ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ»
Την Πέμπτη τα ναυπηγεία να «νεκρώσουν»

Οι εξελίξεις στο ναυπηγείο είναι ένας ακόμα βασικός λόγος συμμετοχής όλων των εργαζομένων στην απεργία της Πέμπτης

Οι εργάτες των ναυπηγείων (φωτ.) πρέπει να πάρουν τη δική τους θέση στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης
Οι εργάτες των ναυπηγείων (φωτ.) πρέπει να πάρουν τη δική τους θέση στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης
Να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη καλεί τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ). Επισημαίνει ότι η απεργία δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης και απόκρουσης της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής, που εφαρμόζει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια της ΝΔ και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ταυτόχρονα με το σφοδρό χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, εντείνει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων υποθηκεύοντας τη συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου και τις θέσεις εργασίας. Τους καλεί να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού, που «δρουν» και στο σωματείο τους και εξακολουθεί να βάζει τη σφραγίδα του σε όλες τις δραματικές εξελίξεις βάρος του ναυπηγείου και του προσωπικού.

Ειδικά για τις εξελίξεις στο ναυπηγείο, αναφέρει: «Ηδη οι μνηστήρες πολιορκούν την εταιρεία, αλλά το "παζάρι" και οι συμφωνίες στο παρασκήνιο καλά κρατούν και είναι αυτές που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα».

Κάνει σαφές στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του σωματείου με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, απορρίπτει την επιστροφή του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο, «που είναι και η μόνη λύση - όπως αναφέρει - για τη σωτηρία του ναυπηγείου, γιατί θέλει να ικανοποιήσει τα μεγαλοσυμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο». Οσον αφορά την γερμανική πολυεθνική «Thyssen Krupp», σημερινή ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυπηγείου, η ΕΕΝΣ σημειώνει ότι «κατάφερε» να θέσει το ναυπηγείο «σε τροχιά απαξίωσης και διάλυσης των εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού». Το μόνο που την ενδιαφέρει, σύμφωνα με την ΕΕΝΣ, είναι πώς θα αρπάξει και άλλο ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τις τσέπες των φορολογούμενων εργαζομένων.

Παράλληλα οι 160 εργαζόμενοι του τμήματος Τροχαίου Υλικού κοντεύουν 8 μήνες απλήρωτοι και όπως καταγγέλλει η ΕΕΝΣ «μαγειρεύουν» για την πληρωμή τους «λύσεις» όπως «παρακράτηση μέρους της πληρωμής από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Ναυπηγείου» μεθοδεύσεις που «ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους».

Η ΕΕΝΣ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου έχουν τη δική τους θέση στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Τους καλεί να συσπειρωθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν ταυτόχρονα επαναφορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κάτω από κρατικό έλεγχο, επιστροφή των εργαζομένων του Τροχαίου Υλικού στο υπόλοιπο προσωπικό του Ναυπηγείου και την άμεση καταβολή των μισθών τους.

ΕΡΚΑΤ
Να τερματιστεί η ομηρία των 100 οικογενειών

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος

Απλήρωτοι για διάστημα που φθάνει μέχρι και τους τέσσερις μήνες είναι οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΡΚΑΤ στο έργο της κατασκευής του Ογκολογικού Κέντρου Κορωπίου, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος αλλά ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνος, αρκέστηκε σε μια απλή περιγραφή της κατάστασης μεταφέροντας την προφορική δέσμευση της εταιρείας ότι σήμερα θα εξοφληθούν οι εργαζόμενοι. Ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι καταγγελίες έγιναν από τις αρχές του 2009 και το Νοέμβρη το Συνδικάτο Οικοδόμων κατήγγειλε την εταιρεία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και την παραβίαση της νομοθεσίας. Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας της εργοδοσίας είναι και το γεγονός ότι αρνήθηκε να παραστεί στην τριμερή που έγινε, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να υποβάλουν μήνυση. Ο υφυπουργός είπε ότι η εταιρεία διαμήνυσε πως σήμερα θα πληρώσει τους εργαζόμενος αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο θα επέμβει όπως κάνει με όλες τις καταγγελίες που γίνονται από τα σωματεία.

Η εν λόγω εταιρεία, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος, έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη το Συνδικάτο Οικοδόμων για καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων όχι μόνο στο έργο που γίνεται στο Κορωπί αλλά και σε άλλα έργα της εταιρείας στην Κρήτη, όπου μάλιστα σημειώθηκε και θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

Σήμερα, συνέχισε, είναι απλήρωτες 100 οικογένειες εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία, η οποία προκλητικά αγνοεί τους ελέγχους και την Επιθεώρηση Εργασίας επιδιώκοντας να μετατρέψει τις εργασιακές σχέσεις σε σεληνιακό τοπίο.

Το ΠΑΜΕ, είπε ο βουλευτής, έκανε ό,τι είναι υποχρεωμένο να κάνει προκειμένου να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους οποίους καλεί να πάρουν δραστήριο μέρος στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση, κατέληξε, δεν πρέπει να αρκείται στο τι της λέει η εταιρεία αφού ισχυριζόταν ότι σήμερα (χτες) θα πλήρωνε τους εργαζόμενους, κάτι που δεν έγινε. Και φυσικά, είπε, δεν είναι η μόνη που χτυπάει τα εργατικά δικαιώματα αφού είναι πλήθος οι εταιρείες σε όλη τη χώρα που αυθαιρετούν κατά των εργαζομένων.

ΝΑΤ
«Βουλιάζει» για να πλουτίζουν οι εφοπλιστές

Εκατοντάδες πλοιοκτήτες είναι απαλλαγμένοι από τις εισφορές ναυτολογίων, όπως αναδείχτηκε στη χτεσινή συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ, στη Βουλή

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγείται το ΝΑΤ λόγω των χρόνιων αντιασφαλιστικών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι έχει να συνταχθεί ισολογισμός από το 2003 και σήμερα το οργανικό του έλλειμμα φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων είναι και το ότι έγινε νομοθετική ρύθμιση για να μην αποδίδουν εισφορές ναυτολογίων ορισμένες κατηγορίες πλοίων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, ζητώντας να μάθει πόσοι εφοπλιστές έκαναν χρήση αυτής της ρύθμισης.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Σ. Αρναουτάκης είπε ότι χρήση της ρύθμισης έκαναν 240 πλοία και ισχυρίστηκε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει τις ανάγκες του ΝΑΤ. Ανέφερε ότι για την ανάπτυξη της ελληνικής κρουαζιέρας έγινε ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και είπε ότι οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα προέκυψαν θα επανεξεταστούν.

Στην παρέμβασή της, η Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι με διαχρονικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν απαλλαγές των εφοπλιστών που δραστηριοποιούνται στην ποντοπόρο ναυτιλία και την τουριστική ναυτιλία και μάλιστα οι εφοπλιστές δεν αποδίδουν ούτε αυτά που παρακρατούν από τους μισθούς των ναυτεργατών.

Περιγράφοντας την κατάσταση του ΝΑΤ, είπε ότι για τη χορήγηση του εφάπαξ απαιτούνται 28 μήνες, ενώ από το φετινό προϋπολογισμό προκύπτει ότι 100 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν ακάλυπτα. Ολα τα παραπάνω, τόνισε, αποτελούν κορύφωση της αντιασφαλιστικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η οποία τινάζει στον αέρα τα δικαιώματα 30.000 ναυτικών και 70.000 συνταξιούχων.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Επιτυχημένη και η νέα απεργία

Τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις συνεχίζουν οι εργάτες, που απέργησαν και το περασμένο Σάββατο

Πάγωσαν το καμίνι της «Ελληνικής Χαλυβουγίας» το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, συμμετέχοντας καθολικά και στη νέα 24ωρη απεργία που έκαναν. Συνέχισαν τον αγώνα τους απαιτώντας την επαναπρόσληψη των 16 απολυμένων εργαζόμενων από το κλείσιμο τεσσάρων τμημάτων υποστήριξης της παραγωγής που αποφάσισε η εργοδοσία. Συνεχίζοντας καθολικά συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο και με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ και άλλων σωματείων, εργαζομένων και συνδικαλιστών της περιοχής, έστειλαν ένα ακόμα αποφασιστικό μήνυμα στην εργοδοσία. Δεν υποχωρούν από τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το θέμα της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων θα συζητήσει σήμερα το επιχειρησιακό σωματείο, παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία επισπεύδει από την περασμένη Κυριακή το κλείσιμο του εργοστασίου για τις γιορτές, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα.

Εξω από την πύλη του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο τα ξημερώματα του Σαββάτου, εκτός των άλλων, βρέθηκε και συμπαραστάθηκε στον αγώνα των εργαζομένων ο Κώστας Μυτιληνιού εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μιλώντας στους εργαζόμενους τους κάλεσε συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα να συμμετάσχουν στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή τους ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, στους πενιχρούς μισθούς και την αντιασφαλιστική επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ