ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύει τις κατοχικές δυνάμεις ο Ομπάμα

Αύξηση των κατοχικών δυνάμεων προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Αύξηση των κατοχικών δυνάμεων προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με το περιτύλιγμα της έναρξης της σταδιακής αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι το 2014 αναμενόταν χτες το βράδυ να προσπαθήσει να «πουλήσει» επικοινωνιακά τη δημοσιοποίηση της «νέας κατοχικής στρατηγικής», ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που θα ζητήσει την αποστολή ακόμα 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και 10.000 ανδρών από τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, πρόταση που φαίνεται να αρνούνται προς το παρόν Γαλλία και Γερμανία.

Τα περισσότερα από 30.000 νέα κατοχικά στρατεύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσαν πριν τις επίσημες ανακοινώσεις θα πρέπει να έχουν πάει στο Αφγανιστάν μέχρι το καλοκαίρι.

Στόχος των ΗΠΑ, όπως θα επαναλάμβανε και ο Μπ. Ομπάμα στις δηλώσεις του είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος στο Αφγανιστάν, που θα επιτρέψει τον απόλυτο έλεγχό του από τους ιμπεριαλιστές, με τη δικαιολογία της «τρομοκρατικής απειλής», ακόμα και μετά την ενδεχόμενη αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την περιοχή, έχοντας δημιουργήσει ένα προτεκτοράτο, που εξυπηρετεί στο ακέραιο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, με το μανδύα του τοπικού ελέγχου στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας, που επί της ουσίας θα εξακολουθήσουν να λογοδοτούν και να κατευθύνονται από τις σημερινές δυνάμεις κατοχής.

Ευχαριστημένος από τις εξελίξεις εμφανίζεται ο Χ. Καρζάι, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, σχετικά με τη στρατηγική της κατοχής και ενημερώθηκε για τη γραμμή που θα ακολουθήσει.

Την ίδια στιγμή, σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εκπρόσωποι 34 αντιπολεμικών και κοινωνικών οργανώσεων των ΗΠΑ που καταδικάζουν την κλιμάκωση του πολέμου και την αποστολή χιλιάδων επιπρόσθετων στρατευμάτων και σημειώνουν ότι «είναι ένας πόλεμος ενάντια στους απλούς ανθρώπους τόσο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Αφγανιστάν», ο οποίος «εάν συνεχιστεί θα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και χιλιάδων αμάχων Αφγανών» και «θα προκαλέσει την αποστροφή και το μίσος άλλων λαών καθώς το πιο πλούσιο κράτος έχει εξαπολύσει τον πόλεμο ενάντια σε ένα από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη», αναφέρουν.

ΕΕ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινές αντιδράσεις στη σουηδική πρόταση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- «Φωτιές» άναψε στο Ισραήλ η πρόταση της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους...

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξεσπάθωσαν κατά της ΕΕ, λέγοντας ότι εάν εμμείνει στην πρότασή της για την Ανατολική Ιερουσαλήμ «θα βλάψει την αξιοπιστία της ως μεσολαβητής στο μεσανατολικό ζήτημα...». Οι προειδοποιήσεις έγιναν παράλληλα με τις σκηνές που μετέδιδαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί από «συγκρούσεις» Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη με Ισραηλινούς επιθεωρητές που στάλθηκαν για να επιβάλουν την ανάσχεση της κατασκευής νέων εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη. Το τελευταίο προβλήθηκε ιδιαίτερα απ' τα ισραηλινά ΜΜΕ προκειμένου να εμφανιστεί πως η κυβέρνηση Νετανιάχου τάχα συνετίστηκε με τις διεθνείς φωνές για σταμάτημα των εποικισμών...

Αναφορικά με τη σουηδική πρόταση, η ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ» υποστήριξε ότι αναφέρεται σε λύση δύο κρατών με ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος που θα απαρτίζεται απ' τα (σκόρπια...) εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, το σουηδικό σχέδιο δεν προκαλεί τη θετική αντίδραση όλων των μελών της ΕΕ, με ορισμένες χώρες (π.χ. Ολλανδία) να θεωρούν κάτι τέτοιο «δύσκολο ακόμη σαν υπόθεση εργασίας»...

Μέχρι πρότινος η ΕΕ υποστήριζε ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι πρωτεύουσα και του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους υπό την προϋπόθεση της αμοιβαίας μεταξύ τους συμφωνίας...

Ο Ραφίκ Χουσεΐνι, σύμβουλος του προεδρεύοντος της Παλαιστινιακής Αρχής, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να σαμποτάρει κάθε διπλωματική προσπάθεια για επανέναρξη «ειρηνευτικών συνομιλιών».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για την προάσπιση του δικαιώματος του «εκκλησιάζεσθαι» και όχι φυσικά για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που συνθλίβονται στο όνομα της κρίσης, το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε υπέρ της προσφυγής της Καθολικής και Προτεσταντικής Εκκλησίας και έκρινε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων στο Βερολίνο τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα το Συνταγματικό Δικαστήριο που εδρεύει στην Καρλσρούη, στη δυτική Γερμανία, δικαίωσε εν μέρει τις Εκκλησίες που είχαν προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο επικαλούμενες παραβίαση του άρθρου 140 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι Κυριακές και οι εορτές είναι «ημέρες αργίας και πνευματικής ανάτασης» και απαγόρευσε το άνοιγμα των καταστημάτων για 4 συνεχόμενες Κυριακές. Ωστόσο δεν απαγόρευσε το άνοιγμα των καταστημάτων για κάποιες Κυριακές του χρόνου και για φέτος έκρινε ότι τα καταστήματα στο Βερολίνο θα μπορούν να προχωρήσουν κανονικά με το πρόγραμμά τους.

Υπενθυμίζεται, ότι στη Γερμανία τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν κατά μέσον όρο 4 Κυριακές ετησίως και καθένα από τα 16 περιφερειακά κρατίδια επιλέγει πότε θα γίνει αυτό. Ωστόσο το Βερολίνο πέτυχε το 2006 να επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων στην πόλη αυτή για 10 Κυριακές το χρόνο, μεταξύ των οποίων οι 4 που προηγούνται των Χριστουγέννων.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Κυνικές διαπιστώσεις για την αποστολή της ΕΕ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Ο Ιταλός αντιστράτηγος και διοικητής της ένοπλης δύναμης της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Στέφανο Καστανιότο, παραδέχθηκε χτες ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει κανένα σοβαρό εσωτερικό ή εξωτερικό κίνδυνο και ότι η ευρωενωσιακή αποστολή βρίσκεται εκεί «στο πλαίσιο πολιτικής απόφασης» των Βρυξελλών.

Την ίδια στιγμή, ο στρατηγός προέβλεψε ότι η αποστολή της ΕΕ δεν πρόκειται να φύγει εν ευθέτω χρόνω απ' τη χώρα αφού θα πρέπει να διασφαλιστεί μέχρις τέλους πως το προτεκτοράτο «υιοθετεί εσωτερικές πολιτικές που ταιριάζουν και θα επιτρέψουν την ένταξή της στην ΕΕ»...

Μετά τη συμφωνία του Ντέιτον, που τερμάτισε τις εχθροπραξίες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αναπτύχθηκε η ΝΑΤΟική δύναμη SFOR που παρέμεινε στην περιοχή ως το 2004, οπότε έδωσε τη σκυτάλη στους περίπου 2.000 στρατιώτες της ευρωενωσιακής αποστολής EUFOR - «Althea».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πολιτική αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Η κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, ανακοίνωσε χτες πως θα παράσχει απ' τον Απρίλη του 2010 πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα βρέφη που είναι φορείς του ιού HIV που προκαλεί το ΕΪΤΖ. Ο Ζούμα μιλώντας σε κεντρική εκδήλωση για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ ανακοίνωσε την παραπάνω απόφαση παρομοιάζοντας τον αγώνα κατά του ΕΪΤΖ με τον πολύχρονο αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ.

Ο Ζούμα δημοσιοποιώντας τη νέα πολιτική υγείας ανακοίνωσε τη χορήγηση πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όχι μόνο σε όλα τα βρέφη κάτω των 12 μηνών αλλά και σε όσους ασθενείς είναι φορείς των ιών που προκαλούν ΕΪΤΖ και φυματίωση και σε εγκυμονούσες που είναι θετικές στον ιό HIV. Ο Ζούμα σημείωσε ότι όλα τα κέντρα υγείας, όχι μόνο εξειδικευμένα κέντρα, θα παρέχουν συμβουλές, εξετάσεις και θεραπεία στους πάσχοντες από ΕΪΤΖ. Ζήτησε δε απ' όλους τους Νοτιοαφρικανούς να εξετάζονται τακτικά για τον ιό ΗIV.

Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο 80% των ασθενών με ΕΪΤΖ έως το 2011.

Η Νότια Αφρική είναι μία απ' τις χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά ασθενών και φορέων του ΕΪΤΖ. Υπολογίζεται ότι απ' τα περίπου 50.000.000 πληθυσμού της χώρας τα περίπου 5.700.000 έχουν μολυνθεί με τον ιό ΗIV.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντίδραση από το Ανώτατο Δικαστήριο στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την απαγόρευση εκ μέρους της αστυνομίας της χρήσης μυστικών αποδείξεων, προκειμένου να μην επιτρέπει στους ύποπτους για τρομοκρατία να αποφυλακίζονται με εγγύηση, αποφάσισε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, απόφαση που προκάλεσε τη δυσφορία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν που την χαρακτήρισε απόφαση «μη εξυπηρετική».

Το δικαστήριο με αφορμή την υπόθεση δύο ανδρών που φέρονται ότι συνδέονται με την τρομοκρατία, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να αρνείται την απελευθέρωση με την καταβολή εγγύησης σε κάποιον βάσει μυστικών αποδείξεων. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι πρέπει να δίνεται στους ύποπτους για τρομοκρατία «ένα ελάχιστο» πληροφοριών σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΑΡ.

Η ετυμηγορία αυτή έρχεται να προστεθεί στην απόφαση που είχε λάβει το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας τον Ιούνη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έπρεπε να αποκαλύψει τις μυστικές πληροφορίες που είχε από πράκτορές της που είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον υπόπτων, προκειμένου να τους επιβληθούν αυστηρές ποινές κατ' οίκον περιορισμού, για αρκετές ώρες την ημέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ