Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες προκλήσεις με τους εποικισμούς

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τελειωμό δεν έχουν οι προκλήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία δήθεν «συγκρούεται» με εποικιστικές οργανώσεις εξαιτίας της απόφασής της για «10μηνο (επιλεκτικό) πάγωμα» του εποικισμού, ενώ την ίδια ώρα εγκρίνει προγράμματα που θα φέρουν πακτωλό χρημάτων στους περισσότερους εποικισμούς της Δ. Οχθης. Στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε την ένταξη των περισσότερων εποικισμών σε ένα πρόγραμμα «ζωνών εθνικής προτεραιότητας», που προβλέπει χορήγηση έκτακτης βοήθειας διά μέσου ποικίλων υπηρεσιών και τρόπων, καθώς και επιπλέον φοροαπαλλαγές, σε περιοχές που κρίνονται ως υποβαθμισμένες.

Με την ένταξη των εποικισμών στις «ζώνες εθνικής προτεραιότητας» διαφώνησαν οι πέντε υπουργοί του συγκυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο επικεφαλής του οποίου, υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, εξέφρασε το φόβο ότι «μπορεί τελικά όλα αυτά τα χρήματα να φτάσουν στα χέρια ακραίων». Την αντίθεσή του εξέφρασε το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Καντίμα», της πρώην υπουργού Εξωτερικών Λίβνι, που υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή αποκαλύπτει μια «επικίνδυνη διγλωσσία που αναιρεί ουσιαστικά την απόφαση παγώματος».

Εκτιμάται ότι τα προαναφερόμενα προγράμματα αφορούν 2 εκατομμύρια Ισραηλινούς (συμπεριλαμβανομένων και Ισραηλινών Αράβων), εκ των οποίων οι 110.000 υπολογίζεται ότι είναι έποικοι.

Παρελάσεις

Με παρελάσεις μαχητών της και μια γενική κινητοποίηση που οδήγησε ακόμη και στο να αδειάσουν τα φυλάκια προκειμένου να παρευρεθούν όλοι στις εκδηλώσεις, η «Χαμάς» ολοκλήρωσε τους γιορτασμούς για την 22η επέτειο από την ίδρυσή της. Μιλώντας στο πλήθος, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια υποστήριξε ότι «η Χαμάς θα συνεχίσει να μάχεται για μια Παλαιστίνη στα όρια του 1948».

Από την άλλη, ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Κχάλεντ Μασχάαλ, συναντιόταν, στην Τεχεράνη, με τον Ιρανό Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ που επανέλαβε την υποστήριξή του στη «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ