ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ELITE
Ξεκίνησαν κατάληψη και επίσχεση εργασίας

Στο δρόμο του αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο και να πετάξει τους 250 εργάτες στο δρόμο

Ο Γ. Μαυρίκος μιλάει στους εργαζόμενους
Ο Γ. Μαυρίκος μιλάει στους εργαζόμενους
Κατάληψη στο εργοστάσιο και επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ELITE, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις που αφήνουν «στον αέρα» 250 οικογένειες.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την άμεση καταβολή όσων τους χρωστά η εργοδοσία. Η διοίκηση ανακοίνωσε προχτές πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ χρωστάει τα δεδουλευμένα Νοέμβρη, Δεκέμβρη και δώρο Χριστουγέννων, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι εργάτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και εξέλεξαν εργοστασιακή επιτροπή μαζί με το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το οποίο, όπως και η Ομοσπονδία του κλάδου, είναι στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή. Αποφάσισαν την κατάληψη και όρισαν ομάδες περιφρούρησης, ώστε να μη βγει κανένα εμπόρευμα έξω απ' το εργοστάσιο, παρά μόνο για την πληρωμή τους. Τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε πορεία στις 09.30 π.μ. από το εργοστάσιο προς το υπουργείο Εργασίας, όπου έχει οριστεί τριμερής συνάντηση.

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του μετέφερε χτες και το ΠΑΜΕ, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαυρίκος, όπως και αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η εταιρεία, που επικαλείται «δεινή θέση», έχει - σύμφωνα με δημοσιεύματα - τζίρο 30 εκατομμυρίων ευρώ και 20% αύξηση στις παραγγελίες για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν! «Είχαμε δουλειά μέχρι και την τελευταία μέρα», λένε στον «Ρ» οι εργαζόμενοι. «Είμαι στο εργοστάσιο 18 χρόνια και η γυναίκα μου δουλεύει εδώ τα τελευταία έξι», μας λέει ο Βασίλης. «Εχουμε δύο παιδιά στο Λύκειο και μόνο τα φροντιστήρια είναι 600 ευρώ. Πού θα τα βρούμε; Θέλω μόνο δύο χρόνια για να βγω στη σύνταξη. Ποιος θα με πάρει στα 53 μου;». Η Ελευθερία, που δουλεύει 17 χρόνια στην ELITE, προσθέτει: «Εγώ κι ο άντρας μου δουλεύουμε εδώ. Εχουμε τρία παιδιά, 15, 12 και 6 χρόνων και είμαστε χρεωμένοι μέχρι το λαιμό με στεγαστικά και κάρτες».

Η ELITE είναι μία απ' τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες υποδηματοποιίας στη χώρα και το διαφαινόμενο «λουκέτο» επηρεάζει άμεσα συνολικά 3.000 εργαζόμενους, όπως βιοτεχνίες - δορυφόρους, διακινητές, κλπ. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει το ΦΠΑ στις βιοτεχνίες φασόν για το τελευταίο τρίμηνο και οι βιοτέχνες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού στις 20 του Γενάρη πρέπει να το αποδώσουν στην εφορία.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε την έμπρακτη συμπαράσταση του ΚΚΕ και κατήγγειλε την εργοδοτική ασυδοσία: «Ολα τα κέρδη, οι βίλες, τα κότερα έχουν χτιστεί με τον ιδρώτα του εργάτη, απ' την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων. Με τη δική σας υπεραξία έχουν φτιαχτεί. Θα είμαστε στο πλευρό σας. Μην το βάζουμε κάτω. Εδώ που έχουμε φτάσει έχουμε δύο επιλογές: Η θα πούμε ο καθένας για τον εαυτό του κι ο θεός για όλους ή θα παλέψουμε. Ολοι μαζί λοιπόν». Και συμπλήρωσε: «Η διέξοδος βρίσκεται στη δική σας πάλη». Τόνισε πως πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός και κάλεσε τους εργάτες να οργανώσουν τον αγώνα τους, ενώ επισήμανε ότι θα έχουν την ενεργό συμπαράσταση και ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας και μπροστά στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Καταγγέλλουν απεργοσπαστικό μηχανισμό

Απεργοσπαστικό μηχανισμό για να κρατήσουν τους ναυτεργάτες μέσα στα καράβια, στις 17 του Δεκέμβρη, έχουν στήσει από κοινού εφοπλιστές και ειδικότερα οι εταιρείες «HELLENIC SEAWAYS» και οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αυτό καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Οπως τονίζουν, «οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι εφοπλιστές», και ειδικότερα οι παραπάνω εταιρείες, «ετοιμάζουν απεργοσπαστικό μηχανισμό καλώντας με εκβιαστικές μεθοδεύσεις τους μηχανικούς, μηχανοδηγούς, ναυτεργάτες να μην απεργήσουν στις 17 του Δεκέμβρη». Την ίδια ώρα που προσπαθούν να κρατήσουν τους ναυτεργάτες δεμένους χειροπόδαρα, η επίθεση του κεφαλαίου είναι ολομέτωπη όπως στη στεριά και στη θάλασσα, στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, σημειώνουν τα σωματεία.

Ειδικά για την «κατάπτυστη», όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία δε διασφαλίζεται πλέον στα πλοία με ελληνική σημαία ούτε η θέση του Ελληνα πλοιάρχου, σημειώνουν: «Στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, κανονισμοί εργασίας, συνθήκες εργασίας, αριθμός απασχολουμένων, συνθήκες ασφαλείας, συνδικαλιστική οργάνωση. Ολα και όλοι υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ξεκαθαρίζουν: «Δηλώνουμε ότι η οργάνωση και ο αγώνας μας θα τσακίσει κάθε προσπάθεια απεργοσπασίας. Προειδοποιούμε τις εταιρείες και τα κέντρα που μεθοδεύουν την απεργοσπασία ότι δε θα μείνει αναπάντητος ο διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και η διάλυση του ΝΑΤ».

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες για την απεργία

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη, η ΚΟΑ του ΚΚΕ προγραμματίζει τις παρακάτω περιοδείες σε τόπους δουλειάς:

  • Τη Δευτέρα 14/12, στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, στην «Πετρόλα», με επικεφαλής τον Παπακωνσταντίνου Νίκο.
  • Την Τρίτη 15/12, στις 11 π.μ., στο εργοτάξιο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, στη «Βιοχάλκο», με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη.
  • Την Τρίτη 15/12, στις 8 π.μ., στην ΚΟΣΜΟΚΑΡ, με επικεφαλής τον Νίκο Παπακωνσταντίνου.
Η οργή να γίνει πάλη ταξική
Προσπερνάμε τα εμπόδια του αρνητικού συσχετισμού

Στη σημερινή συγκυρία, στο όνομα της οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, έχουν βαλθεί λυτοί και δεμένοι να μας πειθαναγκάσουν να αποδεχτούμε την καρατόμηση των όποιων, λίγων δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει, για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να λειτουργεί η ανταγωνιστικότητα, η στρατηγική του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την τρομοκρατική λογική «μη μιλάς, μη λαλάς, κινδυνεύει η Ελλάς», η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα άλλα ενεργούμενα του κεφαλαίου ασκούν μια ιδιότυπη τρομοκρατία στους εργαζόμενους, επιδιώκοντας τη συναίνεσή τους.

Οταν όμως βρίσκεσαι ως εργαζόμενος και ως συνδικάτο, μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, κυριολεκτικά σύγχρονης δουλείας της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, τότε ή υποκύπτεις και ενδίδεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως κάνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ή περνάς σε πανεργατική αντεπίθεση, με όλες τις πρόσφορες μορφές πάλης, όπως κάνει το ΠΑΜΕ, και ανοίγεις δρόμους.

Σ' αυτές τις συνθήκες τα «ναι μεν αλλά», τα αντιΠΑΜΕ σύνδρομα, συμπλέγματα και προφάσεις που εκδηλώνονται από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο, ενάντια στην πανεργατική απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη, είναι το προκάλυμμα για τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και, αντικειμενικά, γίνονται η καλύτερη αβάντα στην κυβέρνηση και στον ταξικό αντίπαλο των εργαζομένων, στο κεφάλαιο.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, αντικρούοντας τις σκοπιμότητες του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και τα προσκόμματα των οπορτουνιστών, απευθυνόμενες στη βάση, στα σωματεία, στους εργασιακούς χώρους, πρωτοστατούν και συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων για απεργία στις 17 του Δεκέμβρη, σε μια σειρά Νομαρχιακά Τμήματα ΑΔΕΔΥ, με χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, όπως στα Γιάννενα, αλλά και σε μικρότερα (Κέρκυρα, Λήμνο κλπ.). Αυτές τις μέρες βρίσκονται σε διαδικασίες συνεδριάσεων και γενικών συνελεύσεων εκατοντάδες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΟΤΑ, των εκπαιδευτικών, της Υγείας κλπ. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή με απεργία ή στάση εργασίας 23 ΕΛΜΕ, 12 διδασκαλικοί σύλλογοι, 8 σωματεία στους ΟΤΑ, 3 σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, το σωματείο στο βρεφοκομείο Αθηνών και το σωματείο συντηρητών στο υπουργείο πολιτισμού. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Στήνονται επιτροπές αγώνα, απεργιακές επιτροπές, γίνονται περιοδείες στους εργασιακούς χώρους κλπ.

Ολο και περισσότεροι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα του δυναμικού, ταξικά προσανατολισμένου αγώνα, ως προϋπόθεση για να υπάρξει παρόν και μέλλον για την εργατική τάξη και για όλους τους εργαζόμενους. Γίνεται κατανοητή η ιστορικότητα της στιγμής και του διλήμματος, ή υποκύπτεις και εξανδραποδίζεσαι ή αντεπιτίθεσαι και κατακτάς.


Δημήτρης ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ