Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύει τις κατοχικές δυνάμεις ο Ομπάμα

Αύξηση των κατοχικών δυνάμεων προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Αύξηση των κατοχικών δυνάμεων προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με το περιτύλιγμα της έναρξης της σταδιακής αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι το 2014 αναμενόταν χτες το βράδυ να προσπαθήσει να «πουλήσει» επικοινωνιακά τη δημοσιοποίηση της «νέας κατοχικής στρατηγικής», ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που θα ζητήσει την αποστολή ακόμα 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και 10.000 ανδρών από τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, πρόταση που φαίνεται να αρνούνται προς το παρόν Γαλλία και Γερμανία.

Τα περισσότερα από 30.000 νέα κατοχικά στρατεύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσαν πριν τις επίσημες ανακοινώσεις θα πρέπει να έχουν πάει στο Αφγανιστάν μέχρι το καλοκαίρι.

Στόχος των ΗΠΑ, όπως θα επαναλάμβανε και ο Μπ. Ομπάμα στις δηλώσεις του είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος στο Αφγανιστάν, που θα επιτρέψει τον απόλυτο έλεγχό του από τους ιμπεριαλιστές, με τη δικαιολογία της «τρομοκρατικής απειλής», ακόμα και μετά την ενδεχόμενη αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την περιοχή, έχοντας δημιουργήσει ένα προτεκτοράτο, που εξυπηρετεί στο ακέραιο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, με το μανδύα του τοπικού ελέγχου στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας, που επί της ουσίας θα εξακολουθήσουν να λογοδοτούν και να κατευθύνονται από τις σημερινές δυνάμεις κατοχής.

Ευχαριστημένος από τις εξελίξεις εμφανίζεται ο Χ. Καρζάι, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, σχετικά με τη στρατηγική της κατοχής και ενημερώθηκε για τη γραμμή που θα ακολουθήσει.

Την ίδια στιγμή, σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εκπρόσωποι 34 αντιπολεμικών και κοινωνικών οργανώσεων των ΗΠΑ που καταδικάζουν την κλιμάκωση του πολέμου και την αποστολή χιλιάδων επιπρόσθετων στρατευμάτων και σημειώνουν ότι «είναι ένας πόλεμος ενάντια στους απλούς ανθρώπους τόσο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Αφγανιστάν», ο οποίος «εάν συνεχιστεί θα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και χιλιάδων αμάχων Αφγανών» και «θα προκαλέσει την αποστροφή και το μίσος άλλων λαών καθώς το πιο πλούσιο κράτος έχει εξαπολύσει τον πόλεμο ενάντια σε ένα από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη», αναφέρουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ