Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πανηγύρια

Σημαίες ανέμιζαν, πάλι, στους δρόμους, πανηγύρια και χαρές, νέο ξεκίνημα κι άλλα τέτοια. Σα να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ λίγα χρόνια πριν, μετά την ήττα απ' τη ΝΔ. «Σφουγγάρι» στα παλιά, υποστηρίζει ο νέος αρχηγός και αρκετοί ελπίζουν. Τα μαχαίρια μπήκαν στις θήκες και η «ενότητα» γίνεται το «σύμβολο» της «επόμενης μέρας». Χιλιάδες στήθηκαν για να ψηφίσουν για τον καινούριο πρόεδρο, συνεχείς οι παρατάσεις και οι εκκλήσεις για υπομονή. Αξίζει, λέγανε, η συμμετοχή, η συνδιαμόρφωση του αποτελέσματος.

Οποιος είχε το «κουράγιο» να παρακολουθήσει, έστω λίγο, τη «διαμάχη» για την εξουσία της ΝΔ άκουσε πολλά. Ακουσε για τα «τζάκια» που τελειώνουν, για τους μηχανισμούς που καταρρέουν, για το λαό που θα μιλήσει, για την κοινωνία που θ' «ακουμπήσει» και πάλι στις πλάτες της ΝΔ. Ακουσε γι' αυτούς που συμμετείχαν αδιάκοπα στις μάχες της «παράταξης», για τους άλλους που έφυγαν και ξαναγύρισαν, για τις πληγές που δημιούργησε η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ, για το τι είναι νόμιμο και τι είναι ηθικό, για τη μεγάλη οικογένεια της κεντροδεξιάς που θα ξαναγεννηθεί. Ακουσε για «την ψυχή του πληγωμένου Νεοδημοκράτη», για την επικοινωνία με το λαό που κόπηκε απ' τους «κακούς» και τώρα οι «καλοί» θα την αποκαταστήσουν.

Ακουσε κι άλλα σοβαρά κι αστεία, γραφικά και μη, που, προφανώς, δεν έχει νόημα να απαριθμηθούν. Δεν πρόκειται να μείνουμε στο «ξεκατίνιασμα» μεταξύ των υποστηρικτών των τριών υποψηφίων και την επιστροφή, από χθες, στο «όλοι μαζί». Δε θα σταθούμε στον τρόπο «δημοκρατικής εκλογής» (σύμφωνα με τα «πρότυπα» του ΠΑΣΟΚ) του νέου αρχηγού της ΝΔ. Δε θα μείνουμε ούτε, καν, στις υποσχέσεις και τα «δακρύβρεχτα» λόγια (αυτά μπορούν πολύ άνετα να γίνουν αφορμή για επιθεωρησιακά νούμερα τρίτης κατηγορίας).

Θα αναφερθούμε, σύντομα, σ' εκείνα που δεν είπαν οι τρεις υποψήφιοι. Αλήθεια, ακούσατε κάτι για την ουσία της πολιτικής της ΝΔ τα τελευταία χρόνια; Ακούσατε μήπως τον «ιδεολόγο» Αντώνη, τη «σύγχρονη» Ντόρα ή τον «λαϊκό» Πανίκα να διαφωνούν με το «πάγωμα μισθών» που είχε υποσχεθεί ο Κ. Καραμανλής προεκλογικά; Ακούσατε τίποτα για το Ασφαλιστικό και για τους νόμους της ΝΔ, για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης; Εγινε κάποιος «ιδεολογικός» καυγάς για τη μερική απασχόληση; Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους για την Παιδεία ή για την Υγεία; Μια εύκολη απάντηση θα ήταν μια ερώτηση: Γιατί να θέσουν ζητήματα για τα οποία ποτέ δεν έχουν διαφωνήσει;

Εδώ, όμως, έρχεται μια άλλη «απλή» ερώτηση. Τα χιλιάδες και χιλιάδες «γαλάζια παιδιά», που δεν έχουν καμία σχέση με το επόμενο μοίρασμα της εξουσίας, τι λόγο έχουν να φωνάζουν «Πιο ψηλά - πιο ψηλά με Αντώνη Σαμαρά»; Η ΝΔ παραμένει η ΝΔ, αυτή που ήταν, είναι και θα είναι. Χθες, όμως, τα «γαλάζια παιδιά» ξύπνησαν για να πιάσουν δουλειά (αν έχουν δουλειά) με το φόβο της απόλυσης και εισέπραξαν το ίδιο μεροκάματο, τον ίδιο μισθό, αυτόν που τους «προσφέρουν», χρόνια τώρα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χαρίζοντας «αλλού» εκατομμύρια. Το ίδιο συνέβη και στα «πράσινα παιδιά» την επόμενη μέρα των πανηγυρισμών για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ ή την εκλογή του προέδρου του. Η ζωή συνεχίστηκε και το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει κανονικά το πρόγραμμά του. «Παράλληλα», η σύμβαση εργασίας έληξε και το φροντιστήριο έκανε πάλι αύξηση...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ