ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Φωνές διαμαρτυρίας από τις αναπτυσσόμενες χώρες

Καταστολή διαδηλώσεων από την δανέζικη Αστυνομία

Από τις διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη
Από τις διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη
KOΠΕΓΧΑΓΗ.--

Επέστρεψαν χτες το απόγευμα δεκάδες αναπτυσσόμενες (ως επί το πλείστον αφρικανικές) χώρες που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια πλούσιων χωρών να ακυρώσουν οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Η επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατέστη δυνατή μετά από τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος της Δανίας Κόνι Χέντεργκααρντ πως οι συνομιλίες τις επόμενες μέρες -σε υπουργικό και ηγετικό επίπεδο- θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αποτροπή αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη πέραν των δύο βαθμών Κελσίου...

Στο μπλοκ των περίπου 135 αναπτυσσόμενων χωρών που απήχαν συμβολικά για κάποιες ώρες από τις χτεσινές διαπραγματεύσεις ήταν η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία κ.α.

Τα μείζονα ζητήματα που εντείνουν τις τριβές μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών είναι τρία: α) ο βαθμός μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και ιδιαίτερα οι ευθύνες των πλούσιων χωρών, β) τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν και μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, γ) η αποτροπή αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη πέρα από δύο βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνεται πως συγκλίνουν στην επίτευξη μίας συμφωνίας: α) για την προστασία των μεγάλων δασών του πλανήτη (REDD) και β) για τη μεταφορά «πράσινης» τεχνολογίας και καθαρής ενέργειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, με την ΕΕ να έχει ήδη ανακοινώσει πως θα χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο ταμείο με 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο ως το 2012. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, πρότειναν να δώσουν 350.000.000 δολάρια σε πέντε χρόνια για τη μεταφορά «καθαρής ενέργειας» στις αναπτυσσόμενες χώρες για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Μέσα σ' αυτό το τεταμένο κλίμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έκανε έκκληση σε δεκάδες ηγέτες χωρών να καταλήξουν σε μία «συμβιβαστική λύση για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Διαδηλώσεις και εκατοντάδες συλλήψεις

Νωρίτερα (το Σαββατοκύριακο), δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ύψωσαν τις φωνές τους κατά πολιτικών που εξακολουθούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και να δημιουργούν παντού κύματα προσφύγων... «Αστυνομία παντού - δικαιοσύνη πουθενά», «Το κλίμα δεν είναι δική σας υπόθεση», «Οχι σύνορα και έθνη - σταματήστε τις απελάσεις» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις πολύχρωμες και ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις των διαδηλωτών. Οι κινητοποιήσεις τους πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με δεδομένα τα σκληρά αστυνομικά μέτρα, και τις... «προληπτικές συλλήψεις» πολλών εκατοντάδων ιδίως νέων ανθρώπων και την κράτησή τους για πολλές ώρες σε ειδικά σιδερένια κελιά που έχει στήσει η Αστυνομία της Δανίας για τις «ανάγκες» της Συνόδου...

ΣΕΡΒΙΑ - ΝΑΤΟ
Προτρέπουν ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

ΒΕΛΙΡΑΔΙ.-- «Αποφασιστικής σημασίας» είναι για την «μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα των ευρω-ατλαντικών θεσμών» η εκεί ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ισχυρίστηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνέντευξή του στη σερβική ημερήσια εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου που δημοσιεύτηκε χτες.

Ο Ράσμουσεν υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, λέγοντας ωστόσο πως είναι στο χέρι των Σέρβων πολιτών να αποφασίσουν εάν αυτή η εξέλιξη θα είναι προς το όφελος της Σερβίας...

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως είναι εμπόδιο στην αύξηση της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το ΝΑΤΟ η πρόσφατη διακήρυξη ουδετερότητας που ψήφισε η σερβική βουλή, ο Ράσμουσεν το αρνήθηκε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Το ίδιο 24ωρο ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς μετέβη στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα περιφερειακής και διμερούς συνεργασίας, αλλά και το θετικό κλίμα στις σχέσεις Σερβίας - ΗΠΑ μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Tζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα στο Βελιγράδι και οι προτεραιότητες της βαλκανικής εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

ΙΤΑΛΙΑ
Επίθεση κατά Σ. Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Στο νοσοκομείο θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι και σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ύστερα από την επίθεση που δέχθηκε την Κυριακή το απόγευμα μετά από συγκέντρωση στο Μιλάνο, που τον άφησε με σπασμένη μύτη, με λιγότερα δόντια και άσχημα χτυπημένο στο πρόσωπο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δέχτηκε χτύπημα στο πρόσωπο με σιδερένια μινιατούρα του Καθεδρικού του Μιλάνου που του πέταξε 42χρονος άνδρας, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, ακολουθεί εδώ και δέκα χρόνια αγωγή για ψυχικές διαταραχές. Ο δράστης της επίθεσης, Μάσιμο Τατράλια, συνελήφθη και βρίσκεται σε απομόνωση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Απεργία μέσα στις γιορτές του ιπτάμενου προσωπικού της ΒΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με συντριπτική πλειοψηφία 92,49% το ιπτάμενο προσωπικό της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας British Airways (ΒΑ) ενέκρινε την πρόταση του συνδικάτου Unite για συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των γιορτών σε διαμαρτυρία για την περικοπή επιπλέον 1.200 θέσεων εργασίας, για πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια και την εγκαθίδρυση ενός «συστήματος δύο ταχυτήτων» μέσω της πρόσληψης νέων εργαζομένων με κατώτερους όρους.

Ηδη το Συνδικάτο το Unite ξεκίνησε τη διαδικασία κατάθεσης της προειδοποίησης για την απεργία, η οποία θα αρχίσει την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου και όπως σημειώνεται από τα βρετανικά ΜΜΕ θα είναι η πρώτη απεργία του ιπτάμενου προσωπικού στους κόλπους της BA από το 1997. Παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί εκ μέρους των εργαζομένων όπως αναφέρουν στελέχη του Unite, «το ιπτάμενο προσωπικό είναι πάντα ανοικτό σε διαπραγματεύσεις» διαμαρτύρεται

  • Τη συμφωνία εξαγοράς της ενεργειακής XTO Energy ανακοίνωσε η Exxon Mobil. Η Exxon έχει κινηθεί ταχύτατα στην απόκτηση πολύτιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, και τώρα αποκτά και την XTO, η οποία διαθέτει δικαιώματα εκμετάλλευσης σε κοιτάσματα που ανέρχονται στα 1,27 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
  • Συνομιλίες με την ολλανδική Spyker Cars NV φαίνεται ότι ξεκινά η General Motors, μετά την αναπροσαρμογή των σχεδίων της, αναφορικά με την πώληση της σουηδικής θυγατρικής της, Saab.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ