Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Οι πένες να «κατέβουν», τα ΜΜΕ να «σιγήσουν»

Γόνιμος ήταν ο διάλογος στη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η κλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Με αισιοδοξία και ένταση της δουλειάς ώστε το κάλεσμα για μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη να φτάσει σε κάθε χώρο εργασίας θα δώσουν οι ταξικές δυνάμεις και όσοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Αξιοποιώντας την πείρα που συγκεντρώνεται από κάθε κλάδο, με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις, στήσιμο Επιτροπών Αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, ορθώνοντας μέτωπο αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική και σε αυτούς που την εκφράζουν. Ετσι, ώστε τη μέρα της απεργίας τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ να σιγήσουν και καμία αράδα να μη γραφτεί στον Τύπο.

Στη δράση αυτή επικεντρώθηκε και η χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, με τη συμμετοχή εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι).

Στον εργασιακό μεσαίωνα και στις ανατροπές στις κατακτήσεις των εργαζομένων αναφέρθηκε εισηγητικά εκ μέρους του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ ο Βαγγέλης Γκιλάκης. Επισήμανε ότι δρομολογούνται ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στις εργασιακές σχέσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», στην Παιδεία, στο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας καθώς και αλλαγές στο κράτος με την ψήφιση νομοσχεδίων που θα συμβάλουν στην παραπέρα θωράκισή του. Τόνισε, δε, ότι οι ανατροπές αυτές συνεπάγονται αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, χαμηλότερες συντάξεις, αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, δηλαδή μειώσεις αποδοχών, ανεργία και ελαστικές σχέσεις και ταυτόχρονα ακριβότερο κόστος ζωής με αυξήσεις έμμεσων φόρων αλλά και ακριβοπληρωμένες παροχές. Επισήμανε ότι ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της ταξικής αντεπίθεσης, καλώντας κάθε εργαζόμενο των ΜΜΕ σε δυναμικό και μαχητικό «παρών» στην απεργία.

Στη συνέχεια ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος των συμμετασχόντων στη σύσκεψη. Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στον κλάδο με τις καθημερινές απολύσεις, μη εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, αλλά και τις προσπάθειες τρομοκράτησης και εκφοβισμού από την εργοδοσία.

Χαρακτηριστική για τη μαύρη εργασία που υπάρχει στον κλάδο ήταν η μαρτυρία από το Σωματείο των Ενοικιαζόμενων Τηλεοπτικών Συνεργείων. Οι εργαζόμενοι σ' αυτά, που μετρούν τους 250, εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, ανασφάλιστοι, χωρίς επιδόματα, άδειες, ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία από το πενιχρό μεροκάματο που παίρνουν. Το μεροκάματο αυτό για έναν «ενοικιαζόμενο» καμέραμαν φτάνει πολλές φορές μόλις τα 20 ευρώ (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ