ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανθρακες οι υποσχέσεις για εργασιακά - διαδοχική

Γενίκευση της «ευελφάλειας» θα φέρει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το Γενάρη για τις εργασιακές σχέσεις

Ανθρακες τελικά αποδεικνύεται η υπόσχεση της κυβέρνησης για την άρση των αδικιών στους ασφαλισμένους με «διαδοχική ασφάλιση», ενώ έωλες αποδεικνύονται και οι «εγγυήσεις» του υπουργού Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις.

Χτες συνεδρίασε για άλλη μια φορά η Επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο για τη διαδοχική και σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα στο οποίο καταλήγει θα είναι «μία από τα ίδια». Ως γνωστόν, με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα Ταμείο κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, λαμβάνουν συντάξεις από 30% έως και 50% μικρότερες σε σχέση με το ύψος της σύνταξης αν η ασφάλιση είχε γίνει σε ένα μόνο Ταμείο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η ΝΔ - υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει την αδικία, όμως η «λύση» που επεξεργάζεται η Επιτροπή προβλέπει μια βελτίωση μόλις 5% και έτσι διαιωνίζει την αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων. Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σήμερα κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους αλλάζουν Ταμεία Ασφάλισης, ενώ ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει στο βαθμό που υπονομεύεται η σταθερή εργασία και αυξάνεται η περιπλάνηση του εργαζόμενου από δουλειά σε δουλειά και από Ταμείο σε Ταμείο.

Στο μεταξύ στο τέλος φτάνουν και οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τα εργασιακά. Το μέλος της επιτροπής Γ. Κουκιάδης έκανε καθαρό χτες πως δεν τίθεται θέμα εξασφάλισης της εργασίας για όσους εργάζονται με «μπλοκάκι», αλλά απλώς θα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο - μετά από 3μηνο απασχόλησης - να προσφεύγει στα δικαστήρια και να διεκδικεί την αναγνώριση ότι παρέχει εξαρτημένη εργασία. Σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης της εργασίας με μπλοκάκι, με το οποίο ο μισθωτός αναγορεύεται σε εργοδότη, όπως δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του άθλιου καθεστώτος της «ενοικίασης», της εκ περιτροπής εργασίας, της διευθέτησης κλπ. Μάλιστα, διαλύοντας κάθε αυταπάτη ως προς τις αλλαγές και τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση βιάζεται να τις προωθήσει, ο Γ. Κουκιάδης επισήμανε χτες ότι τα μέτρα που προωθούνται έρχονται για να τερματίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, για την «εξυγίανση της αγοράς εργασίας», για «να εφαρμοστεί σωστά η εργατική νομοθεσία». Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, είναι προσαρμοσμένες και ρυθμίσεις όπως η κατοχύρωση της τηλε-εργασίας, δηλαδή η γενίκευση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον πως η κυβέρνηση όχι μόνο εμπαίζει φτηνά τους εργάτες, αλλά με τον μπαμπούλα της κρίσης επιδιώκει να επεκτείνει τις ληστρικές συνθήκες απασχόλησής τους, προσπερνώντας ασφαλώς ως ...αυτονόητο - θα έλεγε κανείς - τις δυνατότητες που δίνει ο σημερινός κοινωνικός πλούτος να έχουν όλοι ανεξαίρετα οι εργαζόμενοι σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρη δικαιώματα.

Πτώση της απασχόλησης

Στο μεταξύ, μείωση της απασχόλησης κατά 0,5% (712 χιλιάδες εργαζόμενοι) εμφανίζεται το τρίτο τρίμηνο του 2009 στην «ευρωζώνη» και στην «Ευρώπη των 27» επίσης κατά 0,5% (1,019 εκατομμύρια εργαζόμενοι), σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Γιουροστάτ». Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,1% στην «ευρωζώνη» και κατά 2% στην «Ευρώπη των 27».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Γιατρός δούλευε συνεχώς 100 ώρες

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας σε πολλά δημόσια νοσοκομεία

Ο εργασιακός μεσαίωνας αναβιώνει στο Νοσοκομείο Πατησίων, όπου μια γιατρός αναγκάστηκε να δουλεύει συνεχώς περισσότερο από 100 ώρες οδηγώντας τους γιατρούς του νοσοκομείου σε μια απόφαση απόγνωσης.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας απ' την περασμένη Παρασκευή για να πληρωθούν δεδουλευμένες, απ' το Σεπτέμβρη, εφημερίες. Επειδή όμως οι κενές θέσεις είναι πολλές, υπάρχουν κλινικές όπως η Παθολογική Κλινική που έχει μόνο το διευθυντή και μια επιμελήτρια Β', ενώ οι υπόλοιποι είναι ειδικευόμενοι. Ετσι μετά την επίσχεση εργασίας και σύμφωνα με το πρόγραμμα η υπηρεσία της ξεκίνησε την Παρασκευή και θα λήξει σήμερα το μεσημέρι (!) και μάλιστα κάνοντας και γενική εφημερία την Κυριακή. Με άλλα λόγια καλείται να δουλεύει συνεχώς 104 ώρες!

Λόγω των τρομερών ελλείψεων και οι διευθυντές των κλινικών είχαν ζητήσει απ' την Παρασκευή να μη γίνει η μεγάλη εφημερία της Κυριακής. Με βάση την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, οι γιατροί στο Πατησίων αποφάσισαν σε χτεσινή τους Γενική Συνέλευση την αναστολή της λειτουργίας των κλινικών, κάτι που σημαίνει ότι από σήμερα δε γίνεται καμιά εισαγωγή ασθενούς. Απλώς συνεχίζεται μόνο η νοσηλεία όσων ήδη νοσηλεύονται. Το θέμα της εφαρμογής ή όχι της απόφασης θα εξεταστεί σήμερα σε σύσκεψη των διευθυντών των ιατρικών τμημάτων, που συγκάλεσε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας.

Επισχέσεις εργασίας των ειδικευομένων για τις εφημερίες γίνονται σε αρκετά νοσοκομεία. Από χτες επίσχεση εργασίας για τις εφημερίες άρχισαν όλοι οι γιατροί στον Ευαγγελισμό, κάνοντας συγκέντρωση - που θα την επαναλάβουν και σήμερα - στα επείγοντα του νοσοκομείου. Απ' την κινητοποίηση εξαιρούνται όσοι εφημερεύουν και όσοι απασχολούνται με τον εμβολιασμό κατά της «νέας γρίπης».

Εκτός απ' την οικονομική θηλιά οι ειδικευόμενοι γιατροί είχαν να αντιμετωπίσουν και την ποινικοποίηση της πάλης τους. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης άσκησε αγωγή κατά 33 ειδικευομένων που έκαναν επίσχεση εργασίας, που επρόκειτο - μετά από αναβολή που πήρε την περασμένη Παρασκευή - να εκδικαστεί την ερχόμενη Τετάρτη. Τελικά, το Σάββατο το μεσημέρι με παρέμβαση του γενικού γραμματέα Υγείας Ν. Πολύζου ανακλήθηκε η αγωγή που είχε ασκήσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης κατά των ειδικευομένων γιατρών του ιδρύματος.

«GREMECO» - ΑΡΚΑΔΙΑ
Στο δρόμο 17 εργάτες

Παρά την ένταση της εργοδοτικής επίθεσης, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας απέρριψε πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία

Στον αέρα βρίσκονται οι 17 εργαζόμενοι της βιομηχανίας σιδηροκατασκευών «GREMECO ΑΕ» στην Τρίπολη μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας πως θα προχωρήσει στο κλείσιμό της. Μάλιστα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο οφείλονται στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από 2 - 6 μήνες.

Παράλληλα, άλλη μια απόλυση εργαζομένου έγινε χτες στο εργοστάσιο μετάλλου του «ΡΟΚΚΑ» στην Τρίπολη. Οι εργάτες αντέδρασαν δυναμικά και προχώρησαν σε στάση εργασίας απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή του. Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον τους στη δουλειά, καθώς η εργοδοσία έδωσε εντολή όλοι οι εργάτες να πάρουν το υπόλοιπο των αδειών τους άμεσα, χωρίς να δοθούν άλλες εξηγήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις και καλεί τους εργάτες «χωρίς καμιά αναμονή, χωρίς καμία αυταπάτη, να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, βάζοντας στο περιθώριο την ξεπουλημένη πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, που είναι συνένοχη με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της ΝΔ χθες και του ΠΑΣΟΚ σήμερα». Μάλιστα «απέρριψε και πέρσι και φέτος την πρόταση του ΠΑΜΕ - στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας - για αγωνιστική και απεργιακή απάντηση στην τρομοκρατία των απολύσεων της εργοδοσίας. Καμία αυταπάτη για το ρόλο τους και τους θεατρινισμούς τους».

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
«Κατ' οίκον» μόνο στην Αττική

Μόνο στην Αττική και με τη διάθεση μόνο δύο κινητών μονάδων άρχισε χτες ο κατ' οίκον εμβολιασμός κατά της «νέας γρίπης» Η1Ν1 σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

«Για τις εκτός Αττικής περιοχές αναμένονται νεότερες πληροφορίες για την έναρξή του» είναι μια απάντηση που δίνει η τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε όσους απευθύνονται για την επαρχία . Ετσι στην επαρχία, που οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, και δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω πολλαπλών εμποδίων δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν τελικά να εμβολιαστούν.

Από την ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, μέχρι και τις 11/12/2009, έχουν εμβολιαστεί συνολικά 300.484 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχθεί 401.048 κλήσεις. Στο μεταξύ, στα 51 έφτασαν τα θύματα της «νέας γρίπης» μετά το θάνατο εφτά ανθρώπων απ' το Σάββατο μέχρι και χτες. Μάλιστα οι δύο ήταν νέοι και δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας. Επίσης εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση τέσσερις ακόμα άνθρωποι.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Ξεκίνησαν οι εκλογές

«Δράση και ψήφος για να αποτρέψουμε την αντεργατική λαίλαπα. Δράση και ψήφος για συνδικάτο όπλο στα χέρια του εργάτη. Δράση και ψήφος για να διεκδικήσουμε τώρα τις σύγχρονες ανάγκες μας». Το κάλεσμα για υπερψήφιση του συνδυασμού στις εκλογές που διεξάγονται στο Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας απευθύνει σε όλους τους οικοδόμους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», που είχε και την ευθύνη της διοίκησης του σωματείου.

Οι αρχαιρεσίες ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται το ερχόμενο Σάββατο. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. στα γραφεία των δυο παραρτημάτων του συνδικάτου στα βόρεια της πόλης (Κωνσταντινουπόλεως και Σαρανταπόρου) και στα νότια στα προσφυγικά (Φωκέας 24, «Παμμικρασιατικός»). Επίσης σήμερα, αύριο Τετάρτη, την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, κάλπες θα στηθούν σε μεγάλα εργοτάξια που έχουν προκαθοριστεί από το συνδικάτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ