

Μέρα με τη μέρα συνδικάτα στρατεύονται πίσω από το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δίνοντας απάντηση στην αντεργατική ομοβροντία
Μέρα με τη μέρα συνδικάτα στρατεύονται πίσω από το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δίνοντας απάντηση στην αντεργατική ομοβροντία
Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα αγωνιστικής κλιμάκωσης που το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει από την πρώτη στιγμή, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί προκειμένου να πάρει απάντηση η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση που εξαπολύουν το κεφάλαιο και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Την έγκριση των μηχανικών, να οργανώσει και να προετοιμάσει τον κλάδο, για κήρυξη απεργίας στις 17 Δεκέμβρη, πήρε χτες η ταξική διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) στη διάρκεια μαζικής γενικής συνέλευσης. Αντίστοιχη απόφαση πήραν και οι θερμαστολαδάδες στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Ετσι, με αυτές τις αποφάσεις που προήλθαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, οι ναυτεργάτες δηλώνουν «παρών» στην ταξική αναμέτρηση και συντονίζονται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ώστε να αποκρουστεί η σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι και στη θάλασσα.

Το καινούριο ποιοτικό στοιχείο που αναδείχθηκε στη χτεσινή γενική συνέλευση των μηχανικών ήταν η μαζική συμμετοχή της νέας βάρδιας του μηχανοστασίου. Των σπουδαστών από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, οι οποίοι πλέον με την τροποποίηση του καταστατικού της ΠΕΜΕΝ μπορούν να είναι μέλη της Ενωσης. Οι σπουδαστές της ΑΕΝ, αλλά και του ΚΕΣΕΝ έδωσαν το «παρών» τους παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς που δέχτηκαν, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, από «τσιράκια» των εφοπλιστών ότι αν συμμετέχουν θα μπουν σε «μαύρη λίστα».

Τη γενική συνέλευση «άνοιξε» με την εισήγηση ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, αναφέροντας ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αποθρασυμένο από την φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, «εντείνει την επίθεσή του σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών για να ενισχύσει την κερδοφορία του, προωθώντας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων τον αφανισμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα». Επισήμανε τι έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στους ναυτεργάτες η αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, με τη βοήθεια του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, για να γεμίζουν τα εφοπλιστικά θησαυροφυλάκια, φτάνοντας τώρα οι εφοπλιστές να αξιώνουν την επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας και στα επιβατηγά πλοία.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που σπουδαστής από την ΑΕΝ ανέβηκε στο βήμα της συνέλευσης. Παρουσίασε ανάγλυφα την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει η ναυτική εκπαίδευση, με τρομακτικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ναυτοδιδασκάλους, με επικίνδυνα κτίρια, συνέχεια της αντιναυτεργατικής πολιτικής, που επιδιώκει την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης για την «παραγωγή» «φτηνών και πειθήνιων ναυτεργατών». Ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι σπουδαστές είναι κομμάτι των μηχανικών και από κοινού θα δώσουμε τους αγώνες μέσα από την ΠΕΜΕΝ για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας».

Στη μάχη και το ΕΚ Θεσπρωτίας

Ομόφωνη απόφαση για την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 Δεκέμβρη έλαβε και η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στον κοινωνικό διάλογο - απάτη και καλώντας σωματεία, εργατικά κέντρα και Ομοσπονδίες να πάρουν ανάλογες αποφάσεις, να συντονίσουν τον κοινό αγώνα απέναντι στον κοινό ταξικό αντίπαλο, τη μεγαλοεργοδοσία και τους πολιτικούς της εκφραστές.

Απόφαση για απεργία στις 17 Δεκέμβρη έχουν ήδη πάρει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών Αττικής.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ετοιμάζουν δομικές ανατροπές

Με τα γνώριμα επιχειρήματα περί «εξυγίανσης» και «βιωσιμότητας» των Ταμείων ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «χρειάζονται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές»

Τη μεγάλη απάτη του προσχηματικού διαλόγου άρχισαν να εξυφαίνουν από χτες κυβέρνηση και εργοδότες με την πρόθυμη συμμετοχή των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ακολουθώντας και επαναλαμβάνοντας τα ίδια κόλπα και τερτίπια που χρησιμοποίησαν όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ νομοθέτησαν όλα τα αντιασφαλιστικά εκτρώματα (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά). Από την πρώτη, χτεσινή, κιόλας συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» φάνηκε ότι αυτός ο δρόμος είναι καρμανιόλα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απερίφραστα διακήρυξε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές. Η σημερινή του δομή και λειτουργία θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά του να παρέχει συντάξεις στις επόμενες γενεές, αλλά αποτελεί και νάρκη στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας», δείχνοντας ότι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι να βάλει βαθιά το μαχαίρι των «δομικών αλλαγών». Αλλαγές και ανατροπές, οι οποίες θα πρέπει να πάνε πολύ πιο πέρα από την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως «η εισφοροδιαφυγή, η μείωση της σπατάλης στην Υγεία, ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, η διαδοχική ασφάλιση», ζητήματα που σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού αποτελούν «ειδικές πτυχές του ασφαλιστικού».

Ετσι, αφού οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιοριστούν στις ειδικές πτυχές, αλλά πρέπει να φτάσουν βαθιά «στο ασφαλιστικό σύστημα καθαυτό, η παθολογία του οποίου είναι διακριτή διά γυμνού οφθαλμού» όπως επεσήμανε ο Α. Λοβέρδος, γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν. Κάτι που επιβεβαιώνει και η διγλωσσία της κυβέρνησης: από τη μια λέει ότι «πολιτική μας βούληση είναι η διατήρηση του σημερινού πλαισίου παροχών» και από την άλλη προεξοφλεί ότι ο «εξορθολογισμός των δαπανών και η διεύρυνση της βάσης των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος δεν αρκεί»!

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν, αφού απ' όλα τα παραπάνω με σαφήνεια προκύπτει πως:

  • Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο όλο το σημερινό αντιασφαλιστικό πλαίσιο (νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κτλ.), που στην εξέλιξή του χειροτερεύει έτσι και αλλιώς - και σε βάθος χρόνου - τις ήδη συρρικνωμένες ασφαλιστικές παροχές. Ενα πλαίσιο το οποίο με την παραπέρα προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, οδηγεί σε ντε φάκτο αύξηση των ορίων ηλικίας, σε μείωση των συντάξεων και πετσόκομμα των παροχών Υγείας.
  • Με την ίδια σαφήνεια, το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει περιγράψει ως στρατηγικό στόχο τη μετάλλαξη του ασφαλιστικού συστήματος, σε ένα νέο, με το οποίο το κράτος θα εγγυάται μόνο τη λεγόμενη «βασική σύνταξη» των 500 ευρώ, θα εισάγει την «ανταποδοτικότητα» στις εισφορές, οι οποίες θα υπολογίζονται σε ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο, ενώ η παραπέρα βελτίωση των προνοιακών συντάξεων θα μετατίθεται στις πλάτες των ασφαλισμένων με πρόσθετες εισφορές (επαγγελματικά Ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση) οι αποδόσεις των οποίων θα εξαρτώνται από το «Θεό» των αγορών και του χρηματιστηριακού τζόγου.
  • Παράλληλα, στην «ουρά» του «διαλόγου» έχει προεξοφληθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, από τον αποχαρακτηρισμό ολόκληρων κατηγοριών και επαγγελμάτων από τη λίστα των ΒΑΕ. Ενώ η κυβέρνηση ήδη έχει αποδεχτεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την «εξίσωση» των ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο, αλλά και ευρύτερα τη μετατροπή της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων από δημόσια και κοινωνική σε «επαγγελματική».
Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η αράχνη του «κοινωνικού διαλόγου» θα εξυφανθεί μέχρι το τέλος του Απρίλη του 2010 και πρέπει να καταλήξει σε πόρισμα. Στο διάλογο εκτός από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου θα συμμετέχει «Επιτροπή Ειδικών», στην οποία 4 μέλη θα υποδεικνύει η κυβέρνηση, 2 ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, 2 οι εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ ο πρόεδρος θα οριστεί από κοινού. Παράλληλα, θα ανατεθεί σε αυτήν η επεξεργασία αναλογιστικής μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν υπάρξει πόρισμα, μετά το τέλος του διαλόγου - απάτη, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, αίτημα που διατύπωσε ανοιχτά και ο ΣΕΒ στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζορίζεται επειδή χαλάει η σούπα της συναίνεσης

Δηλώνοντας ότι χρειάζονται γενικότερες αλλαγές κι «αυτό θέλει συγκρούσεις», ο Χρ. Πρωτόπαππας πήρε χτες τη σκυτάλη της αντικομμουνιστικής επίθεσης

Με το βλέμμα της κυβέρνησης να είναι στραμμένο στις αντιδράσεις των εργαζομένων και θέτοντας στόχο να αποτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου πάλης ενάντια στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής υιοθέτησε απόλυτα τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «όρια»(!) στις κινητοποιήσεις. «Τα όρια τίθενται όταν θα πρέπει να προστατευτεί ένας διάλογος, ο οποίος επιβάλλεται να γίνει ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεικνύοντας ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να νομιμοποιηθεί στις λαϊκές συνειδήσεις ο στημένος διάλογος, ώστε να διασφαλιστεί απρόσκοπτα η προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Σε ερώτηση του «Ρ» για το αν η κυβέρνηση δεσμεύεται από την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις αποφάσεις του πρόσφατου «ΕΚΟΦΙΝ», ο Γ. Πεταλωτής τόνισε: «Υπάρχει ένα πλαίσιο, το οποίο έχουν αποδεχθεί και οι συμμετέχοντες. Και με αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες τομές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας».

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας, γνωστός για το ρόλο του στους «κοινωνικούς διαλόγους» τον καιρό που ήταν πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αλλά και υφυπουργός Εργασίας που προώθησε πλήθος αντεργατικών νομοθετημάτων, συντηρώντας τη βρώμικη επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι «η στάση του ΚΚΕ στο θέμα του διαλόγου είναι επικίνδυνη». Ο Χρ. Πρωτόπαππας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1», αφού πρώτα ύμνησε το «νόμο Ρέππα» του ΠΑΣΟΚ, που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και μείωσε τις συντάξεις, στη συνέχεια, συνεχίζοντας τη βρώμικη προπαγάνδα, αναφερόμενος στο ΚΚΕ, ισχυρίστηκε: «Το να μη θες το διάλογο για ένα σύστημα που γνωρίζουν όλοι ότι βουλιάζει, το να θες να καταδικάσεις το σύστημα στο τέλμα για να το εκμεταλλευτείς μετά κομματικά, γιατί αυτό κάνει το ΚΚΕ, είναι ό,τι πιο επικίνδυνο έχω ακούσει τους τελευταίους μήνες. Αυτή δεν είναι μία αριστερή πολιτική». Ενώ επισήμανε ότι χρειάζονται γενικότερες αλλαγές και «αυτό θέλει συγκρούσεις, δεν είναι εύκολο»...

Στην ίδια όχθη εργοδότες και εργατοπατέρες

Στοχοπροσηλωμένοι στη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» είναι οι εργοδότες

Κανένας διάλογος - απάτη δεν μπορεί να κρύψει τις αληθινές στοχεύσεις των «κοινωνικών εταίρων». (Από τον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας από δυνάμεις του ΠΑΜΕ την περασμένη Δευτέρα)
Κανένας διάλογος - απάτη δεν μπορεί να κρύψει τις αληθινές στοχεύσεις των «κοινωνικών εταίρων». (Από τον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας από δυνάμεις του ΠΑΜΕ την περασμένη Δευτέρα)
Τη στήριξη που θέλει η κυβέρνηση στα αντεργατικά της σχέδια έσπευσαν πρώτες και καλύτερες να δώσουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ισχυρίστηκε ότι τη συμμετοχή του στο διάλογο-καρμανιόλα την υπαγορεύει «η δημοκρατική του παιδεία»!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, στην ατζέντα του «διαλόγου» πρέπει να τεθεί η χρηματοδότηση του συστήματος και η εισφοροδιαφυγή, στην οποία όμως ανακάλυψε ότι «εμπλέκονται όλα τα μέρη». Τάχθηκε υπέρ της «ενοποίησης των ασφαλιστικών φορέων» τη στιγμή που είναι γνωστές οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους των ενοποιήσεων που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν με τους νόμους Ρέππα και Πετραλιά. Στην ατζέντα έθεσε και το «δημογραφικό», όταν είναι γνωστό ότι και αυτό αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ για να προωθηθούν επώδυνα μέτρα στο όνομα της γήρανσης, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία στη χώρα μας και στην ΕΕ, που αυξάνεται ραγδαία, αφήνεται στο περιθώριο της «προβληματικής» των κοινωνικών εταίρων.

Θέλοντας μάλιστα να κρύψει τις πομπές της ΓΣΕΕ για την απροκάλυπτη κάλυψη που δίνει στην αντιασφαλιστική επίθεση, με ανακοίνωσή της η πλειοψηφία σκόπιμα ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο «δεσμεύτηκε» πως τα όρια ηλικίας δεν είναι θέμα συζήτησης.

Αναποτελεσματικές και επιδερμικές χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος και ζήτησε να δοθούν λύσεις με καθαρές κατευθύνσεις. Και αυτά, όταν με το νόμο Ρέππα καρατομήθηκαν ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και όταν πάνω από το κεφάλι τους επικρέμεται η «δαμόκλειος σπάθη» της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Ασφαλιστικό τους.

Τη ΓΣΕΒΕΕ εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Ν. Σκορίνης (στέλεχος του ΣΥΝ), που δήλωσε την παρουσία του στο διάλογο - απάτη, γιατί όπως είπε η ΓΣΕΒΕΕ «δεν είναι απ' αυτούς που δραπετεύουν στα δύσκολα...».

«Απαιτούνται αποφασιστικές απαντήσεις» είναι η γραμμή που χάραξε ο ΣΕΒ, διά του προέδρου του Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος μάλιστα προδιέγραψε επίθεση διαρκείας καθώς όπως είπε το «Ασφαλιστικό χρειάζεται συνεχείς παρεμβάσεις και ρυθμίσεις». Απαίτησε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ακόμα και αν ο διάλογος δεν καταλήξει και έθεσε ως ζητήματα συζήτησης τη δημιουργία του 2ου και 3ου πυλώνα, τασσόμενος ουσιαστικά υπέρ ενός συστήματος των τριών πυλώνων, το γνωστό και ως «μοντέλο Πινοσέτ». Επιπλέον στις δηλώσεις του άφησε ανοιχτή την αύξηση ορίων ηλικίας και τη μείωση συντάξεων, σε περίπτωση που δεν πετύχουν τα άλλα μέτρα, όπως η περιστολή των δαπανών..!

Τις θέσεις και τις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων πρόβαλε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης και ζήτησε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ειδικά για τον ΟΑΕΔ, την κατάργηση των «πρόωρων συντάξεων», να τεθεί πλαφόν στις δαπάνες υγείας και η σύνταξη να γίνει «ανταποδοτική» και να υπολογίζεται στο σύνολο των εισφορών.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τη Δευτέρα η συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας

«Οργανώνουμε τον αγώνα μας - ισχυροποιούμε το μέτωπο αντίστασης». Με μπούσουλα αυτή ακριβώς την ανάγκη η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ καλεί τις εργαζόμενες, άνεργες γυναίκες στη συγκέντρωση που διοργανώνει για το Ασφαλιστικό τη Δευτέρα, 30/11, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών της Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Γυναικών, «η τρομοκρατία για τη "μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού" για την κακή κατάσταση της οικονομίας. Τα περί ισοτιμίας ανδρών και γυναικών, κλπ. λέγονται αποκλειστικά και μόνο για να αποπροσανατολίσουν, να τρομάξουν, να μπολιάζουν τις εργατικές συνειδήσεις με την απάτη και το δηλητήριο πως ό,τι συμφέρει τον καπιταλιστή τα συμφέροντα του οποίου προστατεύει η κυβέρνηση, συμφέρει και την εργαζόμενη γυναίκα».

Και υπογραμμίζει: «Το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό πρόβλημα των γυναικών και η χειροτέρευση του δεν είναι πρόβλημα μόνο των γυναικών. Είναι χτύπημα για όλη την οικογένεια, για όλη την εργατική τάξη. Ετσι μαζικά, ενιαία, όλοι οι εργαζόμενοι από κοινού, για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν, πρέπει να δώσουμε αποφασιστική και πετυχημένη απεργιακή απάντηση».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο «διάλογο»

Στη νέα παράσταση «διαλόγου» που ξεκίνησε χτες, η Αυτόνομη Παρέμβαση ήταν εκεί. Η συνδικαλιστική παράταξη, που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε στη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» μετά από προχτεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Οπως είχε κάνει και στον «κοινωνικό διάλογο» από τον οποίο πέρασε ο νόμος Ρέππα (2001), που ανέβασε εκβιαστικά («εθελοντικά» το μεταφράζουν ορισμένοι) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Οπως είχε κάνει και στο «διάλογο» που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όταν δρομολογήθηκε ο επόμενος αντιασφαλιστικός νόμος, ο «νόμος Πετραλιά» (2007) που οδήγησε στην ενιαιοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και δικαιωμάτων προς τα κάτω. Ετσι και χτες, λοιπόν, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί. Κατά την προσφιλή του τακτική, αφού νομιμοποίησε τη συνάντηση όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη, μετά χαρακτήρισε τη συνάντηση «καταχρηστική και ατελέσφορη». Για να αποχωρήσει καλώντας σε ... απεργία και προσπαθώντας να κρύψει το ρόλο που παίζει με «πυροτεχνήματα» και χωρίς επιτυχία.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δεν ξεγελούν τους εργάτες

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

«Για μια ακόμα φορά, οι "κοινωνικοί εταίροι" κυβέρνηση και πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατεδαφιστές των ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσα από 3 προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους (ΣΙΟΥΦΑ - ΡΕΠΠΑ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ) ετοιμάζουν με την ίδια πρακτική - μεθοδολογία και επιχειρηματολογία τον 4ο αντιασφαλιστικό νόμο. Πάλι επιτροπές, πάλι ειδικοί σύμβουλοι (όπως ο ΣΠΡΑΟΥ - ο ΤΙΝΙΟΣ - ο ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ κ.ά.) πάλι αναλογιστικές μελέτες και άλλα πολλά, για να δικαιολογήσουν τα προαποφασισμένα.

Αλήθεια, τι χρειάζονται όλα αυτά, αν είναι να καταργηθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μειωθούν τα όρια ηλικίας, να αυξηθούν οι συντάξεις και να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών;

Το "έργο" το έχουμε ξαναδεί, και ακόμα και οι πιο αφελείς «θεατές» είναι πια υποψιασμένοι.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ) που με την παρουσία της νομιμοποίησε το διάλογο απάτη και μετά αποχώρησε.

Οι εργαζόμενοι να μην ξεγελαστούν, να μην παραπλανηθούν από τα τεχνάσματα και τους ελιγμούς της κυβέρνησης. Το πακέτο των μέτρων είναι μεγάλο.

Απάντηση θα πάρουν όλοι αυτοί στις 17 Δεκέμβρη στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ τα συνδικάτα να οργανώσουν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανστρατιά στους δρόμους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό

Σε σχόλιο για το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα τεχνάσματα άρχισαν. Ενώ υπάρχουν οι νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, που τσεκούρωσαν ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις της ΕΕ, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και οι αξιώσεις του ΣΕΒ, οι συνεταίροι της ταξικής συνεργασίας καθησυχάζουν τους εργαζόμενους και συστήνουν επιτροπές μελέτης, όπως επί Σπράου και Γιαννίτση, για να νομιμοποιήσουν τον οριστικό ενταφιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Κανένας εφησυχασμός! Τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης υπάρχουν, στηρίζονται και από τη ΝΔ και μαζί θα επιδιώξουν να τα επιβάλουν με την ιδεολογική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, τους ελιγμούς και την ένταση του αντικομμουνισμού.

Το Ασφαλιστικό θα λυθεί υπέρ των εργαζομένων με πανστρατιά στους δρόμους του αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ