Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
FRANCE TELECOM
Οι συνθήκες δουλειάς προκάλεσαν τις αυτοκτονίες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Καταπέλτης για τις συνθήκες εργασίας στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της «France Telecom» είναι η έκθεση που συνέταξε ανεξάρτητη επιτροπή, που διόρισε προ διμήνου το υπουργείο Εργασίας. Η έκθεση βασίστηκε στην αποδελτίωση των απαντήσεων που έδωσαν εργαζόμενοι σ' ένα σταθμισμένο μυστικό ερωτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εργαζομένων, το στρες εξαιτίας των συνθηκών εργασίας χαρακτηρίζεται «ανυπόφορο», το εργασιακό περιβάλλον περιγράφεται ως «εξαιρετικά πιεστικό ακόμη και βίαιο», εμπεριέχεται η εκτίμηση ότι «η πνευματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων στην εταιρεία υποσκάπτεται συστηματικά» από την πολιτική της «διαρκούς κινητικότητας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο απλών υπαλλήλων και όχι στελεχών». Οι σχέσεις των εργαζομένων με τους διευθυντές τους χαρακτηρίζονται «κάκιστες» και κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης μετά από μια αποτυχία.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως η εργασιακή πίεση ποικίλλει ανά τομέα απασχόλησης με τους εργαζόμενους στον τομέα των πωλήσεων και της εξυπηρέτησης πελατών να βρίσκονται στη χειρότερη θέση. Εκφράζουν, δε, «πολύ βαθιά ανησυχία» για την πλήρη «διάλυση των κοινωνικών σχέσεων και του ιστού των εργαζομένων της εταιρείας» επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνη στην εργοδοσία. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 80.000 από τους 102.843 εργαζομένους, δηλαδή το 77,9%.

Την περασμένη βδομάδα μήνυση κατά της διεύθυνσης της «France Telecom» κατέθεσε το Sud PTT, ένα από τα συνδικάτα των εργαζομένων. Στη μήνυση κατηγορείται η διεύθυνση ότι φέρει ποινική ευθύνη για τις αυξανόμενες αυτοκτονίες εργαζομένων καθώς «αυτές οφείλονται στην οργάνωση της εργασίας εντός της εταιρείας και στα καταστροφικά αποτελέσματα που αυτή είχε στην ψυχική και πνευματική υγεία των εργαζομένων».

Χτες, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής, τα συνδικάτα των εργαζομένων στην εταιρεία δήλωναν ότι η κατάσταση είναι αναμενόμενη μετά τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 30.000 και το κλείσιμο μίας στις τρεις εγκαταστάσεις της εταιρείας, μόνο μέσα σε μια πενταετία.

Επενδύσεις ο Σαρκοζί

Εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε ότι «θα ρίξει» στην οικονομία ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Σαρκοζί έθεσε ως προτεραιότητα τους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, της έρευνας, της βιομηχανίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή ενίσχυσης του κεφαλαίου στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ