ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΈΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Η πρόληψη που έμεινε στα χαρτιά

Ο ΟΗΕ όρισε την 26η  του Ιούνη ως Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών,  με σκοπό την εστίαση των Μέσων Ενημέρωσης και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης  απέναντι στη μάστιγα που απειλεί τη νεολαία

Η πρόληψη ξεκινά απ' τα πρώτα βήματα του παιδιού και ιδιαίτερο ρόλο έχει να παίξει το σχολείο
Η πρόληψη ξεκινά απ' τα πρώτα βήματα του παιδιού και ιδιαίτερο ρόλο έχει να παίξει το σχολείο
Ηταν Απρίλης του 1997. Μέσα σε λίγες μέρες οχτώ νέοι έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά.

Οι τραγικοί θάνατοι νεαρών χρηστών τοξικών ουσιών προσέλκυσαν, τότε, τους προβολείς της δημοσιότητας στο θέμα της εξάρτησης. Στις 8.4.1997 το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με ανακοίνωσή του υπογράμμιζε: «Ο θάνατος δεν είναι απαραίτητα η μοιραία κατάληξη της εξάρτησης». Καταθέτοντας την εμπειρία του απ' τις θεραπευτικές τους το ΚΕΘΕΑ τόνιζε: « Υπάρχει διέξοδος απ' την εξάρτηση. Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της πραγματικότητας είναι τα εκατοντάδες άτομα που ολοκλήρωσαν τα προγράμματά μας και σήμερα αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας μας».

Εκείνη τη φορά ο συχνά επαναλαμβανόμενος κύκλος «Θάνατοι - ανησυχία - κινδυνολογία - πανικός - "ξεφούσκωμα" - λησμονιά μέχρι τους επόμενους θανάτους», φάνηκε να σπάει.

Η τότε ηγεσία του υπουργείου -καθώς και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης- επικέντρωσαν στην πρόληψη. Ετσι στις 9.4.1997 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε ανακοινώσεις μεταξύ των οποίων ήταν και τα εξής:

  • Την επόμενη τριετία (δηλαδή μέχρι το 2000) θα ιδρυθούν Κέντρα Πρόληψης σε κάθε νομό της χώρας και για το 1997 σε 2 νομούς ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Για το λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης τα Κέντρα Πρόληψης θα λειτουργούν ανά συγκρότημα όμορων δήμων, ανάλογα με τους πληθυσμούς. Τα Κέντρα Πρόληψης ιδρύονται με συμβάσεις τριετούς διάρκειας μεταξύ του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Νομαρχιακής - Τοπικής Αυτοδιοίκησης - επιστημονικών ή άλλων τοπικών φορέων.
  • Ιδρύονται, εντός του 1997, από τον ΟΚΑΝΑ πέντε νέα θεραπευτικά προγράμματα (εκ των οποίων τρία στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης) και δύο προγράμματα άλλης θεραπευτικής προσέγγισης, χωρίς τη χορήγηση υποκαταστάτων, στην Αχαΐα και την Κρήτη.
Χάσματα και αντιφάσεις

Σήμερα παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών και ο απολογισμός εκείνων των εξαγγελιών παρουσιάζει χάσματα και αντιφάσεις απ' την ίδια την κυβέρνηση.

Ο απολογισμός είναι ασαφής και για την ίδια την κυβέρνηση.

Στις 15.3.2000 ο Κ. Σημίτης παρουσίασε στο Ζάππειο τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το «Νέο Κοινωνικό Κράτος». Αναφερόμενος στα ναρκωτικά είπε μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Επεκτείνουμε ταυτόχρονα τις πολιτικές πρόληψης. Δημιουργήσαμε 35 κέντρα πρόληψης σε 29 νομούς της χώρας, ενώ προγραμματίζεται η ταχεία λειτουργία άλλων 45 κέντρων».

Στις ολοσέλιδες προεκλογικές καταχωρήσεις του ΠΑΣΟΚ στις εφημερίδες γινόταν λόγος για «40 Κέντρα πρόληψης», ενώ υπήρχε και η.... δέσμευση για «την ολοκλήρωση Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών».

Αυτές οι διαφορές και τα χάσματα απλώς πιστοποιούν ότι η πρόληψη έμεινε στα χαρτιά. Πέραν του ότι δεν έγιναν Κέντρα Πρόληψης σε όλους τους νομούς και όπου έγιναν υπολειτουργούν, ενώ οι εργαζόμενοι σε ορισμένα από αυτά μένουν απλήρωτοι για μήνες. (Στα Γιάννινα λόγου χάρη πληρώθηκαν μετά από έξι μήνες).

Τα τρία Κέντρα με υποκατάστατα μεθαδόνης -που στην πιλοτική τους μορφή είχαν ως τελικό στόχο την απεξάρτηση- λειτούργησαν, αλλά συνολικά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Απ' τα άλλα προγράμματα λειτούργησε μόνο εκείνο της Πάτρας.

Ετσι, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση των προγραμμάτων με νέα υποκατάστατα σε προγράμματα καθαρά συντήρησης, τη στιγμή που η πολυτοξικομανία αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις.

«Υποκατάσταση» και του ΟΚΑΝΑ

Πέρα απ' τον οικονομικό στραγγαλισμό των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω» η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί στο περιθώριο και τον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ. Το τμήμα που έχει την εποπτεία των κέντρων πρόληψης δεν είχε ποτέ περισσότερα από τρία ή τέσσερα άτομα προσωπικό.

Ετσι αυτό τον καιρό μελετάται η ανάθεση της υποστήριξης και η εποπτεία αυτού του τομέα στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ). Δηλαδή ένα απ' τα πιο νευραλγικά κομμάτια του ΟΚΑΝΑ βαίνει προς... υποκατάσταση.

Πέρα απ' όλα τ' άλλα, η κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο τους εργαζόμενους ΟΚΑΝΑ, για να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις (ΣΣΕ), τις διαιτητικές αποφάσεις και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ετσι αρνήθηκε πεισματικά από το περασμένο καλοκαίρι να εφαρμόσει την απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για την εφαρμογή ΣΣΕ στον ΟΚΑΝΑ, ενώ ταυτόχρονα κατέφυγε στα δικαστήρια για την αναστολή εν πρώτοις και στη συνέχεια την ακύρωση.

Και επειδή η κυβέρνηση δεν ήταν σίγουρη για την αποτελεσματικότητα της δικαστικής οδού, προχώρησε και στην έκδοση μιας υπουργικής απόφασης (31.3.1999), με την οποία ενέτασσε τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ σε έναν τύπο ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου.

Χρειάστηκαν οι πολύμηνοι αγώνες των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση των ΟΜΕΔ και να δηλώσει διά της νέας ηγεσίας ότι θα αποσύρει τις δικαστικές προσφυγές που εκκρεμούν.


Ρεπορτάζ:
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΚΚΕ
Κοινωνικό κίνημα κόντρα στις αιτίες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

«Η φετινή 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, έρχεται να δώσει μια ηχηρή απάντηση στις θριαμβολογίες κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων για την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η ανακοίνωση, που το μεγάλο κεφάλαιο μετράει τα κέρδη του, ο ελληνικός λαός μετράει τα πεθαμένα στους δρόμους παιδιά του. Τα παιδιά που το μέλλον τους έτσι και αλλιώς είναι υποθηκευμένο στο βωμό της "οικονομίας της αγοράς", της όξυνσης της κοινωνικής κρίσης, της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της αποξένωσης και των ατομικών "λύσεων". Αυτή η πραγματικότητα αντανακλάται και μέσα στην όξυνση του προβλήματος των ναρκωτικών. Διαπιστώνεται, με τραγικό τρόπο, η αύξηση των θανάτων λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Περισσότεροι νέοι άνθρωποι, σ' όλο και μικρότερες ηλικίες παγιδεύονται στους ψεύτικους παραδείσους. Νέες ουσίες, νέοι τρόποι χρήσης κάνουν την εμφάνισή τους. Αυξάνεται ο τζίρος της παράνομης ναρκοοικονομίας. Ο χαρακτήρας της τοξικομανίας γενικεύεται και οδηγεί πλέον στην πολυτοξικομανία. Υψιστες κατά συνέπεια είναι οι ευθύνες και της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της αντιναρκωτικής πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται στα πλαίσια της διαχείρισης του προβλήματος μέσα από τις πολιτικές της μείωσης της βλάβης. Απροκάλυπτα συρρικνώνει τις κοινωνικές παροχές, μειώνει αντί να αυξάνει τα κονδύλια των θεραπευτικών κοινοτήτων, ενισχύει τις υπηρεσίες διανομής υποκατάστατων, προωθεί τη "ναρκοκουλτούρα", καλλιεργεί την ιδέα της νομιμοποίησης των ναρκωτικών ουσιών. Μέσα από τις λογικές της νομιμοποίησης, του διαχωρισμού σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα αίτια που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα, να θεσμοθετήσει ένα ιδιότυπο κοινωνικό περιθώριο, να οδηγήσει τον ελληνικό λαό στη συνήθεια να ζει με τα ναρκωτικά».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ είναι αντίθετο τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική που φυλακίζει τους χρήστες και αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους, όσο και με τις πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος. Το ΚΚΕ πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος, που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που παράγουν το πρόβλημα. Σ' αυτή την κατεύθυνση στηρίζει τη μόνη ρεαλιστική λύση, που είναι η πολιτική πρόληψης - θεραπείας και η κοινωνική επανένταξη. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση, δεν μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες κυριαρχίας του κέρδους και της δήθεν "ελεύθερης οικονομίας"».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταθερά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

«Η 26η Ιούνη αποτελεί μια αφορμή για προβληματισμό και δράση ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ και υπογραμμίζει: «Η ΚΝΕ δε δραστηριοποιείται ενάντια στα ναρκωτικά μόνο ενόψει της 26ης Ιούνη με ευκαιριακό τρόπο. Η δράση της οργάνωσής μας είναι σταθερά προσανατολισμένη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

«Καταθέτουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, καθημερινά τη δική μας συμβολή στη διαμόρφωση ισχυρών προσωπικοτήτων, που δεν έχουν ανάγκη "τεχνητούς παραδείσους" και υποκατάστατα:

  • Με την ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή.
  • Προβάλλοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστική, ανυπότακτη, αισιόδοξη στάση ζωής ενάντια στον ατομικισμό, στα ιλουστρασιόν πρότυπα του καπιταλισμού, στον πολιτισμό, γενικότερα, ενός συστήματος που σαπίζει και αξιοποιεί τα ναρκωτικά για την κοινωνική και πολιτική απονέκρωση των νεανικών συνειδήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι στατιστικές αναγνωρίζουν τη ραγδαία επέκταση της τοξικομανίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Σοβαρές ευθύνες γι' αυτό φέρει η κυβέρνηση της χώρας επειδή:

  • Με την πολιτική της εντείνει τα προβλήματα της νεολαίας και τα αδιέξοδα στη ζωή και το μέλλον της, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την τάση αναζήτησης "τεχνητών παραδείσων".
  • Υποχρηματοδοτεί την πρόληψη, τις θεραπευτικές κοινότητες και τα προγράμματα θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
  • Με τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια, έχει ουσιαστικά διευκολυνθεί η εμπορία και η διακίνηση των ναρκωτικών.
  • Με τη δημιουργία προγραμμάτων "συντήρησης". Με την προώθηση από επίσημα κυβερνητικά στελέχη απόψεων "διαχωρισμού" και "νομιμοποίησης", καλλιεργείται η αποδοχή της χρήσης ναρκωτικών και ο συμβιβασμός με το πρόβλημα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΚΝΕ θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, ώστε το κίνημα της νεολαίας να εντείνει τη δράση του ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στην πάλη του για τα δικαιώματα της νεολαίας».

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ

(Τα χιτλερικά θεριά)

ΩΡΑ του Θεριστή, ώρα επετειακή κι αλησμόνητη... Θυμάσαι πάντα εκείνη τη μέρα, στιγμή με στιγμή, (22 Ιούνη 1941) καθώς η Αθήνα, που ζούσε τους πρώτους μήνες της φασιστικής κατοχής ψιθυριστά μάθαινε πως εκείνη τη νύχτα τα βαθιά χαράματα η χιτλερική ορδή χτυπούσε ύπουλα τη Σοβιετική Ενωση. Ηταν Κυριακή...

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ολόκληρη, οι σκλαβωμένες χώρες της Ευρώπης, όλοι βαστούσαν την ανάσα τους, καθώς άρχιζε η φοβερή δοκιμασία και τιτανομαχία του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού με την πιο ισχυρή ως τότε στρατιωτική μηχανή, τη χιτλερική Βέρμαχτ. Και τελικά άντεξαν και σύντριψαν το φασιστικό θεριό. Κι ανάσανε βαθιά τότε όλος ο κόσμος.

ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ σήμερα από ένα άρθρο του Ηλία Ερεμπουργκ, αποσπασματικά μερικά σημεία που αναφέρονται στη σοβιετική νεολαία ακριβώς τα χρόνια που έφθανε ο πόλεμος. Είναι μερικές σκέψεις του Ερεμπουργκ καθώς έβλεπε, όπως έγραφε, μια λεπτεπίλεπτη νεολαία να κάνει όνειρα και να σχεδιάζει το μέλλον, ενώ πλησιάζει φοβερή δοκιμασία. Και το ερώτημα αυτό ήταν αν αυτά τα παιδιά θα αντέξουν, θα τα βγάλουν πέρα με τα φασιστικά τέρατα;

ΤΗ ΜΕΡΑ, που οι χιτλεροφασίστες χτυπούσαν την πατρίδα μας- γράφει ο Ηλίας Ερεμπουργκ (22 Ιούνη 1941) τέλειωναν τα μαθήματα κι οι μαθητές έδιναν εξετάσεις. Οι έφηβοι βγαίνανε στη ζωή... Κι έκαναν όνειρα. Γι' αυτούς η ζωή ήταν ο πόλεμος. Και τα πανεπιστήμια το πεδίο της μάχης. Οι κοπέλες μας έφυγαν μακριά στο Καζαχστάν, για να δουλέψουν στα πολεμικά εργοστάσια και στα μεταλλεία.

ΟΙ νέοι κι οι νέες που έπλαθαν της ειρήνης και της δημιουργίας τα όνειρα, που έγραφαν στίχους κι έκαναν κάθε λογής σχέδια ανέβηκαν πάνω στα τανκς, στα αεροπλάνα. Η γενιά η «λεπτεπίλεπτη», που ποτέ δε σκέφθηκε του πολέμου την κοσμοχαλασιά, πολεμούσε ηρωικά τα θηρία του Χίτλερ άτρομη κι ηρωική σ' όλα τα μέτωπα. Αντεχε και νικούσε...

ΠΟΙΟΣ δε θυμάται τη θρυλική Ζώγια, την «Τάνια» που παρτιζάνα έπεσε στα χέρια των Γερμανών και με το σχοινί της κρεμάλας στο λαιμό μέσα στην πλατεία του χωριού της αψηφώντας τους δημίους βροντοφώναξε: «Γεια σας σύντροφοι. Μη φοβάστε, να πολεμήσετε. Ο Στάλιν είναι μαζί μας...».

ΟΙ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ δήμιοι στο πέρασμά τους, όσο μπόρεσαν στην πρώτη φάση να διεισδύσουν στο έδαφος της Σοβιετικής Ενωσης σκόρπισαν, ολούθε την καταστροφή και το θάνατο. Οχι μόνο οι πολεμιστές του Κόκκινου Στρατού, αλλά και οι άμαχοι γυναίκες, γέροι, παιδιά γνώρισαν τη φρίκη και την εξόντωση.

ΜΕΝΟΥΝ έτσι μαρτυρίες συγκλονιστικές αυτών, που επέζησαν τα γράμματα (χιλιάδες), τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έστειλαν στην εφημερίδα «Πράβντα» και που τα πιο χαρακτηριστικά τυπώθηκαν σε βιβλία, που ένα από αυτά πήρε τον τίτλο «Πόλεμος - Λαός - Πατρίδα». Οσο κι αν μας έχει ξεμακρύνει ο χρόνος (59 χρόνια από τότε) τα γράμματα αυτά απλά, δωρικά γεννάνε στους ανθρώπους αισθήματα μίσους και περιφρόνησης, για τους χιτλεροφασίστες εισβολείς, αλλά και για όλους εκείνους που τους εξέθρεψαν και που σήμερα βαδίζουν πάνω στα δικά τους αχνάρια.

ΜΙΑ πολύ αγαπητή δική μας αντιστασιακή εφημερίδα τα «ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΝΕΑ», στην αρχή πολυγραφημένη, έπειτα τυπωμένη με πλούσια ειδησεογραφία έχει καταγράψει σε μοναδικά και ολοζώντανα κείμενα την τιτανομαχία του ανατολικού μετώπου σ' όλες τις φάσεις.

ΑΠΟ τα «ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΝΕΑ» και το πορτρέτο του σοβιετικού παρτιζάνου μαχητή, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην «Πράβντα» και το κατέγραφε το συνεργείο της παράνομης εφημερίδας μας στην Αθήνα. «... Παραμονεύουν ατέλειωτες νύχτες στο σκοτάδι. Πρέπει να 'χουν μάτι αητού... Πολλές φορές φράζουν με τα κορμιά τους τα πολυβόλα... πέφτουν οι ίδιοι πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές...».

ΕΚΕΙΝΗ η μέρα ήταν Κυριακή 22 του Ιούνη 1941. Στα αίματα κολυμπούσε ακόμη η Κρήτη. Ο φοβερότερος κι ο πιο αιματηρός πόλεμος ξεκινούσε. Ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Εντγκαρ Σνόου έγραφε στην εφημερίδα του (1944) «... Τόσο στο μέτωπο, όσο και στα μετόπισθεν δρούσε η καθοδηγητική δύναμη της σοβιετικής κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μόνο ένας τυφλός μπορεί να αρνείται τώρα, ότι ο θρίαμβος του Κόκκινου Στρατού ήταν θρίαμβος του σοβιετικού σοσιαλισμού, του σοβιετικού σχεδιασμού, του σοβιετικού συστήματος».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αύριο η παναττική συγκέντρωση και πορεία

Πλήθος άλλων εκδηλώσεων οργανώνονται αύριο

Το δικό τους μήνυμα κατά των ναρκωτικών θα εκφράσουν με πολύμορφες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 26 Ιούνη 2000, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, διάφοροι φορείς.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) οργανώνει τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, παναττικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών. Στις 8 μ.μ., θα ξεκινήσει πορεία, η οποία, οδηγούμενη από μεγάλο αριθμό τυμπανιστών - μουσικών, θα επιδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης στην ΕΣΗΕΑ, στη Βουλή και στον ΟΗΕ.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας «18 Ανω».

Επίσης η ΚΝΕ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην εκδήλωση του ΕΣΥΝ.

«Στροφή» και «Διάβαση»
«Αν βλέπεις τη ζωή θολά, έλα στην Ερμού και... Δες τη με άλλο μάτι, ΚΑΘΑΡΑ!»

Αυτό το μήνυμα θα στείλει αύριο το πρωί η κοινότητα «Στροφή». Στις 10.30 πμ 400 έφηβοι και γονείς θα περπατήσουν σε ομάδες στους δρόμους της Αθήνας, μεταφέροντας το μήνυμά τους γι' αυτή τη μέρα, αλλά και για κάθε μέρα. Οι νέοι θα περάσουν από την Ομόνοια, την Πανεπιστημίου, το Θησείο, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, την Ακαδημία.

Οι ομάδες θα καταλήξουν στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα (πεζόδρομος Ερμού), όπου θα γίνει συναυλία με τους «Apurimac» και τα μουσικά σχήματα της «Στροφής» και της «Διάβασης».

Στην εκδήλωση της «Στροφής» θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Νίκο Σοφιανόστις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

  • Αύριο το Ανοιχτό Θεραπευτικό πρόγραμμα «Διάβαση» θα έχει ενημερωτικό καφενείο στην Πλατεία Σανταρόζα από τις 11 πμ μέχρι 2 μμ.
Υπουργείο και ΟΚΑΝΑ

Το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) οργανώνουν αύριο εκδήλωση στο Ζάππειο, ώρα 7.30 μμ.

  • Σήμερα τα μέλη του Θεραπευτικού Δικτύου Πάτρας θα διασχίσουν κολυμπώντας την απόσταση Ρίου - Αντιρρίου για να διαδώσουν το μήνυμα «Γέφυρα ζωής» προς τα άτομα που έχουν ανάγκη.
  • Αύριο το Κέντρο Βοήθειας του ΟΚΑΝΑ (Γ` Σεπτεμβρίου 21) θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του (11.30 πμ-1.30 μμ) για επίσκεψη και συζήτηση με εξαρτημένα άτομα.
Κεντρικό θέμα στις προφεστιβαλικές

Πολλές από τις εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι αφιερωμένες στο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών και τον αγώνα ενάντια στην εξάρτηση. Επίσης, μεθαύριο Τρίτη, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του «Στεκιού της κοινωνικής επανένταξης» της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ.

Απόψε, μετά τις 8 μ.μ., οι οργανώσεις της ΚΝΕ θα στήσουν «Στέκια ενημέρωσης» για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Μπουρναζίου στο Περιστέρι, στην πλατεία Συντριβανίου στο Παγκράτι, στο Θησείο και στην κεντρική πλατεία του Ν. Ηρακλείου, ενώ αύριο θα στήσουν «Στέκια ενημέρωσης» στο κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια, Προπύλαια, Σύνταγμα).

Νίκος Παρασκευόπουλος

Πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

Αιχμή του δόρατος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είναι η θεραπεία μέσω τω θεραπευτικών κοινοτήτων. Εχουμε τα στεγνά προγράμματα με ένα ριζικό τρόπο αντιμετώπισης και οδηγούν στην αποτοξίνωση. Το ΚΕΘΕΑ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Ενα κράτος πρόνοιας θα έπρεπε να ενισχύει όλες τις σοβαρές προσπάθειες. Ετσι εμείς θα μπορούσαμε να καλύψουμε τεράστια θεραπευτικά κενά, όπως, π.χ., τα Γιάννινα ή τη Θράκη.

Το ΚΕΘΕΑ μετά την πολύχρονη δραστηριότητά του έχει πλέον τη δυνατότητα για παρέμβαση και στην πρόληψη, καθώς μέσα απ' τη θεραπευτικά προγράμματα έχει εντοπίσει βασικές αιτίες για την προσφυγή στις ουσίες. Ετσι μπορεί να κάνει και προτάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Κατερίνα Μάτσα

Επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω»

Πρόληψη σημαίνει παρέμβαση μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι πριν ακόμα εγκατασταθεί η εξάρτηση από ουσίες στο συγκεκριμένο άτομο. Αυτή η παρέμβαση που πρέπει να γίνεται σε πολλά επίπεδα (στην οικογένεια, στο σχολείο, στη γειτονιά, στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στους χώρους δουλιάς), μπορεί να πάρει πολλές μορφές (σεμινάρια, ομάδες, πολιτιστικές και άλλες παρεμβάσεις). Ολες έχουν ως θεμέλιό τους τη ρήξη με τις τρέχουσες αντιλήψεις και πρακτικές ενός τρόπου ζωής, που ευνοεί τις φυγές κάθε είδους από την πηγή των κοινωνικών αντιφάσεων. Ολες πρέπει να παίρνουν υπόψη τους τις γεωγραφικές, πολιτιστικές και άλλες ιδιαιτερότητες στο επίπεδο της χώρας.

Στόχος της πρόληψης, που προϋποθέτει μια κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της επιστημονικής αλήθειας, ενάντια σε μύθους και προκαταλήψεις, αλλά και η εμπλοκή όλων των κατοίκων κάθε περιοχής σε μια συλλογική διαδικασία αλλαγών στον τρόπο σκέψης, έκφρασης, λειτουργίας τους μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το «18 Ανω», θεωρεί υποχρέωση και δικαίωμά του να παρεμβαίνει καθοριστικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής και προς αυτή την κατεύθυνση να δίνει τις μάχες του.

Στόχος μας είναι η παρέμβασή μας με αυτή τη φιλοσοφία, να επεκταθεί και πέρα από τους δήμους στους οποίους ήδη παρεμβαίνουμε (Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα, Περιστέρι κλπ.) αγκαλιάζοντας όλους τους μαζικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ