Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πολιτική αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Η κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, ανακοίνωσε χτες πως θα παράσχει απ' τον Απρίλη του 2010 πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα βρέφη που είναι φορείς του ιού HIV που προκαλεί το ΕΪΤΖ. Ο Ζούμα μιλώντας σε κεντρική εκδήλωση για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ ανακοίνωσε την παραπάνω απόφαση παρομοιάζοντας τον αγώνα κατά του ΕΪΤΖ με τον πολύχρονο αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ.

Ο Ζούμα δημοσιοποιώντας τη νέα πολιτική υγείας ανακοίνωσε τη χορήγηση πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όχι μόνο σε όλα τα βρέφη κάτω των 12 μηνών αλλά και σε όσους ασθενείς είναι φορείς των ιών που προκαλούν ΕΪΤΖ και φυματίωση και σε εγκυμονούσες που είναι θετικές στον ιό HIV. Ο Ζούμα σημείωσε ότι όλα τα κέντρα υγείας, όχι μόνο εξειδικευμένα κέντρα, θα παρέχουν συμβουλές, εξετάσεις και θεραπεία στους πάσχοντες από ΕΪΤΖ. Ζήτησε δε απ' όλους τους Νοτιοαφρικανούς να εξετάζονται τακτικά για τον ιό ΗIV.

Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο 80% των ασθενών με ΕΪΤΖ έως το 2011.

Η Νότια Αφρική είναι μία απ' τις χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά ασθενών και φορέων του ΕΪΤΖ. Υπολογίζεται ότι απ' τα περίπου 50.000.000 πληθυσμού της χώρας τα περίπου 5.700.000 έχουν μολυνθεί με τον ιό ΗIV.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ