ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Λίστα φαρμακερών περικοπών

Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και μετακύλιση στους ασφαλισμένους επιπλέον βάρους της φαρμακευτικής δαπάνης, σημαίνει η επαναφορά της λίστας

Αύριο Παρασκευή, κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, που καταργήθηκε τρία χρόνια πριν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και για την εκχώρηση των νοσοκομειακών φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με πρόσχημα το χτύπημα της σπατάλης και τον εξορθολογισμό των δαπανών, επανέρχεται η λίστα, που δε θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε θα περιορίσει τις τιμές ή τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών που εκτινάσσουν το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. Στην πραγματικότητα, θα αυξηθεί το κόστος για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αγοράζουν τα αναγκαία γι' αυτούς φάρμακα που είναι εκτός λίστας, ενώ παραμένει και η συμμετοχή στην πληρωμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η λίστα αποτελεί εργαλείο για τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, δεν ικανοποιεί το δικαίωμα των εργαζομένων για δωρεάν παροχή φαρμάκων, χωρίς καμία συμμετοχή και πληρωμή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν μόνο τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα που θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομίας και θα καταρτιστεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η χορήγηση φαρμάκου που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με απόφαση του ΔΣ του φορέα ασφάλισης.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμα ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υψηλού κόστους, που έχουν άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση. Η μεταφορά στα φαρμακεία προβλέπει μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 13%, όπως δίνονται και στα νοσοκομεία, όμως αφήνει στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς το κόστος μετατίθεται στις πλάτες του μικρομεσαίου φαρμακείου, καταργώντας και τη Λιανική Τιμή, που είναι καθιερωμένη με αγορανομική διάταξη.

Ακρατη κινδυνολογία

Ακρατη κινδυνολογία, προκειμένου να προωθηθούν αντεργατικές ρυθμίσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και περικοπές στη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους μέσω της περίφημης λίστας. Αυτό ήταν το στίγμα της κυβέρνησης, που έδωσε χτες μέσω του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε για δεύτερη φορά στο πλαίσιο του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ δε συμμετέχει στην διαδικασία, έχοντας καταγγείλει τον αντιασφαλιστικό και υποκριτικό χαρακτήρα της.

Ο Α. Λοβέρδος, με τη γνωστή τακτική της κινδυνολογίας, υποστήριξε ότι «όταν το υπουργείο λέει ότι το 2015 δε θα έχουμε να πληρώσουμε είναι αλήθεια», καθώς και ότι «η κατάσταση είναι τραγική και οι διεθνείς παρατηρητές που αξιολογούν τη χώρα και η ΕΕ γνωρίζουν καλά τον προϋπολογισμό μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε συνδιαμορφωτής της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία επανέρχεται η λίστα φαρμάκων. Οπως είπε αναφερόμενος στη λειτουργία της λίστας, «για το 2010 μιλάμε για 2 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπής από τη μείωση της σπατάλης στα «στεντς», στους βηματοδότες, σε ό,τι άλλο είναι αναλώσιμο και πάνω από όλα στο φάρμακο». Θύμισε ότι πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε από τους Δ. Αβραμόπουλο και Φ. Πετραλιά επί ΝΔ όμως «για λόγους τους οποίους δεν μπορώ να εξηγήσω ανέβαλαν την εφαρμογή της», επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα του φαρμάκου.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους ιδιώτες μεθοδεύει η κυβέρνηση, έτοιμη ν' αξιοποιήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την υπαγωγή της ΠΦΥ στην Περιφέρεια και την υποκατάσταση των αναγκαίων δημόσιων δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, από υποκατάστατα υπηρεσιών Υγείας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ερωτηθείσα σχετικά απ' τον «Ρ» στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός είπε: «Σε πρώτη φάση χρειάζεται μια πλήρης συνέργεια και διαμόρφωση ενός δικτύου ΠΦΥ όπου εκεί θα υπάρχει και η συνεργασία και ο διάλογος και με το υπουργείο Εργασίας, τους κοινωνικούς φορείς και φυσικά τους κλάδους Υγείας των Ταμείων. Για να φτάσεις, σε δεύτερη φάση, σε μια ολοκληρωμένη μορφή πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτός είναι ένας στόχος απώτερος που θα συνδυαστεί και με τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή, όπως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πηγαίνουμε για αιρετή περιφέρεια και ισχυρούς δήμους αυτό θα έχει και την αντανάκλασή του στην Υγεία». Και συμπλήρωσε: «Οσον αφορά τους ισχυρούς δήμους... η ΠΦΥ είναι ο κατεξοχήν χώρος, ο οποίος θα αναπτύσσεται σε πλήρη συνέργεια και με εποπτεία του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης».

Τους σχεδιασμούς αυτούς επιβεβαίωσε και ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε ερώτηση που δέχτηκε προχτές αν «υπάρχει περίπτωση στο πλαίσιο των περικοπών να καταργηθούν τα ιατρεία του ΙΚΑ» και να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ απάντησε: «Είπαμε στις γενικές μας κατευθυντήριες γραμμές για το Ασφαλιστικό και αυτό. Είπαμε ότι η ΠΦΥ πρέπει να είναι ενιαία και αυτή η αλλαγή πρέπει να συντελεστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».

Προβάδισμα στους επιχειρηματίες

Την ενίσχυση του ρόλου των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας επιβεβαίωσε η υπουργός Υγείας σε ομιλία που έκανε προχτές σε ημερίδα του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» με θέμα: «Για ένα νέο ΕΣΥ». Εκεί, αναφερόμενη στα χρέη των νοσοκομείων και τους προμηθευτές είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε εναντίον κάθε ιδιώτη ή κάθε επιχειρηματία στο χώρο της Υγείας. Εμείς ζητούμε κανόνες, ζητάμε εποπτεία, ζητάμε έλεγχο, ζητάμε προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αυτό λέμε. Και από εκεί και πέρα σαφώς μέσα σ' αυτούς τους κανόνες θα υπάρχει και η επιχειρηματική δράση και οι κανόνες για τους προμηθευτές». Ενώ αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία επανέλαβε τη βασική αρχή της διάσπασης της ΠΦΥ και παράδοσης στην εμπορευματοποίηση μέσω της ΤΑ, την εφαρμογή του πακέτου βασικών παροχών Υγείας και της Κάρτας Υγείας, που αποτελεί εργαλείο περικοπών στην Υγεία. Στην ημερίδα, ομιλητές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν θέσεις του τύπου «ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία να είναι "παίχτης" με κανόνες», μίλησαν για «ανταγωνιστικά νοσοκομεία», κατάργηση και επίσημα, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία κ.ά.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σε αναβρασμό οι οδηγοί - μηχανικοί

Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά, μετά την προχτεσινή τους απεργία ενάντια στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που εξετάζει η δημοτική αρχή και αφορά τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τη Διεύθυνση Μηχανολογικού - Ηλεκτρολογικού. Στη συνέλευση εκφράστηκαν οι φόβοι των εργαζομένων για την ώθηση που μπορεί να δώσει η τροποποίηση στον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, η δημοτική αρχή έχει ήδη προχωρήσει στην ανάθεση του κλαδέματος των δέντρων της πόλης σε ιδιώτες.

Τη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων μετέφερε στη συνέλευση ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ. «Μαζί όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουμε τα δίκια μας. Αυτό που γίνεται στο Δήμο του Πειραιά δεν είναι κάτι καινούριο. Σε όλους τους δήμους μέσα από τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προωθούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες». Παράλληλα, πρόσθεσε, επιδιώκουν τη μείωση των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αφού κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου τους παρότρυνε να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους του δήμου και το ΠΑΜΕ θα ενημερώσει τα σωματεία του Πειραιά ώστε το θέμα αυτό να γίνει ζήτημα όλων των φορέων και των δήμων του Πειραιά.

Στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή επέμεινε στην αναβολή της σχετικής συζήτησης. Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πειραιάς Αναγέννηση», μεταξύ άλλων κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει την απόφαση, να μη διασπάσει τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά αντίθετα να τις ενισχύσει και να τις ενδυναμώσει με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Μέχρι αργά χτες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση

ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στέλνουν εργαζόμενους σε ομηρία και «αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει» επισημανε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τοποθετούμενος στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε πως έως τον Απρίλη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη εργαζομένων ορισμένου χρόνου και με συμβάσεις έργου και «όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ».

«Το ΑΣΕΠ γίνεται πλυντήριο» σχολίασε ο Θ. Παφίλης αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική και σημείωσε πως «χρειαζόμαστε υγεία» και αυτή τη στιγμή «υπάρχουν 25.000 κενές θέσεις με βάση τα στοιχεία του 1990» και «θα προσληφθούν 3.000» με αποτέλεσμα να «υποβαθμίζονται τα νοσοκομεία». Συνολικά τόνισε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν τελειώνει η ομηρία θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Σταματούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης με αυτό το νομοσχέδιο; Γι αυτό, άχνα, κουβέντα! Θα συνεχιστούν τα "stage" στον ιδιωτικό τομέα που είναι μεσαίωνας εργασιακός, σκλαβοπάζαρο για να προσφέρουν τσάμπα δουλειά. Θα σταματήσουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι εποχικοί; Οχι, δε θα σταματήσουν γιατι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους έχουν αποδεχθεί την ανατροπή της σταθερής δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ