ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικοι πυρπόλησαν τέμενος

Οργή από Παλαιστίνιους
Οργή από Παλαιστίνιους
ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε ακραίους κατοίκους του γειτονικού εποικισμού Ταπουάχ, αποδίδουν οι παλαιστινιακές αρχές αλλά και ο ισραηλινός στρατός την εμπρηστική επίθεση κατά τεμένους του χωριού Κφαρ Γιασούφ, έξω από τη Νάμπλους, στη βόρεια Δ. Οχθη. Η επίθεση σημειώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Πυρπολήθηκαν ιερά μουσουλμανικά βιβλία καθώς και το χαλί της προσευχής ενώ στους τοίχους του τεμένους γράφτηκαν, στα εβραϊκά, απειλητικά συνθήματα όπως «θα σας κάψουμε όλους», «θα το πληρώσετε».

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με πέτρες τον ισραηλινό στρατό που υποτίθεται ότι μετέβη στην περιοχή για να ερευνήσει το συμβάν. Χαρακτήρισαν «κοροϊδία» τις διαβεβαιώσεις ότι «θα τιμωρηθούν οι ένοχοι», καθώς, με βάση τα στοιχεία, 9 στις 10 καταγγελίες που γίνονται κατά εποίκων για βίαιες επιθέσεις, βανδαλισμούς, κακοποιήσεις, καταστροφές παλαιστινιακών περιουσιών, παρεμπόδιση μετακινήσεων κ.ά., καταλήγει τον κάλαθο των αχρήστων.

Ο ισραηλινός Τύπος εκτιμούσε ότι πρόκειται μάλλον για μια συνηθισμένη αντίδραση των εποίκων, που ξεσπούν στους Παλαιστινίους αν θεωρούν ότι μία απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης τους αδικεί. Τώρα, στο στόχαστρο φέρεται να βρίσκεται η απόφαση Νετανιάχου για 10μηνο «πάγωμα» στον εποικισμό. Το πόσο υποκριτική είναι η εξαγγελία Νετανιάχου αλλά και πόσο ακραία στοιχεία αποτελούν την πλειοψηφία των εποίκων γίνεται σαφές αν ληφθεί υπ' όψιν και η χτεσινή δήλωση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, Μεναχέμ Μπέγκιν, ότι «κατά τη διάρκεια του 10μηνου θα εγκατασταθούν άλλοι 10.000 άνθρωποι στους εποικισμούς» ενώ, ήδη, εγκρίθηκε επιπλέον βοήθεια 28 εκατομμυρίων δολαρίων για τους εποικισμούς.

Και η «Χαμάς» γιορτάζει...

Με παρελάσεις και εκδηλώσεις, η «Χαμάς» άρχισε χτες τον πολυήμερο εορτασμό των 22 χρόνων από την ίδρυσή της στη Λωρίδα της Γάζας. Το εορταστικό κλίμα, βέβαια, αμαυρώνεται από το συνεχιζόμενο φονικό αποκλεισμό, από τις απαγορεύσεις εξόδου που η ίδια επιβάλλει στους κατοίκους, από τις προσπάθειες αρκετών από αυτών να ξεφύγουν, έστω και κρυφά, από την κόλαση της Γάζας και από τις πληροφορίες για ανέγερση ενός ακόμη, μεταλλικού, τείχους στα σύνορα με την Αίγυπτο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τη Δευτέρα η εκδήλωση για τους «πέντε»

Εκδήλωση αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς ήρωες πατριώτες διοργανώνουν, τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την Κουβανική Σοσιαλιστική Επανάσταση, αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών.

ΗΠΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Πιο ... κοντά και στρατιωτικά και πολιτικά

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η Πολωνία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν χτες στη Βαρσοβία τη Συμφωνία για το Καθεστώς των Δυνάμεων, γνωστή ως SOFA, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε πολωνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ...λειτουργήσουν τους πυραύλους «Πάτριοτ» - ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας εδάφους αέρους μεγάλου και μεσαίου ύψους - που αναμένεται να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα ασφαλείας της χώρας. Οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να καταφτάσουν στην Πολωνία στα τέλη του Μάρτη 2010. Συνολικά, οι συνομιλίες διήρκεσαν 15 μήνες, καθώς υπήρξαν διαφορές στην προσέγγιση της φορολόγησης αλλά και νομικών διαδικασιών.

Πάντως, ο υπουργός Αμυνας Μπόγκνταν Κλιχ χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως θα αυξήσει την ασφάλεια της Πολωνίας και θα ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Πολωνίας.

Υπενθυμίζεται πως η απόκτηση πυραύλων «Πάτριοτ» αποτελούσε προϋπόθεση της Πολωνίας για να δεχθεί την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στο έδαφός της. Ωστόσο, το Σεπτέμβρη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να διακόψει για την ώρα τις διαδικασίες για την «ασπίδα», προωθώντας στη θέση της μια πιο «αποτελεσματική και ευέλικτη» - όπως υποστήριξε - μορφή, πιθανά το 2018.

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για την Παλαιστίνη

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει την Τρίτη, 15 Δεκέμβρη και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), Κάνιγγος 27, στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Η Εκθεση Γκόλντστοουν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη σήμερα». Ομιλητές στη συζήτηση θα είναι: Δημήτρης Καλτσώνης - λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αννα Μπαλλή - δημοσιογράφος, Ευγενία Παπαμακαρίου - γενική γραμματέας της ΕΕΔΔΑ.

ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Ρωσική ενόχληση για την «ανατολική διάσταση» της ΕΕ

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ και με τους ομολόγους του των χωρών που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα της «Ανατολικής διάστασης», που έγινε στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ο σχολιαστής της εφημερίδας «Ροσίισκαγια γκαζέτα», Αλεξέι Μπαλίγιεφ.

Να υπενθυμίσουμε πως στην «Ανατολική διάσταση» της ΕΕ συμμετέχουν Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία και Ουκρανία.

«Σκοπός των Βρυξελλών είναι να εμπλέξει τις χώρες - μέλη της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών στον οικονομικό χώρο με επικεφαλής την ΕΕ, κάτι που θα ενισχύσει τις θέσεις της ΕΕ στις συνομιλίες της με τη Μόσχα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία των προσπαθειών της ΕΕ για την προσέλκυση στο πλευρό της των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών», γράφει ο Αλ. Μπαλίγιεφ και προσθέτει πως στόχος της ΕΕ είναι «η δυνατότητα, μέσω των χωρών της «Ανατολικής διάστασης», να επιδρά άμεσα ή έμμεσα όχι μόνο στις ποσότητες της προμήθειας των ρωσικών ενεργειακών πόρων, αλλά και στις τιμές τους».

Το άρθρο αποτελεί εκδήλωση του σκεπτικισμού, αλλά και των φόβων, που εκφράζει η ρωσική πολιτική ηγεσία σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ που ακούνε στο όνομα «Ανατολική διάσταση», με στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στο χώρο της Ευρασίας.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ