Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του λαού

Κατά 119,54% έχουν αυξηθεί τα δημοτικά τέλη μέσα σε 11 χρόνια

Καταψήφισε η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα» τον προϋπολογισμό για το 2010, καταγγέλλοντας για μια ακόμη φορά την ακολουθούμενη αντιλαϊκή - φορομπηχτική βαρβαρότητα που ακολουθείται στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Οπως δήλωσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης, κι αυτός ο προϋπολογισμός κινείται στη λογική υλοποίησης της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας, της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης, της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, μετατρέπει το δήμο σε μηχανισμό του κράτους, βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του λαού. Πρόσθεσε ότι τεράστιες ευθύνες φέρνουν και οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού στην ΚΕΔΚΕ στήριξαν την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας και της τοπικής φορολογίας, δικαιολογώντας αυτή την επιλογή τους στο όνομα της οικονομικής «αυτοτέλειας» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επισήμανε ότι αυτή η λογική που υλοποιήθηκε και στο Δήμο Θεσσαλονίκης είχε ως αποτέλεσμα στα 11 τελευταία χρόνια, που είναι δήμαρχος ο κ. Παπαγεωργόπουλος (1998-2009), οι αυξήσεις των δημοτικών τελών να έχουν ξεπεράσει το 119,54%.

Γενικότερα για τον προϋπολογισμό του 2010 η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα» επισημαίνει ότι:

-- Προωθεί την πολιτική του κεφαλαίου (ιδιωτικοποιήσεις, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων κλπ.) καθώς και την «ανταποδοτικότητα» για έργα ή υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην ανάπτυξη της περιοχής τους, δηλαδή για τα πάντα.

-- Οι δαπάνες για τις κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτισμό, αθλητισμό, παραμένουν στάσιμες ή και μειώνονται.

-- Συμβάλλει στην κατάργηση της αυτονόητης ευθύνης της κεντρικής εξουσίας να παρέχει αυτή τους αναγκαίους πόρους στην ΤΑ. Αντί αυτού, φροντίζει να εξασφαλίζονται αυτοί οι πόροι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, μέσω ανταποδοτικών τελών και από τοπική φορολογία σε βάρος των δημοτών.

-- Το σύνολο σχεδόν των έργων του Τεχνικού Προγράμματος (90,02%) εκχωρείται στους εργολάβους, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τις δημοτικές υπηρεσίες και τις μετατρέπει σε συντηρητές των εργολαβικών έργων.

-- Πρωτοστατεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη γενικότερη υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η μόνιμη σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στο Δήμο Θεσσαλονίκης ολοένα και αντικαθίσταται από την απασχόληση με δίμηνα, οκτάμηνα, 4ωρα κλπ. Ταυτόχρονα όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως μέσα εξαγοράς συνειδήσεων και χειραγώγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ