Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο αγώνας συνεχίζεται και θέτει νέους στόχους

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στις εκλογές
Από τις διαδηλώσεις ενάντια στις εκλογές
TEΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Χιλιάδες μέλη του Μετώπου γιόρτασαν τη «μεγάλη λαϊκή νίκη», δηλαδή το ρεκόρ αποχής που σημειώθηκε κατά τις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισαν, εκλογές της Κυριακής που διοργάνωσε το πραξικοπηματικό καθεστώς, οι οποίες σημαδεύτηκαν από ευρύτατη βία, καταστολή και νοθεία και ανέδειξαν ως νέο Πρόεδρο τον υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος, Πορφίριο «Πέπε» Λόμπο.

H αποχή κυμάνθηκε μεταξύ 65% και 70%, όπως τονίζει το Μέτωπο στη νέα ανακοίνωσή του, όπου προσθέτει ότι «απέτυχε η εκλογική φάρσα που είχε στήσει η ολιγαρχία της χώρας σε συνθήκες δικτατορίας», συνεπώς «επιβεβαιώνει την πρότασή μας για την ανακήρυξη των εκλογών ως παράνομων και επιπροσθέτως ενισχύει τη θέση μας για τη μη αναγνώριση του καθεστώτος που θα αναλάβει καθήκοντα την 27η Γενάρη». Μία σαφής αναφορά στον «εκλεγμένο Πρόεδρο» Πορφίριο Λόμπο. Παράλληλα, η ανακοίνωση του Μετώπου καλεί τις δημοκρατικές κυβερνήσεις και κυρίως το λαό της Ονδούρας να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων και της κυβέρνησης που θα ορκιστεί και καταλήγει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί ειδικά για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης που θα αλλάξει το Σύνταγμα και τη δομή της χώρας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια σε δηλώσεις από την πρεσβεία της Βραζιλίας τόνισε ότι οι εκλογές ήταν «φάρσα» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν τα επίσημα στοιχεία της δικτατορίας»... «Θεωρώ ότι άλλαξαν την εξωτερική πολιτική τους και στηρίζουν τα πραξικοπήματα ως λύση στα πολιτικά προβλήματα της περιοχής»...

Φως στο «μυστήριο» που καλύπτει το ζήτημα της συμμετοχής στις εκλογές ρίχνουν οι τελευταίες ανακοινώσεις της ίδιας της Εκλογικής Επιτροπής (TSE), όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Κεντρικής Αμερικής ACAN-EFE, κατά την οποία το σύνολο του εκλογικού σώματος από 4,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι έγινε 2.598.600 και συμμετείχαν τελικά 1.716.027!

Στο μεταξύ, ο Πορφίριο Λόμπο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι η σημαντικότερη χώρα για την Ονδούρα και εξέφρασε την «πεποίθηση» ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ινδονησία, τα ΗΑΕ και η Γαλλία θα αποδεχτούν την εκλογική διαδικασία.

Φυσικά ο Πορφίριο Λόμπο μπορεί να δηλώνει ό,τι «θέλει» αλλά η πραγματικότητα αναφέρει ότι με διακήρυξή της η Ιβηροαμερικανική Σύνοδος ναι μεν δεν κάνει αναφορά στις εκλογές αλλά καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το πραξικόπημα και ζητά την άμεση αποκατάσταση του Προέδρου Σελάγια. Οι χώρες της ALBA που συνεδρίασαν στο περιθώριο της Συνόδου καταδίκασαν τις «παράνομες εκλογές που διεξήχθησαν» και τις θεωρούν «μία ακόμη επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ». Να αποκηρύξει τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους καλεί και η Εθνική Ενωση Νομικών των ΗΠΑ (National Lawyers Guild)... Ούτε καν οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν, ακόμη, τις εκλογές. Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, Αρτούρο Βαλενσουέλα, «οι εκλογές ήταν ένα σημαντικό βήμα αλλά ανεπαρκές». Προφανώς οι ΗΠΑ περιμένουν πλέον την επόμενη κίνηση, την αποκατάσταση του Προέδρου Σελάγια από το Κογκρέσο, της οποίας η συζήτηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ