ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του λαού

Κατά 119,54% έχουν αυξηθεί τα δημοτικά τέλη μέσα σε 11 χρόνια

Καταψήφισε η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα» τον προϋπολογισμό για το 2010, καταγγέλλοντας για μια ακόμη φορά την ακολουθούμενη αντιλαϊκή - φορομπηχτική βαρβαρότητα που ακολουθείται στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Οπως δήλωσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης, κι αυτός ο προϋπολογισμός κινείται στη λογική υλοποίησης της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας, της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης, της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, μετατρέπει το δήμο σε μηχανισμό του κράτους, βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του λαού. Πρόσθεσε ότι τεράστιες ευθύνες φέρνουν και οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού στην ΚΕΔΚΕ στήριξαν την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας και της τοπικής φορολογίας, δικαιολογώντας αυτή την επιλογή τους στο όνομα της οικονομικής «αυτοτέλειας» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επισήμανε ότι αυτή η λογική που υλοποιήθηκε και στο Δήμο Θεσσαλονίκης είχε ως αποτέλεσμα στα 11 τελευταία χρόνια, που είναι δήμαρχος ο κ. Παπαγεωργόπουλος (1998-2009), οι αυξήσεις των δημοτικών τελών να έχουν ξεπεράσει το 119,54%.

Γενικότερα για τον προϋπολογισμό του 2010 η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα» επισημαίνει ότι:

-- Προωθεί την πολιτική του κεφαλαίου (ιδιωτικοποιήσεις, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων κλπ.) καθώς και την «ανταποδοτικότητα» για έργα ή υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην ανάπτυξη της περιοχής τους, δηλαδή για τα πάντα.

-- Οι δαπάνες για τις κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτισμό, αθλητισμό, παραμένουν στάσιμες ή και μειώνονται.

-- Συμβάλλει στην κατάργηση της αυτονόητης ευθύνης της κεντρικής εξουσίας να παρέχει αυτή τους αναγκαίους πόρους στην ΤΑ. Αντί αυτού, φροντίζει να εξασφαλίζονται αυτοί οι πόροι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, μέσω ανταποδοτικών τελών και από τοπική φορολογία σε βάρος των δημοτών.

-- Το σύνολο σχεδόν των έργων του Τεχνικού Προγράμματος (90,02%) εκχωρείται στους εργολάβους, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τις δημοτικές υπηρεσίες και τις μετατρέπει σε συντηρητές των εργολαβικών έργων.

-- Πρωτοστατεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη γενικότερη υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η μόνιμη σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στο Δήμο Θεσσαλονίκης ολοένα και αντικαθίσταται από την απασχόληση με δίμηνα, οκτάμηνα, 4ωρα κλπ. Ταυτόχρονα όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως μέσα εξαγοράς συνειδήσεων και χειραγώγησης.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ιδιωτικοποίηση προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ, αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, όπως φαίνεται και από την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, ζητώντας να σταματήσει η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και να επιστρέψει αυτή στο κράτος.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι συνέχεια των προηγούμενων της ΝΔ, είπε ότι έχει διαφορετική πολιτική, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα να επιστρέψει η ΕΥΑΘ στο κράτος, λέγοντας απλά ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Δηλαδή, να δοθεί ποσοστό σε ιδιώτες, ανοίγοντας, έτσι, το δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλησε να δώσει το 23% της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή, διαδικασία που σταμάτησε μετά την προκήρυξη των εκλογών και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι εκποιούσαν το δημόσιο πλούτο απλώς και μόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Ζιώγας είπε ότι η ΕΥΑΘ πρέπει είναι 100% δημόσια. Η περίπτωση ιδιωτικοποίησης της εν λόγω εταιρείας, συνέχισε, είναι ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε από αυτές της ΝΔ. Και τα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), κατήγγειλε ο βουλευτής, εκχωρούν δημόσιο πλούτο και αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό, ενώ μέσα από την πορεία της ιδιωτικοποίησης χτυπιούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ. Η λύση, κατέληξε, θα δοθεί μόνο με τη δημιουργία ενός δημόσιου ενιαίου φορέα υδάτινης ανάπτυξης και όχι με το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΕΪΤΖ
Πάντα μπροστά σε εμπόδια

Καμιά δέσμευση δεν ανέλαβε χτες η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου για την άρση των εμποδίων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών που έχουν προσβληθεί απ' το ιό του ΕΪΤΖ και δεν έχουν χαρτιά νομιμοποίησης για την παραμονή τους στη χώρα μας.

Το θέμα έρχεται συνέχεια στην επικαιρότητα μετά το καλοκαίρι του 2000, όταν εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου για τους περιορισμούς στη νοσηλεία των μεταναστών και η οποία συμπληρώθηκε στη συνέχεια με άλλες αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τους περιορισμούς στη νοσηλεία των μεταναστών κατάγγειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ Π. Γαργαλιάνος, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΕΪΤΖ.

Χτες η υπουργός Υγείας παρουσίασε τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΕΪΤΖ. Και όταν - παρόντος του Παν. Γαργαλιάνου - τέθηκε το ερώτημα για το αν θα καταργήσει ή όχι αυτές τις εγκυκλίους η υπουργός, αφού χρησιμοποίησε διάφορες φραστικές περικοκλάδες περί της αντιμετώπισης των μεταναστών στη χώρα μας, στο «διά ταύτα» απάντησε ότι στα πλαίσια αυτά ...μελετά και αυτό το θέμα.

Τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού συστήματος πρόληψης στη χώρα μας αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που παρουσίασε χτες η υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με αυτά, το 2008 καταγράφηκαν 582 νέες διαγνώσεις προσβολής απ' τον ιό, τόσες όσες είχαν καταγραφεί το 1998. Για το 2009 εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός νέων μολύνσεων θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Μέχρι και τις 31 Οκτώβρη 2009 ο αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 462, από τους οποίους οι 49 νόσησαν. Ο συνολικός αριθμός των οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας ανέρχονται σε 9.798, με τους άνδρες να υπερισχύουν (80,4%).

Εκδρομή ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε Βουλγαρία

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει 5ήμερη χριστουγεννιάτικη εκδρομή, στη Βουλγαρία, με επίσκεψη σε Σόφια, Βίτοσα, Ρίλα, Ζαντάνσκι και συναντήσεις με τις οργανώσεις «ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» και τη «Βουλγάρικη Αντιφασιστική Ενωση». Αναχώρηση, την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη και επιστροφή στην Αθήνα, την Κυριακή 27 Δεκέμβρη. Δηλώσεις συμμετοχής έως 8.12.09 - πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2108225407 και 2108831368. (Στην τιμή των 340 ευρώ το άτομο, περιλαμβάνονται: Μετακινήσεις, 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό - οι 3 σε Σόφια και 1 στο Ζαντάνσκι - και 3 γεύματα και χριστουγεννιάτικο γλέντι).

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λακωνίας και ο Σύλλογος «Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου» διοργανώνουν εκδήλωση - μνημόσυνο, στον τόπο θυσίας τους, τον Πασσαβά Γυθείου, την Κυριακή 6.12.09, προς τιμήν των πενήντα πατριωτών, αντιστασιακών κομμουνιστών που εκτελέστηκαν, εκεί, από τους Γερμανούς κατακτητές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμπρηστικές επιθέσεις

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια σημειώθηκε χθες, γύρω στις 5 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας υλικές ζημίες.

Το πρώτο χτύπημα έγινε σε όροφο πολυκατοικίας στην οδό Τσιμισκή, όπου στεγάζονται γραφεία Ξενοδοχειακής Επιχείρησης. Αμέσως μετά, έγινε έκρηξη στην είσοδο του δικηγορικού γραφείου του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ ένας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην είσοδο σπιτιού δημοσιογράφου και μέλους του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Ο τέταρτος εξερράγη στο σπίτι αστυνομικού στην Καλαμαριά. Ενας ακόμη εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο γραφείο του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ. βρέθηκε από τον θυρωρό πριν εκραγεί.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αλλη μια απόφαση σε βάρος συμβασιούχων

Για άλλη μια φορά, ο Αρειος Πάγος πρωτοστατεί με αποφάσεις του σε βάρος των συμβασιούχων, συνεχίζοντας την παράδοση της περιβόητης «εγκυκλίου Σανιδά» και της παλαιότερης απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί προεδρίας Ρ. Κεδίκογλου.

Αυτή τη φορά, το Β' Τμήμα Αρείου Πάγου αναίρεσε ευνοϊκές για τους συμβασιούχους αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε αιτήσεις αναίρεσης που είχε υποβάλει η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά 10 συμβασιούχων υπαλλήλων της.

Το Εφετείο είχε κρίνει ότι οι 10 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν κάλυπταν εποχιακές ή πρόσκαιρες, αλλά στην πραγματικότητα κάλυπταν πάγιες ανάγκες (εργάτες, χειριστές ανυψωτικών) και γι' αυτό η έννομη σχέση εργασίας τους θα έπρεπε να ήταν αορίστου και όχι ορισμένου χρόνου. Ετσι, η διακοπή της εργασίας τους το Δεκέμβρη του 2004, αποτελούσε άκυρη καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου.

Το Β' Τμήμα του Αρείου Πάγου (αποφάσεις 2131 και 2135 του 2009) υιοθέτησε τις απόψεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (20/2007) ότι δεν συνέτρεχαν προϋποθέσεις μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου ακόμα και να κάλυπταν πάγιες ανάγκες, γιατί το απαγορεύει το άρθρο 103 του συντάγματος και ο νόμος 2190/94.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ