Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ELITE
Ξεκίνησαν κατάληψη και επίσχεση εργασίας

Στο δρόμο του αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο και να πετάξει τους 250 εργάτες στο δρόμο

Ο Γ. Μαυρίκος μιλάει στους εργαζόμενους
Ο Γ. Μαυρίκος μιλάει στους εργαζόμενους
Κατάληψη στο εργοστάσιο και επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ELITE, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις που αφήνουν «στον αέρα» 250 οικογένειες.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την άμεση καταβολή όσων τους χρωστά η εργοδοσία. Η διοίκηση ανακοίνωσε προχτές πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ χρωστάει τα δεδουλευμένα Νοέμβρη, Δεκέμβρη και δώρο Χριστουγέννων, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι εργάτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και εξέλεξαν εργοστασιακή επιτροπή μαζί με το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το οποίο, όπως και η Ομοσπονδία του κλάδου, είναι στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή. Αποφάσισαν την κατάληψη και όρισαν ομάδες περιφρούρησης, ώστε να μη βγει κανένα εμπόρευμα έξω απ' το εργοστάσιο, παρά μόνο για την πληρωμή τους. Τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε πορεία στις 09.30 π.μ. από το εργοστάσιο προς το υπουργείο Εργασίας, όπου έχει οριστεί τριμερής συνάντηση.

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του μετέφερε χτες και το ΠΑΜΕ, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαυρίκος, όπως και αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η εταιρεία, που επικαλείται «δεινή θέση», έχει - σύμφωνα με δημοσιεύματα - τζίρο 30 εκατομμυρίων ευρώ και 20% αύξηση στις παραγγελίες για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν! «Είχαμε δουλειά μέχρι και την τελευταία μέρα», λένε στον «Ρ» οι εργαζόμενοι. «Είμαι στο εργοστάσιο 18 χρόνια και η γυναίκα μου δουλεύει εδώ τα τελευταία έξι», μας λέει ο Βασίλης. «Εχουμε δύο παιδιά στο Λύκειο και μόνο τα φροντιστήρια είναι 600 ευρώ. Πού θα τα βρούμε; Θέλω μόνο δύο χρόνια για να βγω στη σύνταξη. Ποιος θα με πάρει στα 53 μου;». Η Ελευθερία, που δουλεύει 17 χρόνια στην ELITE, προσθέτει: «Εγώ κι ο άντρας μου δουλεύουμε εδώ. Εχουμε τρία παιδιά, 15, 12 και 6 χρόνων και είμαστε χρεωμένοι μέχρι το λαιμό με στεγαστικά και κάρτες».

Η ELITE είναι μία απ' τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες υποδηματοποιίας στη χώρα και το διαφαινόμενο «λουκέτο» επηρεάζει άμεσα συνολικά 3.000 εργαζόμενους, όπως βιοτεχνίες - δορυφόρους, διακινητές, κλπ. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει το ΦΠΑ στις βιοτεχνίες φασόν για το τελευταίο τρίμηνο και οι βιοτέχνες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού στις 20 του Γενάρη πρέπει να το αποδώσουν στην εφορία.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε την έμπρακτη συμπαράσταση του ΚΚΕ και κατήγγειλε την εργοδοτική ασυδοσία: «Ολα τα κέρδη, οι βίλες, τα κότερα έχουν χτιστεί με τον ιδρώτα του εργάτη, απ' την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων. Με τη δική σας υπεραξία έχουν φτιαχτεί. Θα είμαστε στο πλευρό σας. Μην το βάζουμε κάτω. Εδώ που έχουμε φτάσει έχουμε δύο επιλογές: Η θα πούμε ο καθένας για τον εαυτό του κι ο θεός για όλους ή θα παλέψουμε. Ολοι μαζί λοιπόν». Και συμπλήρωσε: «Η διέξοδος βρίσκεται στη δική σας πάλη». Τόνισε πως πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός και κάλεσε τους εργάτες να οργανώσουν τον αγώνα τους, ενώ επισήμανε ότι θα έχουν την ενεργό συμπαράσταση και ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας και μπροστά στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ