Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Φωνές διαμαρτυρίας από τις αναπτυσσόμενες χώρες

Καταστολή διαδηλώσεων από την δανέζικη Αστυνομία

Από τις διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη
Από τις διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη
KOΠΕΓΧΑΓΗ.--

Επέστρεψαν χτες το απόγευμα δεκάδες αναπτυσσόμενες (ως επί το πλείστον αφρικανικές) χώρες που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια πλούσιων χωρών να ακυρώσουν οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Η επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατέστη δυνατή μετά από τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος της Δανίας Κόνι Χέντεργκααρντ πως οι συνομιλίες τις επόμενες μέρες -σε υπουργικό και ηγετικό επίπεδο- θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αποτροπή αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη πέραν των δύο βαθμών Κελσίου...

Στο μπλοκ των περίπου 135 αναπτυσσόμενων χωρών που απήχαν συμβολικά για κάποιες ώρες από τις χτεσινές διαπραγματεύσεις ήταν η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία κ.α.

Τα μείζονα ζητήματα που εντείνουν τις τριβές μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών είναι τρία: α) ο βαθμός μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και ιδιαίτερα οι ευθύνες των πλούσιων χωρών, β) τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν και μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, γ) η αποτροπή αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη πέρα από δύο βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνεται πως συγκλίνουν στην επίτευξη μίας συμφωνίας: α) για την προστασία των μεγάλων δασών του πλανήτη (REDD) και β) για τη μεταφορά «πράσινης» τεχνολογίας και καθαρής ενέργειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, με την ΕΕ να έχει ήδη ανακοινώσει πως θα χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο ταμείο με 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο ως το 2012. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, πρότειναν να δώσουν 350.000.000 δολάρια σε πέντε χρόνια για τη μεταφορά «καθαρής ενέργειας» στις αναπτυσσόμενες χώρες για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Μέσα σ' αυτό το τεταμένο κλίμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έκανε έκκληση σε δεκάδες ηγέτες χωρών να καταλήξουν σε μία «συμβιβαστική λύση για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Διαδηλώσεις και εκατοντάδες συλλήψεις

Νωρίτερα (το Σαββατοκύριακο), δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ύψωσαν τις φωνές τους κατά πολιτικών που εξακολουθούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και να δημιουργούν παντού κύματα προσφύγων... «Αστυνομία παντού - δικαιοσύνη πουθενά», «Το κλίμα δεν είναι δική σας υπόθεση», «Οχι σύνορα και έθνη - σταματήστε τις απελάσεις» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις πολύχρωμες και ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις των διαδηλωτών. Οι κινητοποιήσεις τους πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με δεδομένα τα σκληρά αστυνομικά μέτρα, και τις... «προληπτικές συλλήψεις» πολλών εκατοντάδων ιδίως νέων ανθρώπων και την κράτησή τους για πολλές ώρες σε ειδικά σιδερένια κελιά που έχει στήσει η Αστυνομία της Δανίας για τις «ανάγκες» της Συνόδου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ