ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οι εταίροι μας περιμένουν να δουν έργα...

Νέοι εκβιασμοί από κυβέρνηση, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσφέρει ισχυρά ανταλλάγματα στην προσπάθεια προσέγγισης με το γαλλογερμανικό άξονα

Το ζήτημα των ρυθμών ή αλλιώς το μείγμα των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας και των αντιδραστικών διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων» που θα προωθηθούν ταυτόχρονα, φαίνεται να απασχολεί τώρα το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Σχολιάζοντας οι Βρυξέλλες την πρωθυπουργική παρέμβαση της Δευτέρας, στη φιέστα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, επισήμαναν μεν ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, δηλώνουν όμως την αδημονία τους να δουν συγκεκριμένα μέτρα που θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το Γενάρη. Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών πραγματοποιεί επισκέψεις σε Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο, με στόχο να αποσπάσει τη θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα, πρωτίστως του γαλλογερμανικού άξονα, με την παροχή βέβαια των ανάλογων δεσμεύσεων και ...αντιπαροχών.

Σχολιάζοντας χτες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χ. Αλμούνια, το «σχέδιο ανάταξης της οικονομίας» που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι «τόσο ο προϋπολογισμός του 2010 που θα συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και οι ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου είναι στη σωστή κατεύθυνση». Ωστόσο, σημείωσε, «περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε την ανάλυση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας των συγκεκριμένων μέτρων που θα οδηγήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και θα εξασφαλίσουν την ταχεία εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών». Πρόσθεσε δε ότι «θα συνεχίζουμε να επιτηρούμε τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων...».

Νέες διαβεβαιώσεις προς την ΕΕ και τις διεθνείς ...αγορές, κύρια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια που στην ουσία διαχειρίζονται το δημόσιο χρέος της χώρας, παρέσχε χτες ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το δέον γενέσθαι, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της... Μιλώντας από το Βερολίνο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι εταίροι μας περιμένουν να δουν έργα και αυτό θα αποτυπωθεί αφενός στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Ιανουάριο, αλλά, βεβαίως, και στην πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες». Εργα τα οποία αφορούν «τη συγκράτηση των δαπανών, την αύξηση των εσόδων και την εφαρμογή πολιτικών που αντιμετωπίζουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Οπως ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα «στενού ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος», όπως τα χρέη των νοσοκομείων σε γερμανικές εταιρείες, αλλά και «το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου υπάρχει μία προσπάθεια επίλυσης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο...».

Εξάλλου, συνεχίστηκαν και χτες οι αναφορές του ξένου Τύπου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για λήψη περισσότερο σκληρών και οδυνηρών μέτρων. Ο αγγλικός «Guardian» εκφράζει αμφιβολίες για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε κατευνασμό των διεθνών αγορών, ενώ υποστηρίζει ότι η διστακτικότητα του Παπανδρέου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους αναλυτές. Στο ίδιο πνεύμα η «Wall Street Journal» κάνει λόγο για σκεπτικισμό που προκάλεσε η ομιλία σε πολλούς οικονομολόγους και επενδυτές, που ανέφεραν ότι περιείχε ελάχιστες προτάσεις για μείωση δαπανών ή αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ υπολειπόταν των τολμηρών στόχων που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα η ιρλανδική κυβέρνηση...

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Εκτόξευση στα 3 δισ. ευρώ στο 11μηνο

Φέσια ύψους 11 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα !

Πάνω και από τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 11 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα (!), απογειώθηκαν στο 11μηνο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές. Τα φέσια στην αγορά πλήττουν πρώτα και κύρια τους αδύναμους κρίκους του συστήματος στους οποίους και μετακυλίονται τα «σπασμένα» και οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο στα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ» προστίθενται καθημερινά και νέα ονόματα επαγγελματιών, πλάι σε αυτά των υπερδανεισμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών, που έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα μέτρα και συνέπειες. Οι προωθούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις, δήθεν προστασίας των δανειοληπτών, όχι μόνο δεν έχουν απολύτως κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα και περιεχόμενο, αλλά αντίθετα είναι πιο πίσω ακόμη και από τα όποια ισχύοντα μέτρα και ρυθμίσεις δικαστικής προστασίας ανήμπορων δανειοληπτών. Στην πραγματικότητα το προωθούμενο νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει τα συμφέροντα και την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου στη σημερινή φάση της καπιταλιστικής κρίσης, βάζοντας τις τράπεζες συνεταίρους στο μισθό, τη σύνταξη, στο όποιο εισόδημα, των καταφανώς ανήμπορων δανειοληπτών, που θα ενταχτούν στη σχετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (Γενάρης - Νοέμβρης 2009) που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ»:

Ακάλυπτες επιταγές : Η αξία τους έφτασε σε 2,8 δισ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι) καταγράφοντας αύξηση 152,7%. Αντίστοιχα διαμορφώνεται και η κατάσταση σε ό,τι αφορά των αριθμό των τεμαχίων που σφραγίστηκαν από τις τράπεζες. Στο 11μηνο φέτος πλησιάζει τις 287.000, με αύξηση 180%.

Απλήρωτες συναλλαγματικές: Ξεπέρασαν τα 228 εκατ. ευρώ (από 157 εκατ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 45%. Σε αριθμό τεμαχίων ξεπέρασαν τις 138.000, εμφανίζοντας αύξηση 26%.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σήμερα η αγωνιστική κινητοποίηση

Συνεχίζουν οι αγρότες του Κιλκίς

Μήνυμα συνέχισης και έντασης της πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, θα στείλουν σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση με τρακτέρ, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.Το αγωνιστικό ραντεβού τους έχει οριστεί στις 11.30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Μέχρι την τελευταία στιγμή, κλιμάκια της ΕΟΑΣΚ πραγματοποιούσαν περιοδείες και εξορμήσεις στους Δήμους και τα χωριά του νομού καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, διεκδικώντας αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους.

Τη σκυτάλη παίρνουν, αύριο Πέμπτη, οι αγρότες των Φαρσάλων, οι οποίοι, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιήσουν επαρχιακή αγροτική συγκέντρωση, στο Δημοτικό Γυμναστήριο Ενιππέα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δώσουν το αγωνιστικό «παρών» τους και σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα, αποφασίστηκε ο συντονισμός του αγώνα τους, σε πανελλαδικό επίπεδο, που θα κορυφωθεί το Γενάρη.

Στους Ευζώνους

Στο Τελωνείο Ευζώνων παρέμεναν και χθες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς, διαμαρτυρόμενοι για τη μη πληρωμή των επιδοτήσεων, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους, τη χαμηλή τιμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ κ.ά. Εξέφραζαν ακόμη το φόβο ότι λόγω του γεγονότος ότι στο Κιλκίς δεν έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση των δεδομένων του ΟΣΔΕ, δεν θα εισπράξουν ούτε καν την προκαταβολή του 70%, για την οποία δεσμεύτηκε το υπουργείο.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν και πάλι μετά τις 6 το απόγευμα σε αποκλεισμό του Τελωνείου, ενώ το βράδυ επρόκειτο να αποφασίσουν για την πορεία της κινητοποίησής τους.

Το απόγευμα χθες έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία έδωσε εντολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς να σχηματίσει δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και λειτουργίας Τελωνείου.

Το ωράριο των καταστημάτων στις γιορτές

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Μέχρι την Παρασκευή 18/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατο 19/12: 9 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Κυριακή 20/12: 10 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Δευτέρα 21/12 - Τετάρτη 23/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Πέμπτη 24/12: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Δευτέρα 28/12 - Τετάρτη 30/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Πέμπτη 31/12: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο δάνειο 2 δισ. ευρώ

Συνεργασίες με μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου αναζητά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποκαταστήσει τη λεγόμενη αξιοπιστία με την πολιτική που συναποφασίζεται σε επίπεδο ΕΕ και που αξιώνουν οι «αγορές». Αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε «αιφνιδιαστικά» χτες σε ένα ακόμη κρατικό δάνειο 5ετούς διάρκειας και ύψους 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα διοχετεύονται, τα ποσά αυτά θα πάνε στην αποπληρωμή χρεών των νοσοκομείων, δηλαδή και σε γερμανικές εταιρείες - μεγαλοπρομηθευτές που πιέζουν για την εξόφληση των «οφειλομένων» με συνοπτικές διαδικασίες, για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ήδη από τις πρώτες μέρες ανάληψης καθηκόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ