Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ιδιωτικοποίηση προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ, αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, όπως φαίνεται και από την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, ζητώντας να σταματήσει η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και να επιστρέψει αυτή στο κράτος.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι συνέχεια των προηγούμενων της ΝΔ, είπε ότι έχει διαφορετική πολιτική, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα να επιστρέψει η ΕΥΑΘ στο κράτος, λέγοντας απλά ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Δηλαδή, να δοθεί ποσοστό σε ιδιώτες, ανοίγοντας, έτσι, το δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλησε να δώσει το 23% της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή, διαδικασία που σταμάτησε μετά την προκήρυξη των εκλογών και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι εκποιούσαν το δημόσιο πλούτο απλώς και μόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Ζιώγας είπε ότι η ΕΥΑΘ πρέπει είναι 100% δημόσια. Η περίπτωση ιδιωτικοποίησης της εν λόγω εταιρείας, συνέχισε, είναι ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε από αυτές της ΝΔ. Και τα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), κατήγγειλε ο βουλευτής, εκχωρούν δημόσιο πλούτο και αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό, ενώ μέσα από την πορεία της ιδιωτικοποίησης χτυπιούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ. Η λύση, κατέληξε, θα δοθεί μόνο με τη δημιουργία ενός δημόσιου ενιαίου φορέα υδάτινης ανάπτυξης και όχι με το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ