Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μονόδρομος ο αγώνας

Η κυβέρνηση απέναντι στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο δήμο «σφυρίζει αδιάφορα», όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Από την κινητοποίηση εργαζομένων της Νίκαιας χτες έξω από τη Βουλή
Από την κινητοποίηση εργαζομένων της Νίκαιας χτες έξω από τη Βουλή
Μόνος δρόμος για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου Νίκαιας, είναι ο συντονισμένος αγώνας, δήμου, εργαζομένων και κατοίκων. Αυτά τα λόγια του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, δείχνουν και το μονόδρομο του αγώνα που έχει επιβληθεί εξαιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης.

Στις 6 χτες το απόγευμα, η δημοτική αρχή μαζί με εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Παράλληλα, αντιπροσωπεία τους παρέδωσε ενημερωτικό υπόμνημα στα γραφεία όλων των κομμάτων.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση απέναντι στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί να «σφυρίζει αδιάφορα», τόνισε ο Στ. Μπενετάτος. Αφού υπογράμμισε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν Τοπική Αυτοδιοίκηση - φορομπήχτη, επισήμανε πως μόνον ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Η δημοτική αρχή ζητά «πάγωμα» για τρία χρόνια των τοκοχρεολυσίων, αύξηση σταθερά κάθε μήνα της επιχορήγησης του δήμου για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164, άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων στο δήμο. Για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες για τη μισθοδοσία μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη, η δημοτική αρχή ζητά την απόδοση των παρακρατηθέντων τοκοχρεολυσίων του Νοέμβρη, ενίσχυση με 1,5 εκατ. ευρώ και δάνειο 2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντ. Ρόβλιας, ενώ ο υπουργός Γ. Ραγκούσης ήταν για άλλη μια φορά απών. Ο υφυπουργός, στην τοποθέτησή του, όχι μόνο δεν έδωσε απάντηση στα συγκεκριμένα αιτήματα του δήμου, αλλά επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, αναφέροντας μόνο τα ποσά που δίνονται στο δήμο και παραλείποντας να αναφέρει ότι αυτά δε φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, γενικά και αόριστα, στο πρόβλημα ετών για τη λύση του οποίου δεν έκανε τίποτα η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η τωρινή του ΠΑΣΟΚ ...μόλις ανέλαβε. Η άσχημη οικονομική κατάσταση αφορά πολλούς δήμους, είπε ο Ν. Ρόβλιας και εμμέσως κάλεσε τις δημοτικές αρχές να επιβαρύνουν τους δημότες τους, προκειμένου να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα. «Δεν είναι λύση να τα ζητάμε όλα από το κράτος» είπε, καλώντας τους δήμους να εξαντλούν πριν όλες τις δικές τους δυνατότητες.

Η Β. Νικολαΐδου, στην παρέμβασή της, καταδίκασε την απουσία του αρμόδιου υπουργού από τη διαδικασία της συζήτησης και τόνισε ότι ο υπουργός εδώ και ένα μήνα αρνείται επίμονα να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Δήμου Νίκαιας, ενώ την περασμένη Πέμπτη βουλευτές της περιοχής και αντιπρόσωποι του δήμου έτυχαν υποδοχής από τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η βουλευτής είπε ότι ο Ν. Ρόβλιας απάντησε με γενικολογίες και υποβάθμισε το πρόβλημα. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 1992 συστηματικά παρακρατούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι να μετατρέπονται σε ζητιάνους. Η σημερινή δημοτική αρχή της Νίκαιας, συνέχισε, προχωράει σε κινητοποιήσεις για να αποσπάσει χρηματοδότηση και ζήτησε να «παγώσουν» τα τοκοχρεολύσια, όπως έχει γίνει και παλιότερα, να αυξηθεί η επιχορήγηση μετά και την τελευταία μονιμοποίηση εργαζομένων στο δήμο και να δοθεί η προγραμματισμένη δόση των παρακρατηθέντων ποσών.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) μέσα σε ένα χρόνο εκτόξευσε τον αριθμό των εργαζομένων και τους έφτασε στους 1.300, από 235, ενώ πήρε το 80% της τακτικής επιχορήγησης που έπρεπε να δοθεί στην επόμενη δημοτική αρχή. Και κάλεσε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να δώσει λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ