Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι απειλές για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σωρεία αντιδράσεων σήμανε η ανακοίνωση του Ιράν ότι προτίθεται να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα με την κατασκευή 10 νέων σταθμών εμπλουτισμού ουρανίου. Η ανακοίνωση αυτή εμφανίστηκε σαν αντίδραση στην καταδικαστική απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σχετικά με την κατασκευή μυστικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν, ξεκινώντας ένα ντόμινο αντιδράσεων και δηλώσεων, εκ μέρους τόσο των ΗΠΑ, όσο και άλλων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ζητούν κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι δε σκοπεύει να μεταβάλλει την πολιτική της.

Χτες, η Κίνα εμφανίστηκε να διαφοροποιείται αν και στη Σύνοδο της ΙΑΕΑ, υποστήριξε το ψήφισμα εναντίον του Ιράν, ζητώντας την επίλυση του προβλήματος με διάλογο και όχι με κυρώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε λάθος πολιτική απέναντι στην Τεχεράνη, αντίθετα η Μόσχα φαίνεται να τάσσεται υπέρ των κυρώσεων αναφέροντας ότι η «στάση του Ιράν αναγκάζει τη διεθνή κοινότητα να σκεφθεί» το ενδεχόμενο αυτό. Η ΙΑΕΑ υποστήριξε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις, από το Ιράν, σχετικά με τα προαναγγελθέντα σχέδιά του, καθώς δεν έχει ενημερώσει την υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ, χτες το Ιράν επιβεβαίωσε ότι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης συνέλαβαν και κρατούν, από τις 25 Νοέμβρη, πέντε Βρετανούς. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, «τα πραγματικά περιστατικά και οι λεπτομέρειές τους εξετάζονται και μόλις η ιστορία διαλευκανθεί θα υπάρξει ενημέρωση». Η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ, ωστόσο, διαμηνύει ότι αν αποκαλυφθεί ότι οι Βρετανοί κρατούμενοι που συνελήφθησαν στον Κόλπο είχαν «κακή πρόθεση», το Ιράν θα λάβει σοβαρά μέτρα εναντίον τους. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε χθες ότι κράτηση των Βρετανών στο Ιράν, δεν έχει σχέση με την πολιτική και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς όπως δημοσιοποιήθηκε εισήλθαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα «κατά λάθος», όταν το αγωνιστικό τους σκάφος κατευθυνόταν από το Ντουμπάι στο Μπαχέιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ